Anna Vlasenko: ”Jag vill berätta vad som händer”

03 jun, 2024 
AvAino Oxblod
Fotografprivat.
Anna Vlasenko
Anna Vlasenko har skrivit dagbok hos Femina sedan hösten 2023, och gett sin skildring av kriget i hemlandet Ukraina.
Nu får hon utmärkelsen Årets röst när 2024 års Feministagala hålls den 3 juni.
Annons
Årets Feminista – allt om Feminas prestigefyllda utmärkelseBrand logo
Årets Feminista – allt om Feminas prestigefyllda utmärkelse

Sedan i höstas har den ukrainska journalisten Anna Vlasenko delat med sig av vardagen i sitt krigshärjade hemland i en dagbok på Femina.se. Nu tilldelas hon Årets röst på Feministagalan för sina gripande skildringar från Ukraina.

– Det är en stor ära för mig att få det här priset! Det här är inget jag gör för mig själv, utan jag gör det å mitt lands vägnar, och jag vill berätta vad som händer. Det här är en möjlighet för mig att sätta ljus på mitt land, och jag är väldigt tacksam för att få möjlighet att prata om det och visa hur vi har det, säger Anna Vlasenko.

Anna lever i Kiev, men reser runt hela Ukraina i jobbet, och har både träffat soldater vid gränsen, varit nära granatbombningar och intervjuat fruarna som tagit över männens jobb i städerna. När Anna pratar är det tydligt vilken kärlek hon känner till sitt hemland och människorna som bor där.

Annons

– Det är ett väldigt vackert land. I städer som Charkiv har vi problem med elektriciteten, nyligen gick jag genom centrala delar av staden och kunde höra explosioner, och människor fortsatte gå utan att gömma sig. Vi måste fortsätta leva. Vårt land är vackert och fyllt av starka människor som vill leva kvar här, och inte vill flytta. Det är inte vårt mål att flytta till andra delar av Europa, men samtidigt behöver vi fred.

Vill leva så vanligt som möjligt

Hon tillägger en målande beskrivning av att försöka leva sitt liv så vanligt som möjligt i ett land under invasion:

– Det är som att cykla på en cykel som brinner, men vi har inget annat val än att cykla.

Vad hoppas du att de som läser din dagbok ska tänka?

– Jag vill att folk ska se att vi lever som i Sverige, människor är utbildade och har jobb och människor de älskar, men jag vill också visa vad vi går igenom, vad vi känner och vad vi ser runt oss. Hur vi går igenom alla dessa känslor, tragedier och den här stressen konstant, samtidigt som vi lever våra liv.

Vem är din kvinnliga förebild?

– Jag har flera, men en jag kommer på är Oprah Winfrey. Hon har gått igenom tuffa perioder men fortsatt göra det hon tror på, och hjälpa andra människor. Hon slutade aldrig vara sig själv, och det är lätt hänt att man tappar bort sig själv.

Årets röst 2024: ANNA VLASENKO

”Genom sin transparenta och modiga dagbok ger hon inte bara en unik inblick i en vardag som är svår för en utomstående att förstå, hon ger också röst åt alla kvinnor som försöker upprätthålla sina och sina barns liv mitt under brinnande krig. Som hon själv uttrycker det: ’Ett nytt normalt liv, alltid med en känsla av panik.’”

Annons