Trendar: Nostalgi Livsstil Livsberättelser Intervjuer Mitt liv Min aborträtt Feminas historia

Så odlar du egna snittblommor – tips och trix

09 maj, 2022
Avkarina demuth
Fotograffrederike heiberg, hanne gabel Christensen
Odla egna snittblommor.
Drömmer du om en trädgård full med blommor? Gör som Charlotte Weimann så du kan plocka obegränsat med buketter – hela sommaren. Dags att börja förså!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
DIY: Därför ska du tejpa din vas – floristens bästa hackBrand logo
DIY: Därför ska du tejpa din vas – floristens bästa hack

Romantiska och praktfulla blomsterrabatter som rymmer tillräckligt med blommor för att kunna plocka stora buketter. Och inte bara för eget bruk, utan även för att dela med sig. Det var vad Charlotte Weimann ville ha när hon och familjen tog över Fuglebækgaard på Själland i Danmark. Men trädgården, med sin stora gräsmatta, var allt annat än storblommande.

Några år senare har Charlottes dröm blivit verklighet. Nu säljer hon blommor till både privatpersoner och företag och ordnar workshoppar i bukettbindning. Allt tack vare överflödet i hennes egen trädgård.

Upphöjda rabatter.
Här prunkar det för fullt i de upphöjda rabatterna. Blommorna når sin fulla höjd på några månader. Skörda i omgångar och klipp långa stjälkar till buketterna. Ju längre ner du klipper, desto längre blir de nya skotten. Tänk på att klippa ovanför ett nytt bladfäste.

På våren när plantorna växer lägger Charlotte på ett nytt lager kompost. Det hjäper till att hålla ogräs borta och ger massor med god näring.

Annons

– Förutom kompost använder jag också gödsel. Ungefär varannan vecka på luktärterna och i resten av rabatterna en gång i månaden. Då använder jag organisk gödsel, till exempel ko- eller hönsgödsel, och det är verkligen effektivt.

Charlotte vattnar med droppslangar som är nedgrävda i rabatterna. Ogräs rensar hon för hand, men eftersom hon har planterat i ogräsfri jord finns det inte särskilt mycket. Skadedjur är inte heller något problem, trots att hon inte besprutar blommorna.

– Det beror nog på att det finns en stor biologisk mångfald i trädgården och att jag är flitig med vattning och gödsling. Växterna är starka och har god motståndskraft. Blommorna lockar till sig insekter. Fågelbaden i trädgården hjälper till att öka antalet insekts-ätande småfåglar, vilket är bra om man vill slippa bladlöss.

Charlotte binder en bukett.
Tänk att kunna plocka in en sådan här bukett från den egna trädgården. Här samsas bland annat ­luktärt, vädd, sommarriddarsporre och lejongap.

Under sommaren täcker hon jorden med lite kompost.

Annons

– Eftersom jag har blommor i rabatterna till långt in i oktober–november har jag inte möjlighet att så fånggrödor. I stället täcker jag med ett lager kompost på cirka tre centimeter. Efter den behandlingen är jorden mer eller mindre redo när våren kommer, avslutar Charlotte.

Förläng säsongen med försådd

Det enklaste och billigaste sättet att få till en blomsterträdgård är att satsa på sommarblommor. Snabbast går det om man försår inomhus och sedan planterar ut dem med lämpligt av­­stånd mellan plantorna. Inom några månader når växterna sin fulla höjd.

För att förlänga växtsäsongen och få längsta möjliga blomningstid börjar Charlotte förså inne tidigt, redan i februari:

– I slutet av mars, så snart de försåddaplantorna har grott, ställer jag ut de tåligaste växterna i växthuset, till exempel blåklint, vildmorot och sommarriddar­sporre.

Spiralteknik för att binda buketter.
Charlotte binder sina ­buketter med spiralteknik. Vrid buketten samtidigt som du lägger till blommor.

De här växterna räknas till de köldtåliga, ettåriga sommarblommorna (som på engelska fröpåsar kallas hardy annuals) och tål en kortvarig frost.

Annons

Om det är risk för många minusgrader bär Charlotte in dem i växthuset igen eller är redo att täcka med fiberduk.

I mitten av april planterar hon ut de här lite tuffare sommarblommorna i rabatterna.

– Men först efter att jag vant dem vid utomhusklimatet genom att växelvis låta dem stå inne och ute under en vecka.

De försådda växter som är lite känsligare och inte tål kyla får stå kvar inomhus under växtbelysning. I mitten av maj, när risken för frost är minimal, får även ­de komma ut efter att de anpassats gradvis till utelivet.

Höga väldoftande blommor.
Lejongap, Antirrhinum majus, doftar gott och är hög, tålig och vacker.

Charlotte direktsår även i rabatterna. Många ettåriga och tvååriga växter är dess­utom duktiga på att självså sig, det kan man utnyttja när man efter några säsonger lärt sig känna igen de olika småplantor som tittar upp under våren.

Annons

Gör en enkel blombädd …

• Mät upp brädorna och dubbelkolla att vinklarna går ihop som du tänkt dig. Den färdiga ramen här har måttet 1 x 5 meter.

Blombädd med brädor.
"Växterna når sin fulla höjd på några månader"

• Sätt upp några hjälpsnören innan du börjar gräva om det behövs. Ta bort det översta gräslagret.

• Placera brädorna i rabattens kanter och skruva ihop dem med vinkeljärn och skruvar.

… med smart växtstöd

Fina blommor som är bra för buketter.
Luktärt, Lathyrus odoratus, med sin ­fantastiska doft och stora variation i färger, är alla blomplockares favorit.

• Luktärt och andra högväxta skönheter måste ha något att klättra upp på eftersom växterna kan bli upp till två meter höga. Stick ner metallstolpar i jorden vid kort­sidorna av ramen och spänn upp ett nät mellan dem.

Annons

Bra jord och gränser

För att få till en överdådig och lättskött blomrikedom har Charlotte låtit gräva upp gräsmattan och anlagt flera rabatter. Hon jordförbättrar med kompost eller färdigköpt jord, gödslar med organisk näring och vattnar mycket.­  Och det krävs mycket mer näring än man tror.

Vacker sommarbukett.
Sommarbukett med sommarflox, blåklint, jungfrun i det gröna, vildmorot, dahlia, vallmokapslar, ringblomma, kungsljus, sommarriddarsporre och röllika.

Alla rabatter mäter 1 x 5 meter. På så sätt kommer man enkelt åt från båda sidor.

Några av rabatterna har träramar som stänger ute gräset. Rabatterna blir lättare att underhålla och jorden värms upp tidigare på våren. Å andra sidan krävs det mer vattning, en rabatt ovan marknivån torkar ut snabbare.

Annons
Generös bukett.
Luktärter, jätteverbena, vildmorot, lejongap, vädd, riddarsporre, ­dahlia, frökapslar från jungfrun i det gröna, för att nämna några i den här generösa buketten.

Om rabatten är anlagd direkt i gräsmattan utan ramar blir den svårare att sköta. Kanterna måste hållas efter under växtsäsongen, annars kryper gräset snabbt in i rabatten.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons