SVT-programledaren Alex Letic söker sina rötter i Blodsband

22 maj, 2024 
AvAino Oxblod
FotografSVT, TT.
Alex Letic och Daniela Rathana
Som programledare i SVT:s Morgonstudion har han blivit en självklar del av många svenskars morgonrutin.
Nu är Alex Letic aktuell med nya dokumentärserien Blodsband, där han och artisten Daniela Rathana söker sina adopterade mammors rötter.
– Det jag upptäckte där har förändrat hela min mammas liv, berättar Alex Letic.
Annons
Svenska programledarna då och nuBrand logo
Svenska programledarna då och nu

30-åriga Alexander Letic har de senaste åren blivit ett återkommande ansikte i tv-rutan. Som programledare för SVT:s morgonprogram Morgonstudion är vi vana att se honom intervjua både makthavare, experter och underhållningsprofiler – men den femte juni får vi se en helt ny sida av Alex Letic.

I den nya dokumentärserien Blodsband ger sig han och artisten Daniela Rathana ut på en resa till både Thailand och Brasilien för att hitta sina mammors rötter. Båda profilernas mammor adopterades till Sverige på 60- och 70-talet, något som påverkat både dem och deras barn.

– Båda våra mammor försökte vara så svenska som möjligt. Min mamma växte upp i ett extremt vitt område i Småland, som den enda mörka personen. Det påverkade henne jättemycket, och hennes syn på sig själv. Att växa upp med en förälder som ständigt känt att hon blev bortlämnad och bortvald, det kommer med mycket prestationsångest, det är svårt att förklara. Men i och med att det bara är vi som ser ut som vi och bär på oss, så gör det att vi har ett krav på att förvalta det på något sätt. Och det kan bli svårt ibland.

Annons

Idén till programmet tog form när Alex Letic bjöd in Daniela Rathana som gäst till Morgonstudion efter att artisten gjort en hyllning till sin mamma. De insåg snabbt hur mycket de har gemensamt, som barn till adopterade föräldrar. De hade dock två helt olika utgångspunkter, där Danielas mamma inte visste något om vart hon kom ifrån, och Alex mamma visste mer om sin bakgrund.

Det var i alla fall vad Alex Letic trodde när filmteamet landade i Brasilien.

– Jag åkte dit med en föreställning om vad jag skulle möta. Jag och min mamma har fått växa upp med en livshistoria om vad som hände och varför hon blev bortadopterad. Men när vi kom dit fick vi veta att det fanns en helt annan sanning, och att omständigheterna var helt annorlunda. Det jag upptäckte där har förändrat hela min mammas liv. Och det har förändrat hela min relation till min mamma, som innan varit ganska ansträngd. Det har gjort att jag har fått en förälder tillbaka.

Alex Letic och Daniela Rathana
Alex Letic och Daniela Rathana gör serien Blodsband på SVT.Foto: SVT.

Alex Letic berättar att han trodde att han skulle axla sin vanliga programledarroll under inspelningen, men insåg snabbt att det skulle bli något helt annat.

Annons

– Om man är van vid att se mig i Morgonstudion i SVT så är det ju ändå en professionell version av hur jag är. Jag har aldrig varit så här hudlös förut. Jag har ändå gått i terapi i 15 år, så jag trodde att jag visste hur mitt känsloliv ser ut. Men jag reagerade på ett sätt som jag aldrig hade kunnat föreställa mig. Vi fick inte veta någonting som skulle hända, varje dag blev vi överraskade. Man blev helt chockad. Det var fruktansvärt för mitt kontrollbehov.

Alex Letic lämnade kyrkolivet

Under Alex Letics uppväxt var kyrkan ständigt närvarande. Hans mamma hade adopterats till en pingstfamilj i Småland, och när familjen flyttade till Uppsala när Alex var barn fortsatte de engagera sig i olika kyrkogrupper. Han gick i Livets ords ungdomsgrupp, och hängde i Missionskyrkan – men när han som tonåring kom ut som homosexuell valde han att helt sluta gå i kyrkan. Kyrkoförsamlingarna han hade gått i predikade ofta om kärnfamiljen, och Alex förstod att han inte passade in i deras världsbild.

Annons

– Det var underförstått att vem jag var och vilket liv jag skulle leva inte var accepterat. Så jag valde att lämna innan jag skulle behöva tampas med det, för jag hade ingen lust att försöka bli accepterad. Jag visste att det skulle inte hända ändå.

Redan i tioårsåldern berättade han om sin läggning för sina bästa vänner i skolan, och med deras fina stöd vågade han så småningom komma ut för sin pappa.

– Först kom jag ut för min pappa. Min pappa är liksom en deserterad militärofficer från Balkan, men jag tyckte att det var enklare att komma ut för honom än för min mamma. Så det säger ju ändå någonting.

Pappan tog beskedet bra, men när han berättade för sin mamma blev hon ledsen. Senare har Alex förstått att mammans reaktion grundade sig i rädsla för hans hälsa – hon var rädd att han skulle bli sjuk eller nedslagen på stan.

– Hennes rädsla gjorde att hon blev ledsen, men det tolkade jag som att hon var besviken. Så det var svårt ett tag. Men nu är det inga problem alls.

Annons

”Är en värdelös sambo när jag jobbar”

2014 flyttade en 20-årig Alex Letic till Stockholm, och fick jobb på P3. Efter några år på radio gick han vidare till SVT, där han arbetat både i Kulturnyheterna och Morgonstudion.

Pelle Nilsson och Alex Letic.
Pelle Nilsson och Alex Letic i Morgonstudion.Foto: SVT.

Som programledare i Morgonstudion är det Alex vi ser framför kameran, tillsammans med kollegan Pelle Nilsson, men det är mycket han gör som tittarna inte får se.

– Det är världens slitigaste jobb, men också världens roligaste. Det är ett nytt program varje dag, så jag hinner aldrig bli uttråkad. Det är perfekt för någon som är så rastlös som jag. Jag är så dålig på att bestämma vad jag vill göra, och i Morgonstudion får jag göra allt – det är utrikesnyheter, inrikespolitik, artister, skådespelare, författare. Jag liksom täcker exakt allt jag tycker är intressant och jag får göra om det på ett nytt sätt varje dag. För mig är det en dröm.

Annons

Likheten med Oscar Zia

Oscar Zia på Grammisgalan.
Oscar Zia eller Alex Letic?Pontus Lundahl/TT

Hur ofta får du höra att du ser ut som Oscar Zia?

– Nej, men jag tror inte att du förstår, det är rakt av ett arbetsmiljöproblem. Jag fattar, jag kan se likheterna, men så lika är vi ju inte? Han var med i Morgonstudion för typ tre år sedan, och då skämtade vi om att vi skulle byta plats efter Kulturnyheterna och bara se om någon reagerade.

– Jag tycker att jag är mycket stramare än vad Oscar är. Oscar är lite yngre än vad jag är, han är mycket vildare, han är två meter lång. Han är skrämmande lång. Jag undrar hur ofta han får höra att han är lika mig, det är jag nyfiken på.

Programledaren arbetar en vecka och är ledig en vecka – han går upp 02.30 och sänder mellan 06 och 10 på förmiddagen, och utöver några timmar sömn mitt på dagen arbetar han sedan fram till kvällen med morgondagens sändning.

– Varannan vecka har man inget liv, då jobbar man med det här dygnet runt hela tiden. Varannan vecka träffar jag ju Pelle mycket mer än vad jag träffar min egen sambo, säger Alex och hyllar sin förstående sambo.

Hur är du som sambo under en sådan här vecka?

– Värdelös. När jag går upp ligger min sambo Björn och sover. När jag kommer hem är han på jobbet. När han kommer hem är jag uppslukad i manus och olika möten och säger ”prata inte med mig”. Vid åtta-halv nio kan jag komma ut och fråga hur hans dag varit, innan jag går och lägger mig med två melatonin. Varannan vecka är det ju som att han är singel, och han behöver ta hand om all markservice, tvätt och disk.

Se 4 programledare som blivit kära i varandraBrand logo
Se 4 programledare som blivit kära i varandra
Annons