Eld och brasor kan vara förtrollande vackert att stirra in i. För att inte tala om hur god maten blir av att tillagas på grillen eller öppen eld. Röklukten som sätter sig i kläderna är däremot ett mindre angenämt problem.

Men lugn, vi vet hur du tar hand om dina rökskadade kläder med hjälp av sådant du redan har hemma.

Få bort röklukt med ättika

Det första du bör fråga dig är om kläderna tål maskintvätt.

Innan du slänger kläderna i tvätten kan du strö lite bikarbonat eller bakpulver över dem. Låt verka över natten och skaka sedan av dem innan de åker i tvättmaskinen. Tänk på att inte överdosera eftersom det kan vara svårt att få bort pulvret annars.

När du sedan tvättar dem i maskin tillsätter du en dryg deciliter ättika i sköljmedelsfacket.

Du kan också prova att handtvätta med hjälp av ättika. Blanda en del ättika och nio delar varmt vatten – det bör vara mellan 30 och 40 grader – och handtvätta sedan försiktigt.

Blått plagg handtvättas i en blå balja.

Bild: Shutterstock/IBL

Om du inte vill tvätta plagget kan du prova att blanda vatten med några matskedar ättika som du sedan sprayar på plagget. Börja med att spraya en liten del av plagget och låt verka i några timmar. Om plagget inte missfärgas kan du fortsätta med resten. Låt sedan kläderna lufttorka.

Ibland hänger en svag doft av ättika kvar, men den brukar försvinna efter ett par dagar.

Tänk på att känsliga plagg kan reagera dåligt på ättika.

Ömtåliga plagg som är rökskadade

Kläder som inte tål maskin- eller handtvätt kan du också prova att hänga ovanför en skål med ättika. Låt sedan verka över natten.

Har du ett badkar hemma? Fyll en fjärdedel av badkaret med hett vatten och tillsätt sedan ättika. Häng sedan dina rökskadade kläder ovanför och låt dem ångas fria från lukt.

Plagg som kan vara i torkskåp kan du prova att hänga in där i några timmar. Tål plagget inte torkskåp kan du hänga ut det utomhus.

Kavaj hänger på klädställ på fält.

Bild: IBL Bildbyrå

Har du vattenburna element kan du testa att hänga det rökskadade plagget där för att få bort lukten.

Även frysen kan vara din vän. Prova att lägga in plagget i en plastpåse i frysen i några dagar. Tänk på att vara försiktig när du plockar ut det igen. Frysknepet fungerar också bra om du har skor som luktar illa.

Går röklukten inte bort får du överväga kemtvätt.

Källa: Good Housekeeping, Baaam, Cleanipedia

Artikeln publicerades först på Allers.

Läs även:

Så får du bort dålig lukt ur skor – enkelt knep!

9 oväntade sätt att använda ättika på

 

Mer läsning

Femina