Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livMidsommar

Kika in i dolda funkispärlan på Östermalm

25 jan, 2023 
AvTina Ågren
FotografCecilia Möller-Kirchsteiger
Funkislägenhet Östermalm.
Med sobra färgskalor och smarta lösningar har Daniela och Magnus förvandlat funkislägenheten till en rofylld oas mitt i ­storstan. Detaljerna ­vittnar om ett intresse för dansk design, ­genuina material och enkel formgivning som ger en trivsam och inbjudande känsla.
Annons
Se 5 stora färgtrender 2023Brand logo
Se 5 stora färgtrender 2023

Daniela har alltid älskat funkis med dess enkla men generösa uttryck. Trots det var det inte direkt någon wow-känsla när Daniela och Magnus klev över tröskeln till lägenheten på Östermalm första gången. Lägenheten hade renoverats under 80-talet med tidstypiska laminatgolv och ett väldigt opersonligt kök, materialval som inte harmonierade med husets själ.

Vardagsrum.
Väggarna i vardagsrummet är målade i kulören NCS 4200-Y, en mörk gråton med lite gult i, som ger en varm och ombonad känsla och harmonierar fint med det vackra fiskbensmönstrade golvet, som är original sedan huset byggdes 1939. Soffa Nockeby från Ikea. Soffbordet och tavlan har Daniela gjort själv. Vägglampa Lampe Gras 214 från DCW éditions.

–Men ingredienserna till ett trivsamt hem fanns ändå där på andra ställen, berättar Daniela. Vi gillade takhöjden på 2,70, fiskbensparketten i vardagsrummet och kolmårdsmarmorn i hallen. Det är det sista huset på gatan så här finns balkong med utsikt över havet och småbåtshamnen, vilket är magiskt!

Renoveringsplanerna kom igång efter flytten

Daniela och Magnus köpte lägenheten 2015 och väntade med renoveringsplanerna till efter att de hade flyttat in. De ville inte göra något förhastat, utan bestämde sig för att först känna efter hur de ville ha det i sitt nya hem.

Annons

–Det var logiskt att börja med sovrummet så att vi fick en rofylld plats att sova på, säger Daniela. Där slet vi ut laminatgolvet och linoleumgolvet under, och polerade upp betongen som sedan fick ett nytt tunt lager med flytbetong. Vi målade väggar och tak och bytte golvsocklar till mer tidstypiska för funkis.

Kök och vardagsrum.
När köket ­renoverades ­öppnade Daniela och Magnus upp mellan kök och vardagsrum. Matplatsen ­placerades i vardagsrummet framför de stora fönstren med härlig utsikt.

När det var dags för vardagsrummet tänkte de först slipa om och behandla ekparketten, men ångrade sig när Daniela fick ont i magen av att tänka på att trolla bort den historia som sitter i skavankerna. Den rustika och genuina känslan går inte att återskapa när man väl slipat bort den.

–Även om golvet var väldigt slitet så finns det en speciell karaktär med den patina som finns på ett nästan 100 år gammalt golv. Jag är inte så mycket för vitlaserade ytor och har sett så många fina fiskbensgolv som tappar sin karaktär när de behandlas för hårt.

Sovrum med mörka väggar.
Sovrummet har Daniela inrett med en dovt grön kulör, NCS S6500-G40Y, och accentfärgen terrakotta som återkommer i textilier, tavla och ljuslyktor. Sängkläder från Mille Notti, terrakottafärgade kuddar från H&M Home, prydnadskudde från Granit, överkast från Himla. Tavlan har Daniela gjort själv. Golvlampa AJ, Louis Poulsen. Knopplist från H&M Home. Taklampa från Hay.

Ett år senare var det dags att ge 80-talsköket en remake och Daniela ritade minst fem olika alternativ innan hon landade i hur det skulle se ut. Under renoveringen förlängdes en vägg för att få in alla högskåp på samma sida, och samtidigt öppnades det upp mot vardagsrummet hela vägen upp till tak.

Annons

–Jag minns att det fortfarande var vanligast med vita kök men det hade börjat ske förändringar och man såg mer dova färger på fronterna, säger Daniela. Jag har alltid varit orädd när det gäller att testa i mina hem så i stället för vitt så blev det svart. Min man trodde att vi beställt ett vitt kök ända fram tills att leveransen kom och var väldigt skeptisk hela vägen tills att det var klart. Sedan var han nog mer lyrisk än jag av slutresultatet!

