Henriette och Peter Simonssons hem Österlen.
Se: 5 hållbarhetstips från Carolina Klüft
0:53

Efter reklamen: Se: 5 hållbarhetstips från Carolina Klüft

(0:53)

Slå på ljud

Även om Paris är underbart och en smältdegel full av möjligheter att möta världen och hitta nya affärsmöjligheter, kände Henriette och Peter Simonsson att de saknade enkelhet, luft och rymd i vardagen. De ville komma närmare naturen: skogarna, havet och Österlens vackra stränder.

–I en perfekt värld skulle vi vilja vara på båda ställena samtidigt. Men i själva verket har södra Sverige fler fördelar – även när det gäller jobb – än Paris, säger Peter Simonsson och berättar vidare att livet här också ligger närmare företaget The White Briefs grundidé, som hyllar den goda livsstilen, hög kvalitet och inte minst hänsyn till varumärkets klimatavtryck.

Så inreder du uteköket – 9 shoppingtips

Henriette och Peter Simonssons hem på Österlen.

En lång uppfart leder genom den drygt en hektar stora parkliknande trädgården. Bland de lummiga träden ligger den vita prästgården som Henriette och Peter Simonsson tog över för sju år sedan.

Iben och Niels Ahlberg

Att flytta till södra Sverige var som att komma hem, tycker Henriette och Peter. De växte båda upp i den vackra naturen i södra Skåne, en barndom som de gärna ville ge vidare till sin dotter Faye. Att de valde att söka sitt hem på Österlen kändes helt naturligt. Här, i det böljande kuperade landskapet med de små vägarna mellan de karaktäristiska stensättningarna, föll familjen för den tidigare prästgården. Huset byggdes i början av 1900-talet i klassisk byggnadsstil ämnad för tjänstebostäder och bättre bemedlade på landsbygden. Formspråket i arkitekturen är en del av Swedish Grace, eller nordisk klassicism, som blomstrade under 1920-talet. Ledorden är rena och enkla uttryck med raka linjer.

vardagsrum inredning

Dottern Faye valde den rosa soffan från Bolia till familjens nya hem. Den gav en fin kontrast till husets lätta sommarkänsla. Mattan är från Marrakech. Runt bordet, som följt familjen i många år, finns kuddar från bland annat Svenskt Tenn som ett avslappnat alternativ till fåtöljer.

Iben & Niels Ahlberg

–Vi har bott på många ställen, men aldrig i en prästgård, och tyckte att det kunde bli ett spännande projekt att renovera, säger Henriette.

Kika in inredarens lekfulla Malmö-hem

Det visade sig dock inte vara så enkelt. Husets grundläggande utseende och de klassiska detaljerna skulle bevaras. Det nyinredda köket i uppdaterad shakerstil smälte fint in i helheten i familjens ögon. Men när det gällde färgvalen blev det lite svårare. Nyligen hemkomna från utlandet hade paret massor av inspiration och idéer från de parisiska borgarnas lägenheter i färskt minne. Och idéerna sattes verkligen på prov.

Vardagsrum, tavla och bänk.

En vägg togs ner mellan de båda vardagsrummet för att få in mer ljus. Längst bort syns Michel Ducaroys Toga-fåtölj i Kyoto-läder, designad för Ligne Roset 1973.

Iben & Niels Ahlberg

–Vi målade hela huset minst tre gånger gånger innan vi bestämde oss för den varma gråvita nyansen väggarna har i dag, berättar Peter.

Innan dess hade paret gått igenom både en ljusgrå och en mörkgrå, en mörkt marinblå, rosa och terrakotta, med en dröm om fina färggradienter från rum till rum som mål. Men det var inget som verkade rätt för huset och ljuset på Österlen. De numera ljusa väggarna styr dagsljuset runt i huset, även under mörka dagar, och står som en neutral bakgrund för den på en gång färgstarka, rena och eklektiska interiören.

–Vi har försökt blanda färger och stilar, inom en viss minimalistisk ram, säger Henriette.

Henriette Simonsson och Peter Simonsson.

Henriette och Peter Simonsson med familjens hundar i trappan som leder till ytterdörren.

Iben & Niels Ahlberg

Henriette & Peter Simonsson

Här bor: Peter och Henriette Simonsson med dottern Faye. Peter och Henriette är designer och grundare av modemärket The White Briefs.

Bostad: Tidigare prästgård från 1931 på Österlen i Skåne.

Yta: Ca 295 kvm.

Inredningen är, om inte minimalistisk, så i alla fall enkel – i ljusa färger och med en blandning av klassiska och mer moderna inslag. Kontrasterna gör helheten modern och både spännande och överraskande placerad i den klassiska arkitekturen.

matsalsgrupp

Den stora matsalen är inredd med fem Tulip-stolar av Eero Saarinen placerade runt matbordet. Från taket hänger en pendel från Hay i det stora rummet, som med den moderna konsten på väggarna påminner om en konsthall. Lampan som lyser upp den stora oljemålningen av okänd konstnär är Le Corbusiers Projecteur lamp.

Iben & Niels Ahlberg
faye med katt

Dottern Faye med familjens katt.

Iben & Niels Ahlberg
blå soffa i vardagsrum

Den kungsblå soffan Strips designades av den italienske arkitekten Cini Boeri för Arflex 1972. Paret hittade den när de bodde i Paris. Både Henriette och Peter Simonsson älskar böcker och kopplar av genom att läsa. Genom pardörrarna nås den nybyggda altanen.

Iben & Niels Ahlberg

Rummet med den kungsblå soffgruppen, kompletterad med en av familjens absoluta designfavoriter, den ikoniska fåtöljen Toga i naturfärgat läder, leder vidare till ett annat och större vardagsrum. Familjen valde att ta ner en mellanvägg för att göra rummet större och nu finns det gott om plats för soffgruppen med den rosa soffan i ena änden.

Kika in i dolda funkispärlan på Östermalm

vitt inspirerande kök

Det enkla lantköket med bänkskivor i marmor installerades när familjen tog över prästgården. Spisen är från Smeg och kökselementen är platsbyggda. Gröna växter ger en levande energi till köket.

Iben & Niels Ahlberg

I andra änden av vardagsrummet finns hemmets matsal möblerad med Eero Saariens Tulip-stolar runt ett vitt matbord. Helheten skapar en galleriliknande enkelhet som lyfter fram rummets moderna konst. Peter Simonssons passion för lampdesign syns överallt, med exempel på design av Jean Prouve, Ettore Sottsass och Le Corbusier. Och däremellan finns guldkorn som trästolar i stilar som spänner över allt från klassiska spanska bondstolar till Thonet och Børge Mogensen, som för paret utstrålar sin egen tidlösa och tilltalande estetiska enkelhet, som de förmodligen aldrig kommer att tröttna på.

kontor

Prästens gamla kontor är numera ett kombinerat kontor, ateljé och showroom. Här får enskilda utländska kunder en annan shoppingupplevelse än vad internationella modeköpare är vana vid.

Iben & Niels Ahlberg
tavla sovrum

Henriette och Peter ville ha en varm atmosfär i sovrummet och målade rummet benvitt och lät de gula detaljerna i överkastet och sidentrycket ovanför sängen ge värme tillsammans med morgonsolen som väcker paret varsamt på morgonen.

Iben & Niels Ahlberg
barnrum inspiration

Faye har själv inrett sitt rum på första våningen. Pappa Peter har bara hjälpt till med att måla och flytta runt möblerna enligt hennes instruktioner. Och enligt familjetraditionen blev det både målning och flyttning några gånger innan hon blev helt nöjd.

Iben & Niels Ahlberg

Simonssons om inredning

Vår favoritplats i huset är...…matsalen med goda vänner på middag!

Vi är mest stolta över……den nya stenterrassen på gaveln med en härlig kvällssol. Det känns som att den funnits där sedan huset byggdes 1931.

Vi skiljs aldrig från...…det verkar som om våra Thonet-stolar stannar hos oss. Och så Le Corbusiers Projecteur-lampa.

Vi känner oss hemma när...…vårt hem känns ”rätt” – en odefinierbar känsla som beror på många olika faktorer. Ljus och bra energi är viktiga förutsättningar.

Vårt bästa råd för inredning är...…inred med ett öppet sinne och stressa inte för att avsluta allt i all hast. Lägg tid på att göra inredningen intressant, vänd och rotera alternativen. För oss är det en process som ständigt utvecklas. Vi tänker mycket på flödet mellan rummen. Ta dig tid att hitta rätt energi och balans mellan möbler, material och helheten.

Mest läst