Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Folk som julpyntar tidigt är gladare

10 nov, 2017 
AvIda Gustafsson
FotografTT
julpynt
Här är svaret på den eviga frågan: När är det egentligen okej att börja julpynta? Ju förr desto bättre – om du vill vara glad.
Annons
10 julfilmer med toppbetyg på IMDbBrand logo
10 julfilmer med toppbetyg på IMDb

Vissa anser kanske att startskottet går vid advent och de förfasas när de ser andra som redan i november klätt in träd och buskar i trädgården, balkongen och fönsterkarmar i juleljus och lyktor.

Men det är inte fel att börja julpynta tidigt, visar en genomgång som brittiska sajten Unilad gjort.

– I en värld full av stress och ångest gillar folk att associera med saker som gör dem glada och julpynt väcker starka barndomskänslor. Dekorationerna är bara ett ankare eller en stig till dessa magiska barndomskänslorna av förväntan. Så att sätta upp julpyntet tidigt förlänger förväntningarna!, säger psykoanalytikern Steve McKeown till sajten.

Men juleljusen, tomtarna och granen fyller även en ytterligare funktion, att framstå som vänlig inför grannar och förbipasserande. En julpyntsstudie (!) i Journal of Enviromental Psychology visar dekorationer används som ett sätt att signalera ”tillgänglighet för grannarna”.

Annons

I studien fick deltagarna titta på hus med eller utan julpynt och de hus som hade pynt ansågs vara mer ”vänliga och sammanhållande”.

Men även känslan av nostalgi och viljan att vilja återuppleva tidigare minnen är en stark anledning till att många pyntar tidigt:

– Det kan vara en bitterljuv känsla. Kanske är julhelgen en påminnelse om när en älskad anhörig fortfarande levde. Eller att titta på en julgran kan påminna någon om hur livet var när de fortfarande trodde på tomten. För människor som har förlorat någon närstående, då kan syftet med julen bli en påminnelse av de fina stunder som de haft med denna person. Att julpynta tidigt kan få dem att känna sig nära den personen, säger psykoterapeuten Amy Morin till Unilad.

Källa: Unilad

Annons