Frosttåliga blommor.
Så fräschar du upp dina växter – 6 skötselråd som fungerar
1:23

Efter reklamen: Så fräschar du upp dina växter – 6 skötselråd som fungerar

(1:23)

Slå på ljud

iSnitsiga snittblommor

Färgstark bukett med frosttåliga blommor.

Lyxa till det med en vacker och färgstark bukett.

Fotograf Pernilla Hed

Lyxa till det med en färgstark bukett med dubbla tulpaner i mörkrosa och blekgult, ceriserosa bukettanemoner, vinröd vädd och stjärnflocka. Njut av buketten inne i rummet men ställ gärna ut den i det svala uterummet nattetid, så får blommorna ett längre vasliv. Snitta om stjälkarna när du kommer hem så suger stjälkarna bättre. Byt också vatten dagligen så förhindrar du bakterietillväxt som annars täpper till stjälkarna.

Lek med årstiderna

Frosttåliga blommor, hyacint och kungsängslilja.

Julens vita hyacint och vårens kungsängslilja är frosttåliga blommor.

Fotograf Pernilla Hed

Låt julens vita hyacinter möta vårens skira kungsängslilja. Under årets första månader finns många färdigdrivna vårlökar att köpa i kruka. Hyacinten är ju lika mycket en vårblommande rabattväxt som en lök till advent.

10 vackra träd och buskar som blommar tidigt!

Opp amaryllis!

Amaryllis, frosttålig blomma.

Amaryllisens naturliga blomtid är under vårvintern.

Fotograf Pernilla Hed

Amaryllisens naturliga blomtid, om den själv får bestämma, är under vårvintern. Om man sparar lökarna och driver dem på nytt blommar de först framåt våren. Sorten ’New Years Delight’ har mörkrosa kalkblad med en diskret ådring och en bred vit mittlinje på varje kalkblad. Bakom syns en rumsgran, en praktisk åretruntväxt för fönstret som med åren bara blir större och större.

Med en enkel tulipan

Orange tulpan, frosttålig blomma.

Vacker orange tulpan.

Fotograf Pernilla Hed

Ibland räcker det med en enda väl vald tulpan i en enkel vas. Just den här heter ’Monarch Parrot’ och har papegojtulpanens karaktäristiskt buckliga och lite vridna kalkblad.

Nu möter då

Arrangemang av frosttåliga blommor.

Fint arrangemang av frosttåliga blommor.

Fotograf Pernilla Hed

Mörkrosa hyacinter, så nära rött man kan komma, tillsammans med en vit, enkel tulpan och brokbladig murgröna. Mossa täcker jorden. Julrosen ’Ice n’ Roses Rosalie’ står i en kruka bakom. Ovanför skymtar man en wollemia, en urtidsväxt som man trodde var utdöd tills man så sent som 1994 hittade den i en dal i sydöstra Australien. Det finns bara en enda art i släktet.

Förläng julen

Vackert arrangemang med julrosor och hyacinter.

Vackert arrangemang med julrosor och hyacinter.

Fotograf Pernilla Hed

Ta en gles metallkorg och fyll den med mossa med det gröna utåt som då skyler den plast som håller jorden på plats. Plantera julrosor tillsammans med hyacinter och små ormbunkar. Täck sedan jordytan med mossa och några barkbitar. När växterna får stå svalt i ett frostfritt uterum kommer blomningen att vara länge. Och trots att julrosorna börjar falna, det vill säga högbladen övergår från vitt till grönt, är de lika fina.

Lys stjärna, lys!

Frosttålig blomma, aftonstjärna.

Sätt en aftonstjärna under en glaskupa för att framhäva och skydda den.

Fotograf Pernilla Hed

Sätt en liten aftonstjärna (Ornithogalum nutans) på hedersplatsen. Under en glaskupa framhävs den ytterligare men står också skyddad.

Julros

Frosttålig blomma, Hybridjulrosen ’Ice n’ Roses Red’.

Hybridjulrosen ’Ice n’ Roses Red’.

Fotograf Pernilla Hed

Hybridjulrosen ’Ice n’ Roses Red’ har mustigt vinröda högblad. Egentligen är det inte några kronblad man ser utan vanliga blad som omvandlats för att insekter inte ska missa var nektarn finns att hämta och på så sätt hjälpa till med pollineringen.

Frosttålig blomma, Julrosen ’Ice n’ Roses Rosalie’.

Julrosen ’Ice n’ Roses Rosalie’.

Fotograf Pernilla Hed

Julros ’Ice n’ Roses Rosalie’ har gräddigt äppelblomsrosa blommor med en något mörkare ton runt högbladens kant. De styva bladen har en friskt mörkgrön färg.

Gott och blandat

Arrangemang för vårvintern.

Vackra arrangemang perfekta för vårvintern.

Fotograf Pernilla Hed

Ställ olika kärl tillsammans med växter i en frostigt vitgrön färgskala. I en glasvas blommar några hyacinter på lök i en bädd av fönsterlav och mossa med några små grankvistar nedstuckna runt kanten. I plåtkärlet står hartassbräken, som är en ormbunke med blågröna blad, silvergirlang, vitbrokig hebe och en liten ärtcypress. Jorden skyls också här av fönsterlav. I bakkanten står ett par vitblommande hyacinter. I bakgrunden skymtar även några rosablommande azaleor.

Så får du till vacker vårträdgård – oväntade knepen

Ge kransen vårkänslor

Frosttålig krans.

Vacker vårkrans som klarar av frosten.

Fotograf Pernilla Hed

Omvandla vinterkransen till en vårkrans genom att byta ut röda band och kulor mot frökapslar av eukalyptus och kottar, samt silvriga slingor av spansk mossa (Tillandsia usneoides). Några buxbomskvistar är instuckna här och där. Taklöken ser ut som välknutna rosetter. Om det inte vore för taklökarna skulle kransen även kunna hänga ute. Nu får den vara på en sval, men frostfri plats.

Tack till Slottsträdgården Ulriksdal där vi fotograferade.

Mest läst