Enkla grönsaker att odla på balkongen
1:37

Efter reklamen: Enkla grönsaker att odla på balkongen

(1:37)

Slå på ljud

Paradisisk odling

Den här örtagården är tänkt som en labyrint, där du kan gå på upptäcktsfärd bland frodiga örter och vackra blommor. I mitten står ett nyplanterat körsbärsträd, med en snickrad bänk runt stammen. En oemotståndlig plats för njutning av dofter och utsikt. Örtagården är placerad i ett soligt läge vid sidan av växthuset, som ger lä. Där finns också redskap och vattenkannor, förutom tomatplantor och annat ätbart. Det är så smidigt att ha allt ätbart i närheten så att du snabbt och lätt kan få inspiration till kvällsmaten en sommardag efter jobbet.

Mixa gärna örtkryddorna med blommor för att få både fägring och doft. Här växer lavendel, krasse, gurkört och andra ätliga blommor som blir vackra dekorationer i salladsskålen.

Stjärnfloristens bukettknep – guide steg-för-steg

Välj örterna för dig

Pimpinell är planterad i bakre hörnet.

Pimpinell är planterad i bakre hörnet. Den breder gärna ut sig, sprider sina frön och tar plats. Bladen har en gurk­liknande smak, är riktigt god i soppor och sallader. Intill bor en låg och­ ­krypande timjan, vid sidan om en citron­timjan. Timjan mår bra av att flyttas vart tredje år, byt plats med en mynta om du har en sådan så får den också mycket mer doft och smak.Timjan finns i många olika varianter. Den och salvia är två av de mest användbara örterna i kryddträdgården.

Iben og Niels Ahlberg

• Fundera igenom vilka örter som passar dig, dina behov och smaklökar bäst. Ta reda på vilka odlingskrav de har och hur de ser ut vad gäller höjd och färger.

Citronverbena.

Citronverbena är god i te och till all mat där du tänkt använda citron.

Iben og Niels Ahlberg

• Gör örtagården till din egen botaniska trädgård, sätt ut skyltar vid varje planta så kan alla lätt se vad som växer här. Skriv gärna bak på skylten, som stöd för minnet, vad örterna kan användas till i köket.

Oregano.

Oregano, som också kallas kungsmynta eller vildmejram, är trevlig att ha nära till hands, särskilt om du gillar hembakad pizza.

Iben og Niels Ahlberg

• Några sorter är lämpliga att placera på en avgränsad yta, exempelvis mynta och oregano, eftersom de sprider sig via rotskott och annars lätt tar över hela odlingen.

Kryddtagetes Golden Gem.

Kryddtagetes 'Golden Gem' är lättodlad med mängder av vackra, enkla, gyllene blommor under hela sommaren. Har en speciell smak med dragning åt citrus, god också i desserter. Både blad, stjälkar, blommor används.

Iben og Niels Ahlberg

Så får du till vacker vårträdgård – oväntade knepen

Mer grönt och blommigt i örtagården:

• Dill

• Gräslök

• Persilja

• Libbsticka

• Smultron i kanten

• Ringblommor

• Temynta

• Äppel-, choklad- och citronmynta

Rosmarin.

Rosmarin som blommar tidig vår, är ovärderlig i matlagning och också riktigt god i te. Använd den med försiktighet, eftersom smaken är ­kraftig, och gärna ­tillsammans med citronmeliss.

Iben og Niels Ahlberg

Ett paradis för bin, humlor och fjärilar

Steg 1

• Mät upp det område du vill använda som örtagård, gärna i soligt läge. Gör en ritning innan du börjar gräva, fundera ut bästa placering för varje sort.

Rama in i lavendel.

Rama in med lavendel.

Iben og Niels Ahlberg

• Börja med att ta bort eventuellt gräs. Ta också bort det översta jordlagret, cirka 5 cm under grässvålen, så alla rötter försvinner och du slipper rensa onödigt mycket ogräs när växt­kraften tar fart.

• Bottna gärna med kartong om du har mycket rotogräs, lägg därefter på jord och jordförbättring.

• Bäddarna är gjorda av lärkträplankor, som åldras vackert och får en silvergrå patina. De är dessutom oljemättade och håller därför längre.

Lavendel.

Längs kanten av örtbädden kan du plantera doftande lavendel som ­älskas av bin, humlor och fjärilar. Placera dem med ett avstånd eftersom de växer sig stora med tiden och blir en fin häck runt din örtagård.

Iben og Niels Ahlberg

• Lämna gärna gräsfritt cirka 30–40 cm utanför bäddarna med plats för lavendelplantor, som doftar gott och ramar in snyggt.

Steg 2

• Kryddor vill ha porös jord, gärna sandjord förbättrad med mullämnen som kompost eller torvmull. Ren lerjord är för kompakt och måste förbättras med mycket mullämnen, annars blir den för tung och blöt.

• De kryddor som trivs bättre i mer välgödslad och fuktighetshållande jord kan planteras tillsammans för sig i en annan del av odlingsbädden. Till detta lämpar sig vanlig planteringsjord, gärna uppblandad med lite kogödsel.

Porös jord för kryddor.

Kryddor trivs bäst i porös jord, gärna sandjord förbättrad med mullämnen så som kompost och torvmull.

Iben og Niels Ahlberg

• Tänk på att de flesta örtkryddorna växer i Sydeuropa, där det är torrt, men inga plantor kan växa utan lite fukt. Om du väljer att blanda torv i jorden, är det viktigt att inte använda ogödslad torv eller torv som är tänkt för surjordsbäddar, det gör jorden för sur för örtkryddorna. Vilken jord du än har är det en bra idé att lägga på ett lager kompostjord, helst ekologisk, som ger jorden näring, så att örterna får de bästa förutsättningarna.

Steg 3

• Du kan köpa kryddplantor i örtagårdar eller hos plantskolor, ibland kan de behöva beställas. Plantera ut när frostnätterna släppt, och kom ihåg en skylt med plantans namn.

Kryddplantor.

Du kan köpa kryddplantor i örtagårdar eller hos plantskolor.

Iben og Niels Ahlberg

Steg 4

• De mest känsliga och värmekrävande plantorna kan du tillfälligt sätta under ett miniväxthus. Lägg på taket om eftermiddagen och ta av det nästa morgon. Här är det den värmeälskande citronverbenan som får ett eget hus i början på säsongen.

Miniväxthus.

De plantor som är känsliga och behöver värme kan du placera under ett miniväxthus.

Iben og Niels Ahlberg

Grön inspiration i mängder i den charmiga trädgården i Lomma

Steg 5

• Plantera 2–3 plantor tillsammans, beroende på vilken sort det är och hur många och hur stora tuvor du vill ha. Några växer mycket på bredden, andra växer först på höjden och brer ut sig senare. Året efter vet du bättre vilka sorter du haft mest glädje av, och vilka som trivs bäst hos dig. Första året blir därför ett försöksår.

• Vattna väl när du planterat så att de etablerar sig.

Vattna och plantera.

Vattna noga så att plantorna etablerar sig.

Iben og Niels Ahlberg

• När plantorna är i jorden är det dags att njuta av synen. Kanske ska du sätta ut fler längre fram, men från och med nu är det bara att vänta på att plantorna ska växa sig stora. Kom ihåg att rensa ogräs mellan varven.

Mest läst