julpynta tidigt 2020
Julen 2020 – 7 fina dekorationstrender
Slå på ljud

När är det egentligen okej att man börjar julpynta? Det är en polariserad debatt som i flera decennier har dykt upp i november.

En del anser att det inte ska pyntas förrän den första advent och förfasas över grannens julpyntade entré och julinlägg på sociala medier redan i mitten av november. Andra smygstartar gärna flera veckor innan med både ljusslingor, adventsstjärnor och dekorationer runtom i hemmet.

Julpynta tidigt – bli gladare

julstämning i hemmet och julgran med pynt från åhléns

Dags för adventsstjärnor, ljusstakar och dekorationer. Foto: Åhléns

Tidigare intervjuer med psykoterapeuter har pekat på att de som börjar julpynta tidigare är gladare. I en intervju i SVT:s program Morgonstudion tipsar även psykologen Dan Katz om att det kan vara en god idé att börja julpynta redan i november, särskilt i år.

– Vi lever i tider då vi har det ganska jobbigt, där många av oss har begränsad möjlighet att göra det som vi tycker är kul. Och då måste vi aktivera oss, det är faktiskt en av de mest effektiva metoderna mot depression. Det kallas för beteendeaktivering och det innebär att man försöker göra det som känns intressant eller kul, även fast man inte känner för det, säger han i SVT.

På frågan om vi inte riskerar att tröttna på eller vänja oss vid julpyntet när högtiden väl är här, om vi sätter igång med det redan i november, svarar han i SVT:

– Det är möjligt att det är en risk, men om vi har tröttnat på det pyntet vi har, varför inte skaffa ännu mer pynt? För jag tycker det viktiga är att vi hittar på något roligt att göra och det här är något som är kul och som man faktiskt kan göra ensam.

pyntad gran från Ikea

Pynta granen tidigt i år! Foto: Ikea

Tips och inspiration till julpyntet

subtil julstämning hos hemtex

Skapa subtil julkänsla med textilier, blommor och tända ljus. Foto: Hemtex

En annan fördel med julpyntet är att det blir mysigt i hemmet, vilket kan öka känslan av hemtrevnad. Inte ett fan av tomtar och det julröda? Satsa på din vanliga färgpalett, ljusslingor som lyser upp och neutralare dekorationer. Här hittar du 12 tips på hur du kan julpynta snyggt utan julrött och tomtar.

Vill du julpynta, men saknar inspiration? Spana in årets jultrender här, inspireras av de stilsäkra danskarnas julpynt eller gör det enkelt med någon av våra snabba uppdateringar som ger julkänsla, som du hittar samlade här. Eller varför inte tillbringa en eftermiddag med att pyssla ihop en DIY-julkrans? Hitta din egen dekorationsstil och prova på de DIY-projekt som du tycker är roliga för att aktivera dig och skapa stämning inför den stundande högtiden!

Julkrans från Hemtex

Dekorera med en krans på dörren eller pyssla en själv till hemmet. Foto: Hemtex

Läs mer:

8 snygga (och populära!) adventsstjärnor att spana in

Här är växterna & blommorna som är trendigast julen 2020

11 fina hyacintvaser att pryda hemmet med i vinter

Mest läst