Svart köksinredning från Ikea.
Den svarta köksinredningen från Ikea ger rumskänsla åt köket, och var ett självklart val för Daniela som inte tvekar färg när hon inreder. Fronterna Kungsbacka med mattsvart yta är även ett miljövänligt val eftersom de är tillverkade av 90 procent återvunnetmaterial. Vägglampor från Ikea. Väggarna är målade i kulören Lätthet från Jotun.

Daniela blev också väldigt nöjd med det svarta köket, men hon hade ju redan haft en målbild som hon inte tvekat en sekund på, även om det nog till och med blev bättre än hon hade föreställt sig.

–Det är väldigt tufft att göra en så stor renovering i en liten lägenhet när man samtidigt bor där. Men det behövdes för det dök hela tiden upp problem att lösa på plats med hantverkarna som vi hade anlitat. Eftersom jag hade ritat köket själv och hade alla mått i huvudet så var jag konstant påkopplad. Några speciallösningar har vi också gjort, som stänkskyddet och den öppna hyllan, och handtagen är lackade av en kompis som lackar Koenigsegg.

Stor öppen hall.
Hallen har öppen förvaring vilket ger en rymligare känsla, samtidigt som hallen öppnar upp mot vardagsrummet. Hylla Omar från Ikea.

Förutom köket har Daniela och Magnus gjort det mesta av renoveringen själva, med hjälp av familjen som har ställt upp med att måla och bygga. Ett tidskrävande jobb på kvällar och helger som samtidigt gett möjligheten att inreda helt efter egna idéer, som när Daniela ville måla även taket i sovrummet.

Annons

–Jag gillar verkligen det gröna taket i sovrummet! Några var skeptiska till det men jag är jättenöjd över hur sobert det känns och att slippa den hårda kontrasten av ett vitt tak.

Danielas känsla för färg är tydlig genom hela lägenheten

Danielas känsla för färg och form blir tydlig när hon pratar om just färgvalen i lägenheten, där varje kulör är noggrant utvald i NCS-skalan. Något som inte alltid har varit enkelt när det varit dags att köpa färg.

Modern inredning i sovrum.
Byrå Nordli från Ikea. Tavla från Link Image. Fårskinnet på golvet kommer från en bonde i Småland. Taklampa från Hay.

–När vi ändå varit på bygghandeln har vi låtit dem blanda färg efter angiven NCS-kod. Men vi har haft otur och fått fel färg flera gånger. En gång när vi skulle måla sovrummet antracitgrått blev färgen vi fick svart. Vi trodde att det skulle ljusna något när det torkade så körde vi på. Det slutade med att vi hade ett svart sovrum i tre år! Eftersom jag inte är rädd för mycket färg var det inte hela världen men jag har lärt mig den hårda vägen att det är bättre att gå till en specialistbutik där de verkligen kan färg. Där talar de om ifall de inte kan blanda just den NSC-kod du vill ha i sitt färgsystem.

Annons

Detaljerna i hemmet vittnar om att Daniela är svag för sobra färger, genuina material och en enkel formgivning. En stil som lutar lite åt industriell urbanism och som lyfter fram funkisen på ett fint sätt.

Förvaringsmöbler från Ikea.
Förvaringen i vardagsrummet har Daniela och Magnus byggt av köksskåp från Ikea, ett smart sätt att få en nättare förvaring som ändå rymmer mycket. Postern är från Poul Kjaerholms utställning på Louisiana i Danmark. Lampa från Ikea PS. Apa och fågel från Kay Bojesen.

–Jag älskar att komma hem och tycker att vi har lyckats att få till en härlig balans av ett rofyllt hem som det är lätt att ta emot gäster i. En känsla som gör att det känns bra i magen och axlarna sjunker ner när man kliver över tröskeln. Belysning är också superviktigt för mig, vissa lägger pengar på handväskor, jag lägger gärna pengar på lampor!

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Så gör du en bukett i blomsterfakirBrand logo
Så gör du en bukett i blomsterfakir
Annons