Julhem Femina floristens gröna jul
5 saker du vill veta om Marie Olsson Nylander
0:48

Efter reklamen: 5 saker du vill veta om Marie Olsson Nylander

(0:48)

Slå på ljud

Det gäller att fånga möjligheterna när de kommer, annars blir man utan. Det vet Anna; hon har både eget hus och butik i skånska Kågeröd trots att hon inte ens har fyllt 30. Kaxigt värre? Nej, bara snabb på bollen när det gäller viktiga beslut i livet.

Julhem Femina floristens gröna jul matbord

Matbord från Butik Linnea, vintagestolar av danska Kay Korbing tillsammans med Bold chair. Vintagematta, boucherouite från Marocko. Ovanför bordet, takkrona, Signum, med handarbetade träkulor. Vid matplatsen står även den klädda julgranen i en stor keramikurna.

– Det var fredag när jag fick reda på att huset var till salu, på söndagen knackade jag på hos ägarna och frågade om jag fick titta och dagen efter ringde jag mäklaren och sa att jag ville köpa huset, säger Anna.

Karl Fredriks nya hus på Österlen – se första bilderna

Granen är redan klädd

Julhem Femina floristens gröna jul dukning

Annas dukning av matbordet är sinnlig och jordnära med keramik från Mölle krukmakeri, Badass Ceramics, Agneta Livijn och Wallåkra stenkärlsfabrik. Skedarna från Greengate och servetter från Granit.

– Ett par timmar efter att allt var klart på banken greppade jag en kofot och började riva innertak och innerväggar. Det var dags att skapa mitt drömhus!

Julhem Femina floristens gröna jul dukning matbord

Matbord från Butik Linnea, vintagestolar av danska Kay Korbing till en jordnära, rustik och vacker juldukning.

Det har gått fem år sedan Anna blev med hus. Då var det juni och grönt. Nu är det en grå decemberdag och snart jul. Hos Anna råder full julstämning. Granen står intill matbordet, apelsingirlangerna gjorde hon för ett par dagar sedan, liksom den stora kransen i vardagsrummet. På flera ställen i huset står smågranar i krukor, i taket hänger misteln, vaser är fyllda med aprikos amaryllis och ljusen är tända.

Lägenheten i Malmö som är späckad med smarta förvaringslösningar

Julhem Femina floristens gröna jul vardagsrum

Generösa soffor från PB Home med kuddar från Granit, Sitxy Days, The Travelling Band, Udda Tina, AB Småland, Soulosofie. Golvkudde från Dirty Linen. Kvadratiskt glasbord från 1970-talet, en gåva från en vän. Matta från House Doctor. Girlang från Afroart.

Julhem Femina floristens gröna jul vardagsrum hund

Hunden Bob håller koll. Kransen som Anna har gjort innehåller bland annat pampasgräs, färgad asparagus, torkat lin, lavagrenar, rosépeppar, brudslöja och eukalyptus. Golvpuffar, vintage från Reunion Home, träfat, vintage, samt ljusstake från Madame Plantier.

Anna har aldrig drömt om storstaden, Kågeröd har alltid varit hennes bästa hemma. En liten, trygg ort där alla känner alla. Hon är uppvuxen tre hus bort från sitt eget. Där bor hennes föräldrar fortfarande och syrran med familj finns på ett par kvarters avstånd. Nära till det viktigaste, alltså. Redan som 20-åring började hon drömma om ett eget hus. Men inte vilket som helst.

Kändisar som har flyttat i år – spana in deras nya fantastiska hem

Röd panel och två verandor

Julhem Femina floristens gröna jul bukett

En fantastisk julbukett signerad Anna Sellergren med olika sorters nejlikor, ranunkler, leucadendron, eukalyptus och kryptomeria som andas vinter och jul. Vas gjord av havstulpaner från Love Warriors.

– Jag hade fastnat för detta hus, byggt 1910, säger Anna. Det kändes som ett typiskt ”Anna-hus” med röd träpanel, gråstensgrund, två verandor och en innergård. Det fanns en mysig atmosfär kring huset som fångade mig. Varje gång jag skulle hem till syrran och passerade förbi kände jag att det var perfekt för mig.

Här är prylarna alla hade i sitt hem på 80-talet

När Anna fick upp ögonen för huset användes det som sommarstuga. Ägarna, en dansk familj, hade haft sitt sommarnöje i Kågeröd under många år, men till slut kom de till vägs ände. Det fick räcka med våningen i Köpenhamn, tyckte de. En dag stod till salu-skylten plötsligt utanför huset.

– När jag och pappa knackade på dörren den där söndagen var jag väldigt spänd på hur det skulle se ut invändigt, säger Anna.

Pappa är snickare och hjälpte till

Julhem Femina floristens gröna jul dagbädd vardagsrum

Dagbädden – en gammal gymnastikmatta i läder från Prag med underrede i smide, gjort av en vän till Anna, har blivit extra bekväm med kuddar i olika färger. Mattan är vintage, en boucherouite från Marocko, taklampa från Olsson & Jensen.

Det visade sig vara klassisk sommarstugestil med furupanel på väggarna, blå plastmatta i badrummet, korkmattor och flera smårum.

– Inte mitt ideal direkt, men ändå perfekt. Jag förstod direkt att det skulle gå att göra om till mitt hus.

Vilken tur att Annas pappa, snickare till yrket, tyckte detsamma. Han kunde konstatera att det i grunden var ett friskt hus utan mögel och fukt. ”Bara att köra på om det är det du vill”, suckade han.

– Om jag ville?! säger Anna. Pappa var inte lika sugen att ge sig i kast med projektet som jag var. Han hade precis renoverat det egna huset och innan dess var han med när syrran totalrenoverade sitt.

Huset har fått ett nytt inre

Julhem Femina floristens gröna jul amaryllisbukett

Ingen december utan pampiga amaryllisbuketter, denna skapad avAnna Sellergren förstås.

Det är inget dåligt arbete far och dotter har gjort med huset. Av den forna sommarstugestilen finns inte ett spår kvar. I stället har det röda trähuset med vita knutar fått ett nytt inre, med gamla detaljer i kombination med fräck design, hög mysfaktor och råputsade väggar. Smårummen har blivit ett enda stort med skönt flöde som förenar vardagsrum, matplats och kök. Tråkiga golv har ersatts av nya i trä och klinker och badrummet är en lyxig dröm man gärna stannar länge i.

Julhem Femina floristens gröna jul sovrum gran

Ovanvåningens stora sovrum är likt en inbjudande svit med många härliga inredningsdetaljer. När det forna innertaket avlägsnades blev det en ökad takhöjd med frilagda takbjälkar och råspont som målades vita.

– Jag hade hoppats på att hitta gamla trägolv under plastmattorna, men det fanns det tyvärr inte, säger Anna. Däremot upptäckte vi ett vackert trätak med bjälkar under innertaket som vi inte hade räknat med: Bingo!

Under det dryga år renoveringen pågick handlade Annas liv om jobb i butiken dagtid och hårt arbete i huset på kvällar och under all ledig tid. El och VVS fick fackmän ta hand om, men i övrigt gjorde Anna och hennes pappa allt själva.

Julhem Femina floristens gröna jul vardagsrum

I sovrummet finns plats för en mysig soffa piffad med kuddar. Det låga bordet på hjul framför är ett fynd från Instagram. Träfat från Fira Habitat, gran i urna från Madame Plantier.

– Innan huset fick sin nya kostym klädde vi av det, det var fullständigt rippat invändigt. Jag vet inte hur många miljontals spik jag drog ut eller hur många timmar jag la på att skrapa bort tapeter och borsta taket med stålborste. För att inte tala om all gammal bråte vi fraktade bort.

Loppisprylar och bling bling

Julhem Femina floristens gröna jul badrum

Tvättstället från Fira Habitat i naturlig flodsten på bordet från Olsson & Jensen ger badrummet en nästan magisk atmosfär som förstärks av den vackra spegeln från Snowdrops Copenhagen.

– Jag ångrade dock aldrig köpet trots allt slit; att vara delaktig är halva nöjet. Det hade inte varit samma glädje om jag lejt ut allt till olika hantverkare. Men utan pappas hjälp hade det inte gått, han var den som gjorde mest.

Julhem Femina floristens gröna jul huset

Full julstämning utanför Annas hus trots avsaknaden av snö. Julkrans av kryptomeria på dörren, ljung, murgröna, och vita vaktelbär i terrasslådorna och mängder med granris på båda sidor av verandatrappan.

Anna stortrivs i huset, här finns precis det mys och den atmosfär hon önskade sig. Själen och historien i ett gammalt hus sätter en speciell prägel, menar hon. Det är därför hon föredrar gamla hus framför nybyggda. Hon har inrett det med kontraster. Anna föredrar blandningen av loppisprylar och design liksom mixen av jordnära ting och bling-bling.

Julhem Femina floristens gröna jul hemma hos Anna Sellergren

När Anna var 21 år blev hon butiksägare i Kågeröd och tre år senare köpte hon ett eget hus som behövde renoveras från topp till tå. Förra året, 2020, fick hon utmärkelsen ”Årets unga företagare” i Svalövs kommun.

– Det tar ett tag innan man får till det som man önskar, säger Anna. Basen av möbler köpte jag direkt och efter hand som jag har bott in mig har fler detaljer och mer lull-lull tillkommit. Färska snittblommor har dock alltid varit en viktig inredningsdetalj i mitt hem. Det är väl en yrkesskada, antar jag.

Anna Sellergren

Bor: Eget hus i Kågeröd, Skåne.

Familj: Pojkvännen Jonas med dottern Olivia. Blandrashunden Bob.

Gör: Florist. Driver blomster- och inredningsbutiken Madame Plantier i Kågeröd.

Mest läst