Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

8 enkla inredningsknep som alla borde känna till

10 maj, 2021 
AvVeronica Henriksson
AvVeronica Henriksson
Tre olika inredningsstilar
Har du svårt att hitta din stil i hemmet? Här är listan med knepen som gör inredningen både enklare och betydligt roligare!
Annons
Så välkomnar du våren på bästa visBrand logo
Så välkomnar du våren på bästa vis

Att inreda ett hem kan i tankarna kännas ganska enkelt, men när färg, form, ljus och möbler väl ska väljas blir resultatet inte alltid som tänkt och plötsligt står du där med ett hem som har fyra olika stilar. Lyckligtvis finns några knep som gör inredningen enklare – och slutresultatet betydligt bättre (och billigare eftersom du inte behöver göra om och köpa nytt).

Hitta din stil – och planera efter den

Det låter tråkigt, men planering är nyckeln till allt! Hitta inspiration på dekorationer, möbler och färger du gillar och gör en moodboard på till exempel Pinterest. Det ger en tydlig överblick på hur du faktiskt vill ha det hemma – och framför allt vad du inte gillar! Gör en mapp för vardera rum. Det gör att du enkelt ser om rummen går ihop som du tänkt dig. Gillar du till exempel minimalistiskt och skandinavisk stil eller föredrar du lekfullt med färg och mönster?

Komfort före allt

Loungestol i trä

Den stela loungestolen eller hårda divanen är båda riktigt snygga, men hur sköna är dem egentligen att sitta på? Möbler är till för att användas (inte bara se snygga ut på bild) så tänk på att investera i möbler som faktiskt är sköna och praktiska. Har du djur eller barn? Då kanske inte en sammetssoffta är det bästa alternativet för dig, utan då är skinn eller tvättbara fodral att föredra. Satsa istället på att få in sammet i form av kuddar.

Lyckas med ljuset

Stor lampa från Markslöjd

Du har säkert hört att ett rum behöver minst fem ljuskällor (men helst upp mot tio). Variera ditt ljus med golv-, bords- och taklampor. Har du spotlights i taket? Tänk då på att vinkla lampan lite, annars kan ljuset upplevas som hårt och stelt.

Annons

Gör rummet enhetligt

Se till att rummet får ett fint flow genom att hålla dig till samma färger, men inte nödvändigtvis samma former. Gillar du gult? Släng in en gul kudde, men få också in färgen på andra ställen, till exempel med en blomma, ljuslykta eller vas, för att rummet ska kännas enhetligt och genomtänkt. Det är detaljerna som räknas som man brukar säga!

Fejka fram yta

Vägg med stor tavla

Bor du litet och har dåligt med naturligt ljusinsläpp är det en bra idé att använda sig av ljusa färger för att ge illusionen av att hemmet är större än vad det egentligen är. Men det går också att fejka fram yta på många sätt! Speglar är till exempel toppen eftersom de reflekterar ljus! Ett annat superknep är att hänga tavlor längre ner för att ge illusionen av att rummet har högre i tak, än vad det egentligen har.

Bigger is better

Stor matta till en soffa i sammet

Många är ofta rädda när det är dags att fatta beslut om storlek på tavla, matta och lampa. Men att gå efter mottot bigger is better är toppen när det kommer till inredning (okej, med en gnutta balans, såklart). Tänk på att mattan ska vara stor nog att den täcker utanför soffa och säng, att gardinerna ska vara tillräckligt långa och att taklampan gärna får vara en storlek större för att sticka ut!

Annons

Ha tålamod

Ska du måla om väggarna? Se då till att ge valet av väggfärg ordentligt med tid. Provmåla färgen på flera olika ställen i rummet för att se hur färgen och undertonerna ser ut i olika ljus. Det kan kännas tråkigt att behöva vänta och känna in färgen ordentligt, men skulle det visa sig att du inte trivs med den färg du målade i all hast, har du sparat både tid och pengar genom att provmåla först.

Glöm inte växter

Turkos vägg med flera gröna växter

Intresset för växter har ökat markant och sticklingar säljs och skickas över hela Sverige, men det behöver inte betyda att du måsta ha hela fönsterbrädan full av små skott, om du inte vill. Blommor gör däremot att rummet känns mer levande. Och nej, det går inte att skylla på att du inte har gröna fingrar, för det finns växter som bara behöver vattnas varannan vecka…

Bilder: TT, Ellos

Annons