Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livMidsommar

Inspiration: Så inreder du trappan snyggt och personligt

30 sep, 2019 
AvNina Nyström
Fina trappor
Trappan glöms lätt bort när man inreder – men små detaljer kan göra stor skillnad. Här listar vi fina tips för hur du dekorerar allt från själva trappstegen till väggar och tak.
Annons

Trappan är ett svårinrett utrymme som oftast bara fyller sin funktion för transport. Styvmoderligt behandlad utan särskild belysning eller dekoration – kanske en tavla på sin höjd. Men med enkla medel går det att göra trappan till ett mer personligt och ombonat ställe. Även om det bara är en genomfartsled är trappan ett ställe man går ganska många vändor i varje dag, och ett utrymme som binder ihop inredningen på de olika våningarna. Se bara vilken skillnad det blir när trappan får lite kärlek!

8 inredningstips för golv, väggar och tak i trappan:

1. Måla trappan i en avvikande färg

grönmålad trappa
Bild: Tess Hop

Nej en trappa måste inte vara vit eller träfärgad. Se bara vilken skillnad färg gör för den ombonade känslan!

Annons

2. Dekorera med bilder

Fotoupphängning med klämmor
Bild: Urban Outfitters

Trappan är ett perfekt utrymme för att samla familjebilder – du blir glad varje gång du passerar dem. Mest stilrent blir det med bilder i samma grafiska look, exempelvis svartvita eller polaroidformat. Vill du inte spika en massa hål så köp ett stort gallernät eller en vajer med klämmor och samla bilderna på. Då är det dessutom lätt att uppdatera efter hand.

3. Häng upp rätt belysning

Lampa i trappa
Bild: DH Resource

Snygga vägglampor ger trivsamt ljus samtidigt som de blir en dekoration i sig. Små vägglampor i gammal eller klassisk stil blir en väggprydnad och mysbelysning i ett. Har du en rejäl öppning med högt i tak, satsa istället på en statementlampa i taket som tar för sig och sätter stilen. Hängande lampor i nivåer accentuerar effekten och ger ett intressant blickfång. Låt lampan ta för sig – finns det plats är det bättre att satsa på en stor lampa än en för liten.

Annons

4. Tapetsera trappan

tapet i trappa
Bild: Boråstapeter

En stängd trappa (alltså där man inte ser genom spjälor eller trappsteg) är ett perfekt utrymme för en tapet som tar för sig lite. Så länge tapeten matchar någorlunda med stil och färgskala är det bara att köra på. I en öppen trappa är det bäst att satsa på en helhet med rummen man har överblick mot – med eller utan tapet.

5. Häng tavlor i trappan

tavelvägg trappa
Bild: Casa com decor

Häng i stilrena rader, följ räckets linje eller maxa hela väggen – det finns många olika sätt att hänga tavlor på. För en mer bohemisk känsla, mixa ramar och motiv – men försök hålla en någon sorts röd tråd. Fler tips på hur du skapar en lyckad tavelvägg hittar du här.

Annons

6. Lägg heltäckningsmatta i trappan

En fräsch heltäckningsmatta ger en lyxig och ombonad känsla, dessutom dämpar den akustiken och man ramlar mjukare om oturen är framme.

7. Sätt upp panel på väggen

Trappa med panel
Bild: Lovisa Alcén

Panel på delar av väggen är en fin och klassisk detalj. Utgå ifrån hur din trappa ser ut – följ trappans linjer eller jobba med en hög, rak panel.

8. Självhäftande dekor på trappstegen

Trappa med marockanskt kakelmönster
Bild: Etsy

Ett enkelt sätt att förändra utseendet på din trappa. Men var noga med passningen så att känslan blir välarbetad.

Läs mer:

Annons