Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Experten: Så skapar du buketter på säsongens blommor

27 maj, 2022 
AvEmily bratt
Fotograflisa jacoby
Emily Bratts buketter.
Emily Bratt är trädgårdsmästaren som förespråkar slow flowers och tycker att blommor liksom mat bör serveras i säsong. Nu kommer hennes debutbok En annan slags trädgård där varje årstid uppmärksammas.
Annons
DIY: Därför ska du tejpa din vas – floristens bästa hackBrand logo
DIY: Därför ska du tejpa din vas – floristens bästa hack

Trädgårdsmästaren Emily Bratt är en drivande kraft inom slow flower-rörelsen, som handlar om att leva efter säsong – även när det gäller snittblommor.

Med boken En annan slags trädgård – månadsflor, slow flowers och ­skönheten i varje årstid vill hon inspirera till ett nytt blommande trädgårds­ideal där alla växter har en plats.

Vackert ljust rosa blomster arrangemang.
Juni: ”Kan vi bara konstatera att fläskfärs och eld är en kombination att älska? ’Pork Peach’ verkar vara en never ending love story. Men hur känner vi för ’Fire Walk With Me’? Här möts de två.”

Hon jobbar gärna med blomsterarrangemang som går i enhetliga färgskalor.

– Jag är helt färgstyrd och utgår nästan alltid från färg när jag gör en komposition. Textur, struktur, rörelse och linje kommer efter färgvalet.

Annons
Rosa blombukett.
Juli: ”Tillsammans skapar den stora mängden blomster en struktur för hela arrangemanget, snarare än för varje blomma. Styrkan i den här rosa röran är ju just att den är voluminös och generös. Tittar man lite närmare kan man upptäcka varierande detaljer som spiror, vippor, spindlar och stjärnformer.”

Bra sätt att få till fina buketter även om du inte är van

Det är också ett bra sätt för den som inte är så van att få till fina buketter.

– Ett ton-i-ton-arrangemang eller en väldigt spar­smakad palett är säkra kort. Det kommer att bli vackert, du kommer att bli jättenöjd – och du kommer få många likes. Antingen sprider du växtmaterialet jämnt så att det blir som ett enda glitter eller så grupperar du en och samma växt i fält eller ådror som sveper genom arrangemanget. Samma material möjliggör alltså två helt olika uttryck beroende på vad du gör.

Annons
Blombukett i blåvit vas.
Juli: ”I det sparsmakade lilla blir strukturen i de få blommor vi valt väldigt framträdande. Fördelen är att du ser varje blomma för vem hon är och just hennes skönhet och kvaliteter. Styrkan i arrangemanget ligger i enkelheten, men det ställer kanske större krav på val av kärl och de få individer vi har valt. Ibland räcker det att bara sätta växtmaterialet rakt upp och ner i en vas – det enkla kan vara det vackraste!”

Vill du ta dina arrangemang ett steg till är Emilys tips att överraska.

– En komposition kan nå svindlande höjder när man adderar något oväntat, som en avvikande färg eller en kontrasterande textur. Det kan kännas superläskigt, men man har så mycket att vinna när man bryter mot sina invanda, trötta mönster. Nya världar öppnar sig.

Stor orange och rosa blombukett.
September: ”Ett tryggt val är en färgskala som också tangerar ton-i-ton men som får mer edge av dahliornas starka formspråk. Den är lätt att tycka om. En distinkt bas som tar mycket plats med de svävande planeterna. Zinnian tar upp dahlians runda form men är mindre och inte så klotrund. Lejongapen mjukar upp, binder ihop och ger en rörelse i kompositionen. Ett varmt arrangemang som också inne­håller trädgårdskungsljus och blodormrot.”

Hon vill också få upp våra ögon för att varje växt har en period med ett unikt skönhetsvärde som vi kan ta vara på när vi gör blomsterarrangemang. Med 12 inspirerande månadsbuketter visar hon hur man kan fånga säsongens unika stämning.

Annons
En annan slags trädgård av Emily Bratt.
En annan slags trädgård – månadsflor, slow flowers och ­skönheten i varje årstid (Polaris Fakta). Mer inspiration finns på Instagram:@enannanslagstradgard

– Att jobba med vitt i blomsterarrangemang har inte varit det jag jublat mest över, vilket har gjort att jag har undvikit det. Men jag kämpar på. Därför att det är roligt att utmana sig själv och försöka hitta ett nytt perspektiv. Det finns flera blomster på våren som är vita och dessa älskar jag, som snödroppar och vitsippor. Varför? Jo, för att jag drabbas av ett minne och en känsla som jag läser in i växten. Löftet om våren till exempel. Färgen blir alltså i detta fall sekundär och relativt oviktig, det är minnena och kopplingen till färgen man upplever.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons