Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Svenska paret öppnade drömmigt B&B på franska rivieran – häng med in

15 feb, 2021 
AvCecilia von Mentzer
FotografMICHAEL JOHANSSON
Det svenska paret Lisa Emanuelson och Niclas Franzén ville byta livsstil och fann sitt drömhus på franska rivieran. Nu driver de ett ­exklusivt B&B som de renoverat och inrett helt på egen hand.
Annons
Så dukar du med jordnära färgerBrand logo
Så dukar du med jordnära färger

Alpes-Maritimes, smaka på det, visst klingar namnet på det franska departementet vackert? Alper och hav, inte undra på att människor har byggt bo här under århundraden och att turister kommer i klasar till den omsusade och älskade franska rivieran. Här klättrar byarna på bergssluttningarna med panoramavy ner mot Medelhavet, färgskalan på husen går i jordiga färger som gult och terrakotta med fönsterluckor i grönt eller blått. Pinjeträden står stolta och ger klassisk profil åt landskapet och olivlundarna och vinodlingarna avlöser varandra.

Villa Juli guesthouse frukostaltan vy
Villa Juli guesthouse Speracedes fasaden
Annons

Hit ner till området runt Grasse kom paret Niclas Franzén och Lisa Emanuelson för fyra år sedan med sin stora dröm att driva eget B&B. Det har varit allt annat än en dans på rosor att färdigställa Villa Juli, döpt efter äldsta dottern. Men nu skiner här ett gulrappat hus med gröna fönsterluckor och blickar ner mot Cannes och Medelhavet i horisonten. En utsikt ingen tröttnar på.

– Vi köpte ett ruckel! Här hade samma man bott sedan 1971 när huset stod klart. Inte en enda gång hade septik-tanken bytts. Pardon my french, men hela trädgården var full av bajsvatten, säger Niclas.

Annons

Paret har byggt om hela Villa Juli

– Olivträden växte så höga att vi inte såg ner till havet, bottenvåningen var bara ett källarhål. Vi har fått bygga om precis allt.

Villa Juli guesthouse Speracedes Frankrike vy

Men om vi backar bandet, hur hamnade Niclas från Nynäshamn och Lisa från västgötska Kinna här i den lilla byn Spéracèdes?

Villa Juli guesthouse matsal skåp antikt
Villa Juli guesthouse ägarna Niclas & Lisa
Annons

– Drömmen om att ha en egen verksamhet började långt före Villa Juli. Vi gillade tanken på att vara egenföretagare, driva något som vi skapat själva och göra något unikt tillsammans som en familj, säger Lisa.

Villa Juli guesthouse hall receptionen

– Anledningen till att det blev just Frankrike? Vi arbetade som working guests på ett annat B&B för att testa på hur det var och föll pladask för livstilen. Dessutom var vi sugna på att ta del av en ny kultur, inspireras av andra människor och lära oss ett nytt språk. Vi googlade på områden runt rivieran och hittade Grasse. Vi beslutade oss för att åka ner och hittade drömhuset.

Annons

Sju gästrum med egna badrum

Villan är på 310 kvadratmeter i två plan i klassisk provensalsk stil med mycket fransk charm, frilagda takbjälkar, rappade väggar och de klassiska balkongerna och fönsterluckorna. Efter en totalrenovering, där novisen Niclas fått gå från ”tummen mitt i handen-person” till fullfjädrad hantverkare, finns här numera sju gästrum, alla med sitt eget badrum och uteplats.

Villa Juli guesthouse Lisa skåp antikviteter

På entréplanet finns en stor matsal med terrass med utsikt över dalen och Medelhavet, en loungedel med öppen spis och ett gästkök. Till huset hör en stor trädgård med 17 olivträd. Ett sovrum och badrum behöll de till sig själva, men under högsäsong flyttar de ut för att få privatliv med sina små döttrar, som nu är fyra och fem år.

Annons
Villa Juli guesthouse frukostaltan vy

– När vi först såg villan invändigt kändes det ändå greppbart och att det inte skulle behöva ta så lång tid att fixa till. Vi hade inte räknat med att det skulle bli så mycket som det faktiskt blev, säger Niclas.

Allt är nyrenoverat på Villa Juli

Huset var nästan obeboeligt, de fick flytta mellan rummen medan Niclas spacklade och målade om. Då var Juli ett år och Lilie låg i magen. Det saknades fungerande kök, väggarna var inrökta av cigarettrök och bruna av smuts och hela villan behövde storstädas tre gånger innan Niclas och Lisa ens kunde sätta fast maskeringstejp på väggar och golv.

Annons
Villa Juli guesthouse sovrum marrakesh

– Vi fick hjälp av byggföretag med både kök och terrass, men annars har vi gjort allt själva på en begränsad budget, mycket tack vare hjälp av både vänner och familj. Niclas kunde inget om renoveringar men lärde sig allt genom att observera andra, kolla på Youtube och vänner, säger Lisa.

– Vi fick i princip slita ut allt på hela nedervåningen. Vi fick bygga upp väggar, såga fram nya dörröppningar i fasaden, gjuta över 50 centimeter ny betong för att kunna lägga golv i källaren, och alla badrum gjordes helt nya från grunden. Jag lastade för hand ner över 50 ton betong och singel till uteplatsen utanför rummen, säger Niclas.

Annons
Villa Juli guesthouse gästrum

– Vi har mer eller mindre fått kriga oss igenom den här renoveringen och Villa Juli har utmanat och prövat oss mer än vad vi någonsin kunnat förutse. Men nu när ”krutröken” väl har lagt sig tycker jag ändå att det har varit mödan värt många gånger om. Hela den här upplevelsen har faktiskt stärkt min och Niclas relation, säger Lisa.

Inreder med vintage från trakten

Inredningen bjuder på en eklektisk stil. Här finns färg, värme, gamla möbler, svenska tapeter. Det känns personligt, hemtrevligt och harmoniskt. De tänker hållbart och inreder gärna med vintage från trakten.

Annons

Spéracèdes, där Villa Juli ligger, har 1 200 invånare. Det är en pittoresk liten by med ett litet kafé dit alla går och äter lunch eller tar en apéritif, en kärvänlig plats där man värnar om varandra.

Hur ser en dag på Villa Juli ut?

Villa Juli guesthouse gästrum väggmålning

– Vi dricker första koppen kaffe på terrassen där blodröda solstrålar letar sig fram över golvet i matsalen och morgondimman ligger lågt i dalen. Det är tyst och bara fågelkvitter hörs. Vi dukar sedan fram frukosten vid niotiden. Mycket är hemgjort och marmeladen, den färskpressade juicen och alla grönsakerna är från vår lilla frukt- och grönsaksmarknad som säljer närodlat. Våra gäster väljer oftast att avnjuta sin frukost ute på terrassen. Då passar vi på att ge tips och rekommendationer på saker man kan göra.

Annons

Medelhavet är 25 minuter bort

Runt om finns sjöar, bergsbyar, olivkvarnar, vingårdar, parfymstaden Grasse, möjlighet till vandring och cykling. Cannes och rivieran ligger bara 25 minuter bort med bil, det går även buss och tåg dit.

Villa Juli guesthouse poolen

Men precis som för många andra har året som gått bjudit på motgångar, och färre gäster eftersom vi befinner oss mitt i en pandemi. För att skapa fler inkomstkällor har Niclas och Lisa startat företaget Artispelisse där de säljer vacker, unik och tidslös in­redning med fokus på miljön, hållbarhet och framtiden, både på webben och i fysisk butik. För det här är två själar som har full koll på traktens loppisar, unika golvföretag och vet var man kan fynda.

Annons

Lisa ­Emanuelson & Niclas Franzén

Gör: Äger och driver Villa Juli, B&B utanför Grasse. (@villajuliguesthouse) De har också butiken Artispelisse (@artispelisse). Medverkar i Rivierapodden.

Ålder: 36 och 34 år.

Bor: I byn Spéra­cèdes utanför Grasse på franska rivieran.

Familj: Döttrarna Juli, 5 år, och Lilie, 4.

Läs mer om inredningen i bildspelet här:

Läs mer här:

Annons