Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så väljer du matta på auktion – expertens tips

10 nov, 2016 
AvLotta Hansson
Auktionshus världen över anordnar auktioner med skandinavisk design. När det kommer till mattor och vävnader är det alltid Märta Måås-Fjetterström som slår högst.
Annons

INTE KÖPLÄGE
Även om en matta har flera decennier på nacken kan den vara en bra investering. I alla fall om det är en Märta Måås-Fjetterström. Fast vissa gånger är det ändå bäst att avstå, till exempel när:

• Mattan är maläten.

• Mattan har mörka fläckar. Ofta är det kaffefläckar, och gammalt kaffe är svårt att få bort även för den duktigaste mattvättare.

• Mattan är alltför tunnsliten. Även med en undermatta förblir den sladdrig och köpet blir mer till irritation är glädje.

• Slitaget har börjat äta sig förbi stadkanten och in på mattan är det som regel aldrig det bästa köpet.

MÄRKNINGEN

Sällan eller aldrig hör man talas om att någon försökt kopiera Märta Måås-Fjetterströms mattor och vävnader. Alla mattor som tillverkats i ateljén i Båstad är märkta, liksom de flesta av vävnaderna.

• Står det MMF i vänstra hörnet innebär det att mattan/vävnaden är gjord efter Märta Måås-Fjetterströms mönster och före 1942. Och då kan man ju tänka sig att Märta själv har inspekterat den.

Annons

• AB MMF i vänstra hörnet innebär att den är tillverkad efter 1942, alltså efter Märta Måås-Fjetterströms död.

• Finns det en signatur i högra hörnet är det inte Märta Måås-Fjetterström som designat mattan utan någon annan formgivare. Till exempel kan det vara BN, som står för Barbro Nilsson som blev konstnärlig ledare för AB MMF när Märta Måås-Fjetterström dog 1941.

• Vissa vävnader där mönstret går långt ut i kanterna har ingen märkning alls, den har helt enkelt inte fått plats. Detta gäller främst dukar.

• Väverskan eller väverskorna har ofta satt sin stämpel på mattan/vävnaden genom att väva in olika färgpluttar.

• Hittar du en matta utan signatur men med mönster från MMF är den inte vävd i ateljén utan hemma hos en väverska. Och trots att den kanske är minst lika fin har den inte samma värde rent prismässigt.

SKÖTSELRÅD

• Mattorna ska endast tvättas

för hand av välrenommerade mattvättare. MMF i Båstad kan hjälpa dig, antingen med tvätten eller rekommendationer vart du ska vända dig.

Annons

• Vänd din matta med jämna mellanrum så att den slits jämnt.

• Se till att få eventuella slitage lagade och trasiga fransar förstärkta i tid innan skadan blir värre. Kontakta MMF för mer information.

Jenny von Platen driver antikaffären von Platen Modern Form i Malmö.
Jenny von Platen driver antikaffären von Platen Modern Form i Malmö.

EXPERTEN

Jenny von Platen driver antikaffären von Platen Modern Form i Malmö.
Vad är det som tilltalar dig med Märta Måås-Fjetterström?

– Mattorna och vävnaderna såklart, men mest fascineras jag ändå av henne själv. Hennes sätt att tänka nytt och vilja modernisera ett gammalt hantverk.
Vad tror du hon inspirerades av?

– Resor till Italien och England, skånska allmogetextilier samt den orientaliska mönstervärlden.
Är det bara mattorna man vill ha i dag?

– Allt är klart intressant men allra mest mattorna. De har ju ett naturligt användningsområde. Mindre vävnader vet man inte riktigt vad man ska ha till. Fast plötsligt har en del börjat rama in dem och sätta upp dem på väggen. Och att fylla fönsternischen med kuddar från MMF har varit väldigt populärt i USA under en tid.
Var finns det största intresset?

Annons

– USA är en jättemarknad. Där har det länge funnits en vurm för just de röda mattorna. Och där gäller principen ju större desto bättre, vilket innebär att kvadratmeterpriset blir bra mycket högre på de större mattorna än de mindre.
Vilken mattfärg går bäst här hemma?

– Blått och ljusgrönt. Speciellt i rölakan. De känns tuffare och dessutom passar de väldigt fint till danska möbelklassiker.
Spelar vävsättet någon roll för priset?

– Absolut. Flossorna är populärast och ryorna minst eftertraktade.
Är en trasig vävnad värd att spara?

– Självklart.
Vilka av mattorna är populärast i dag?

– Alla, intresset har ökat märkbart den senaste tiden. Just nu är det ett stort sug efter 1930-talsmattorna, som Bruna Heden och Blå Heden. Ordspråksmattan lär vara den som är svårast att göra och priset blir därefter. Och skulle någon av de åtta exemplaren av Röda rabatten som gjorts komma ut till försäljning, ja då sticker priset iväg som en raket.

Annons

SLÅ TILL

Tiden då en matta från MMF kunde fyndas på auktion är sedan länge förbi. I dag får man vara beredd att bjuda högt om man vill få vinnande bud även om mattan är väl använd. Ibland kan dock mattorna vara i bättre skick än de ser ut.

• Till exempel kan en rölakansmatta som ser lite smutsig eller fälld ut vara riktigt fin på baksidan. Kolla!

• Låt dig inte avskräckas av slitna fransar, de kan renoveras.

• Är mattan matt i färgerna men för övrigt i gott skick? Antagligen behöver den bara tvättas för att återfå sin forna glans.

• En jämnt sliten matta kan nästan kännas som ny att gå på om man investerar i en bra undermatta.

VINTAGE

Mattor och vävnader från MMF dyker upp på auktionshus världen över med jämna mellanrum. Men även i ateljén i Båstad finns det begagnade alster, se www.mmfvintage.se.

AV LOTTA HANSSON

FOTO BUKOWSKIS, AB MMF MED FLERA

Läs även!

Annons