Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Stjärnfloristens bukettknep – guide steg-för-steg

22 mar, 2022 
Avminna mercke schmidt
Fotografminna mercke schmidt
Frilansande stjärnfloristen och blomsterinspiratören Heidi ­Mikkonen tycker om sommaren, hösten och vintern men just nu älskar hon våren och alla underbara blommor. Med gröna fingrar och fingertoppskänsla snittar hon stjälkar och kvistar och trollar fram arrangemang som tar andan ur oss.
Annons
Guide: Så torkar du hortensia – i 3 stegBrand logo
Guide: Så torkar du hortensia – i 3 steg

Att hon skulle bli en av Sveriges mest kända florister, det hade Heidi ingen aning om när hon valde floristlinjen på gymnasiet. Kärleken till natur, blommor, skapande och människor gjorde valet enkelt, och hon har inte ångrat sig en enda gång. Medan Heidi berättar plockar hon flinkt med de sirliga blomsterstänglarna, snittar dem skickligt och skapar de ljuvliga vårarrangemangen.

Blomarrangemang med kalla färger.
Heidi har valt att använda kalla färger till det här arrangemanget, även den silvriga brickan räknas in i den kalla färgskalan. Riddarsporre, luktärter, porslinshyacint, gräs Panicum virgatum ’Warrior’ och körsbärskvistar från den egna trädgården har ­arrangerats i smala vaser.

– Se bara på denna lilla porslinshyacint, tänk att få jobba med sådana här skönheter! utbrister hon och medger sedan att det i och för sig finns så mycket annat i hennes jobbvardag än bara vackra blommor.

Annons
Bukett som står stadigt på sina egna stjälkar.
En spiralbunden bukett står stadigt på sina egna ­stjälkar och får ett spännande uttryck på ett fat med ­vatten i stället för i en vas. Tänk på att välja ett fat med tillräckligt hög kant så att din bukett får nog med vatten. Vattnet avdunstar snabbare från ett fat, fyll på ­kontinuerligt.

– Jag har verkligen gjort nästan allt inom floristbranschen. Jag har jobbat i butik också, men numera består mitt arbetsår av att döma i floristtävlingar, jobba som floristlärare på olika skolor och utbildningar, kompetensutveckla butikernas personal och bygga utställningar.

Heidi Mikkonen

Ålder: 44 år.

Bor: Kristianstad.

Familj: Sambon Elin, tre barn: Sam, James och Maggie.

Gör: Florist, ­blomster- kreatör, domare i svensk floristkår, floristlärare och kompetensutvecklare.

Varför: Heidi brinner för hållbart hantverk och värnar om små blomsterbutiker runt om i landet som är viktiga för varje by och stad.

Heidi brinner för hållbart hantverk och gör sitt yttersta för att öka medvetenheten bland florister och allmänheten. Det handlar om att hitta alternativa sätt att arbeta för att slippa använda material som skadar miljön. Lika lätt som det är att köpa de dåliga alternativen, lika lätt är det att köpa de bra – bara man har kunskapen.

Annons
Heidi Mikkonen med stor vårbukett i famnen.
Heidi Mikkonen har varit yrkesverksam i 25 år och älskar fortfarande sitt yrke. ”Tröttnat? Nej verkligen inte! Tvärtom, det finns så mycket man kan jobba med som florist. Att utvecklas och ha utmaningar i livet är min melodi!”

I julas öppnade hon portarna till sin egen verkstad i Emmaljunga. Där håller hon kurser för florister och allmänheten. Även temahelger med popup-butik planeras kring sommarbloms­odlingen.

– Jag har rest runt så mycket, nu vill jag jobba mer på hemmaplan och skapa något eget. Min sambo Elin är också florist och nu satsar vi på detta tillsammans, säger Heidi entusiastiskt. Responsen har varit överväldigande och vi är så glada att folk väljer att komma hit till oss.

Annons
Bukett i näverullar.
Spännande vårblommor i näver­rullar. Remsorna läggs i kokande vatten, då rullar de ihop. Ställ remsorna riktigt tätt i skålen eller knyt ihop dem med ett band. Ju högre blomma, desto högre näverrulle. När det är dags att byta vatten ställer du fatet under kranen och spolar in nytt vatten tills vattnet är rent igen. I arrangemanget har Heidi använt riddarsporre, ranunkel, gräs, fjärilsranunkel, narciss ’Thalia’, fritillaria, videkissar och tazettnarciss ’Geranium’.

Hållbara hemmatips

● Välj blommor i säsong.

● Använd en blomsterfakir för att få blommor att stå snyggt i ett mindre arrangemang.

● Ett sätt att arrangera blommor är att använda hönsnät i stället för stickmassa.

● Använd exempelvis stenull i stället för stickmassa – fråga i din blomsteraffär.

● Förvara arrangemanget svalt för att förlänga hållbarheten.

● Skippa till exempel skrynklat cellofan om buketten, använd hellre vaxat papper.

Enkelt arrangemang

1. Placera blomsterfakiren i en vacker skål.

Annons
Blomsterfakir i en skål.
Placera en blomsterfakir i en skål.

2. Häll på rent, kallt vatten.

3. Klipp en kvist rakt av, i stället för att snitta, för att få en platt yta att ställa mot fakiren.

4. Låt hyacinten dra vatten i en separat vas i cirka trettio minuter innan du börjar ­arrangera.

Arrangemang i blomsterfakir.
Klipp rakt av istället för att snitta, detta för att få en platt yta.

5. Vårfint arrangemang med smart blomster­fakir. Hyacinter, narcisser, skirt gräs, jasminrankor och fjärilsranunkel. Heidi tipsar om att jasmin är väldigt hållbart och är mycket lättodlad i kruka.

Annons

6. Eftersom alla stjälkar är spetsade på fakiren kan hela arrangemanget försiktigt lyftas upp när det är dags att byta vatten. Gör gärna det varje eller varannan dag för att ­förlänga hållbarheten.

Blomsterarrangemang i fakir.
Byt gärna vatten ofta. Det är enkelt då hela arrangemanget sitter fast i fakiren och kan plockas upp.

7. Efter användning, diska fakiren i ljummet vatten.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons