Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så planterar du dina lökar för nästa blomstersäsong

13 okt, 2023 
AvMarie Kasimir
AvAnni Jähde
FotografPernilla Wästberg, Ellen Forsström, Nina Nordh
Vårlökar och blommor.
Drömmer du om en färgsprakande vårrabatt med krispiga tulpaner och pigga narcisser? Nu är det dags att plantera lökarna. Blanda och ge för en härligt lång och vacker blomsäsong.
Annons
Så skapar du en torkad bukett på ett enkelt sättBrand logo
Så skapar du en torkad bukett på ett enkelt sätt

Knappt har sommaren blommat över så är deet dags att planera inför nästa säsong. Men du kommer inte att ångra dig – när de första blommorna tittar upp blir det som en härlig överraskning. Med lite planering och arbete under hösten får du en rejäl belöning med start redan i februari om du önskar. Dessutom är det en rejäl godispåse att välja från när du köper dina blomlökar. Hur ska du då tänka med inköpen?

Blomlökar.
Dags att plantera blomlökarna.

1. Var ute i god tid. Vänta inte med att köpa/beställa lökarna om det är några speciella du vill ha. Populära sorter tar slut snabbt.

Annons

2. Känn på lökarna så de är fasta och spänstiga. ­Skippa lökar som är skadade eller börjat mögla. Att lökarnas yttre skal saknas eller har börjat släppa, vilket är vanligt på tulpanlökar, är däremot naturligt. Narcisser kan ha en eller flera ”näsor” eller skott, det är inte heller något fel.

Snödroppar.
När snödropparna sticker upp, då är det sant – våren är på väg! Hjälp dem på rätt sätt så kan du också få stora ruggar och mattor i din trädgård.

3. Satsa på big pack. Storköp blir billigare om du ska ha många lökar. På nätet kan du hitta företag som säljer stora förpackningar.

4. Plantera snart efter köp. Se till att planera in en planteringsdag i anslutning till ditt köp. Lökarna ska relativt snabbt ner i jorden.

Annons

Lycka till!

Så planterar du

September och fram till mitten av oktober är bästa tiden att plantera blomsterlökar, då hinner de rota sig innan det blir för kallt. Men det går att plantera tills tjälen sätter stopp. Ju mindre lökarna är, desto tidigare bör de komma i jorden, annars kan de hinna bli för torra. Jorden bör vara väldränerad och näringsrik.

Gör så här:

1. Gräv en grop, lagom djup för den sorts lökar du ska sätta. Följ tumregeln att planteringsdjupet ska vara cirka tre gånger lökens egen höjd. Ska du sätta enstaka lökar är det praktiskt med ett lökjärn eller en lökspade.

Plantering av blomvårlökar.
Plantera blomlökarna.

2. Undvik att lämna luftfickor runt löken när du planterar. Vattna ordentligt, då brukar jorden sluta sig runt löken.

Annons

3. Näring behöver inte till­sättas, men vill du ge löken extra bra förutsättningar kan du strö ut lite benmjöl i gropen.

4. Sätt ner blomlökarna i gropen med den spetsiga sidan uppåt. Se till att undersidan får god kontakt med jorden, det underlättar för lökens spirande rötter.

Lökar som planteras i kruka.
Plantera lökarna i en kruka.

5. Plantera i kruka? Det går utmärkt, men glöm inte bort den bara. De behöver tillsyn, till skillnad från dem du ­planterar i rabatten. Vattna lite då och då om de står helt torrt. Står de ute måste de tvärtom skyddas mot för mycket vatten.

Annons

6. Håll koll på var du planterat vårlökar genom att sätta en markering så du inte gräver just där de står. En markering hjälper, för det är lätt att glömma.

När blommar det?

Drömmen är en plantering som bara fortsätter att blomma under hela våren. Eftersom olika lökar blommar vid olika tidpunkt är det fullt möjligt. Allt som krävs är lite planering!

Vackra blommor.
Olika lökar blommar olika tider på året.

Snödroppe: Jan–feb

Krokus: Mars

Narciss: Mars–maj

Vårstjärna: Mars–april

Våriris: Mars–april

Balkansippa: Mars–maj

Annons

Rysk blåstjärna: April–maj

Pärlhyacint: April–maj

Kungsängslilja: April–maj

Tulpan: April–maj

Hyacint: April–maj

Kejsarkrona: April–maj

Sommarsnöklocka: Maj–juni

Alllium: Juni

Plantera i kruka

Stora krukor eller korgar fyllda med vårlöksblomning är en häftig syn och kan placeras precis där det under våren behövs extra färg och prakt. Fördelen är att det är enkelt att ändra innehållet från år till år. Tulpaner ett år, narcisser ett annat och det tredje året kanske en mix av flera olika vårblommande lökar.

Lökar planterade i en kruka.
Plantering av vårlökar i en stor kruka.

Gör så här:

Annons

• Planteringsjorden måste vara väldränerad och kärlet ska ha avrinningshål. Största faran är nämligen att det blir för blött i krukan.

• Plantera tätt, med ett par centimeters mellanrum mellan lökarna, och gödsla för att ge dem extra kraft.

• Ställ krukan där det inte regnar rakt ner i den, lägg över ett lager höstlöv som skydd och isolera krukan mot kyla. När lökarna börjar titta upp på vårkanten är det dags att ta fram krukan – då behöver lökarna sol och värme.

Få en naturlig känsla

Att få en plantering med olika sorters blomsterlökar att se naturlig ut är en konst – men inte svårt. Lägg dina blomsterlökar i en stor hink: tulpaner, hyacinter, narcisser och kungsängs­liljor eller vad du tänkt kombinera. Blanda om dem försiktigt. Plocka upp en handfull lökar och kasta ut ojämnt antal på platsen där du vill plantera. Gräv ner dem där de landat.

Lyckas med tulpaner

Fyll rabatten med tulpankarameller!

Annons
Vackra ljusrosa tulpaner.
Underbart vackra ljusrosa tulpaner ihop med förgätmigej. Det är fint att samplantera tulpanerna med en mer senblommande blomma eftersom tulpanerna helst ska vissna och gulna innan blasten rensas bort. På detta vis skyms det lite skräpiga av annat grönt.

• Det blir ofta lyckat att sätta lökar i grupper om 5–10 stycken.

• Täck gärna din plantering med ett skyddande lager löv inför vintern.

• Efter blomningen måste blomster­lökarnas blad få vissna ner helt för att återfå kraften. Det kan se lite skräpigt ut under en period.

• Kombinera med perenner som kan dölja de vissnande bladen.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons