Visst har vi alla haft ett doftljus som var så fint och så dyrt att vi inte vill använda det? Kanske väntar du på den perfekta dagen att tända det eller kanske väntar du på den där extra stressiga dagen då du behöver en extra kick? Tanken med ljus är dock att de ska brinna och användas. Men varför inte dra ut på processen och utnyttja ljustiden så länge som möjligt?

Här är 5 tips som får doftljuset att räcka längre:

1. Låt det brinna 1-2 timmar första gången

För att utnyttja ljuset på bästa sätt gäller det att se till att inte blåsa ut ljuset för tidigt första gången du använder det. Låt det brinna så länge så att det smälta stearinet täcker hela ytan av ljuset så att det blir ett ytspänning. Detta gör att ljuset smälter lager för lager istället för att göra en tunnel runt veken, vilket förkortar brinntiden.

Se till att ha tillräckligt med tid för att låta ljuset brinna för första gången. Om ditt ljus är 2,5 cm i diameter tar det cirka en timma att smälta hela ytan. Om det är 5 cm i diameter tar det alltså två timmar. Nästa gång du tänder ljuset kan du vara säker på att ljuset brinner helt jämt. Och du kan slappna av och veta att ditt ljus räcker länge!

2. Ställ ljuset på ett varmt ställe

Står ljuset för kallt brinner det ner snabbare och utsöndrar mindre doft. Placera det hellre nära ett element eller på ett annat lite varmare ställe.

ANNONS: Köp fina doftljus direkt från Femina

3. Klipp ner veken

Låt aldrig veken bli längre än några millimeter – annars brinner det snabbare. Detta minskar också risken att det bildas svart rök och att glaset överhettas.

4. Centrera veken
Förutom att klippa ner veken bör du också se till att den centrerad – putta upp den innan stearinet hunnit stelna helt efter att du blåst ut ljuset. En veke som pekar snett ökar risken att glaset missfärgas av sot.

5. Använd locket

Har du ett doftljus med lock, sätt på locket när ljuset inte brinner. Det hindrar damm från att klibbas fast i ljuset. Har ditt doftljus inget lock? Avlägsna dammet med en fuktig bomullspad.

Källa: Elledecor.com
Foto: IBL

ANNONS

 

Läs även: 9 fina saker som sätter guldkant på hösten 2018

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: