Annika Jankell: Därför tycker jag om att bli äldre

02 aug, 2022 
AvAino Oxblod
FotografPontus Lundahl/TT
Annika Jankell är inte bara ny programledare för Melodikrysset, hon är också grundare och chefredaktör för Wakai som lyfter kvinnor över 45 år.
Nu berättar hon om varför hon startade Wakai, sin syn på ålder och varför det är bra att bli gammal.
– Det finns många fördelar, man blir coolare och tryggare med sig själv, och får lite mer distans till sig själv.
Annons
5 saker du vill veta om Annika JankellBrand logo
5 saker du vill veta om Annika Jankell

Vad är Wakai?

– Wakai betyder ”young at heart”, och är en beskriving av en typ av personlighet i Japan. Man ber inte om ursäkt för sin ålder utan gör sin grej. Som typ Meryl Streep – hon gör sin grej och låter sig inte begränsas av sin ålder. Sen är det ett jäkligt bra namn. Vårt företag Wakai är ett movement som handlar om att inte låta sig begränsas.

Vad gör ni på Wakai?

– Vi vill inspirera andra att ta plats och ta för sig. Vi är en unik generation, vi yrkesverksamma i åldrarna 45-60, som har vuxit upp i en analog värld, men konverterat in i digitaliseringen. För att kunna finansiera Wakai har vi en del där vi fixar samarbeten och skapar content i sociala medier. Vi vill inspirera våra wakaier att dela med sig av sina erfarenheter – man kanske är nästa mästerkock eller bäst på att lära ut italienska för nybörjare. Vi funderar på hur vi kan inspirera kvinnor att inspirera.

Annika Jankell ville ta vara på möjligheterna i sociala medier – då startade hon Wakai.

Hur kommer det sig att du grundade Wakai?

– Jag och Ulrica Örn har jobbat i gammelmedia hela våra liv, och vi såg plötsligt hur det kom en generation som utnyttjade tekniken som finns och skapade saker i realtid. Vi kände att det här vill vi också göra, vi ville utnyttja de nya möjligheterna.

Annons

Hur jobbar ni mot ålderism?

– Vi har valt att se fördelar med vår erfarenhet, i stället för att jobba emot ålderism vill vi inspirera. Man blir inte grå och osynlig för att man passerat en viss ålder, vi vill inspirera till att inte be om ursäkt eller känna sig som ett offer. När folk har velat att jag ska bli ett offer för att jag varit ensamstående mamma och sådant, så har jag känt att det är inte synd om mig, jag har världens bästa liv. Vi har alla utmaningar. Det handlar om inställning.

Hur kan man motverka åldersfixering?

– Åldern ska inte vara ett hinder, utan det finns möjligheter med det. När det gäller åldersfixering måste man lyfta goda exempel i stället för att stå på barrikaderna och tycka synd om sig själv. Det är extremt åldersfixerat, men vi vänder det till något peppigt och inspirerande och visar att möjligheterna finns om man supportar varandra.

Varför är det viktigt att kvinnor i olika åldrar får synas?

– Alla människor, både män och kvinnor, behöver få synas, men kvinnor har alltid legat i bakvattnet och har kortare brinntid generellt. Jag tycker kvinnor ska ta plats och synas i alla avseenden och åldrar. Enda gången det egentligen är viktigt att bunta ihop folk efter ålder är i skolan, men i arbetslivet finns det forskning som visar att en arbetsplats med spridda åldrar är det man ska satsa på.

Annons

Vad finns det för fördelar med att vara äldre i arbetslivet?

– Det finns många fördelar, man blir coolare och tryggare med sig själv, och får lite mer distans till sig själv. Det är inte så mycket ”me, myself and I”, man kanske inte karriärklättrar lika fartblint utan är mer chill. Och det är trevligt att jobba med människor som är chill. Man tar inte sig själv på blodigt allvar.

Har du mött fördomar i arbetslivet när du passerat 50?

– Jag har kanske en inbyggd självkänsla, för jag fortsätter göra mina grejer och har aldrig haft en tendens att bli bitter eller tycka synd om mig själv. Jag har alltid känt mig ålderslös och umgåtts i olika åldrar. Mina bästa vänner är 25 år yngre än mig, och min kille är 14 år yngre, men jag har också vänner som är 89 år. Jag har aldrig känt mig bortvald på grund av ålder, utan alltid haft inställningen att jobb kommer och går. Jag har aldrig sett det som en mänsklig rättighet att jag ska sitta i rutan, och när TV4 ville fastanställa mig tackade jag nej för att jag ville göra olika saker. Däremot känner jag många som känner sig diskriminerade eller exkluderade och har full respekt för att det är något vi måste ändra på.

Annons

Hur har du märkt av en utseendefixering under din tid i offentligheten?

– Alla måste få göra det de känner är viktigt, men jag känner inga sådana krav. Min kille skulle få panik om jag höll på och förvandlade mig själv. Folk kanske tycker att ”hon borde lyfta sig” men jag känner ingen stress från någon. Vi lever i en tid där yta blir allt viktigare och man blir plåtad i tid och otid, så jag känner mer än förr att jag inte vill se ut som ett ösregn liksom. Förut var jag mycket mer obrydd till vardags.

Annika Jankell har svårt att identifiera sig med sin ålder.

Dina barn är också offentliga personer. Hur pratar ni om utseendefixering?

– Både de och jag tycker det är kul att göra oss fina, men de är väldigt naturella till vardags när de inte jobbar. De har bättre koll och säger att jag är hopplös när jag inte är bra på att sminka mig. Ingen av oss ger offentligheten den betydelsen, jag har aldrig identifierat mig som en offentlig person. I dag är alla i någon slags offentlighet också mer eller mindre, med sociala medier.

Annons

Hur ser du på ditt eget åldrande?

– Sen jag var 20 år har jag sagt att jag har svårt att identifiera mig med min ålder. Jag har inspirerats mycket av min mamma i min inställning. Hon har inte beklagat sig över sin ålder, och umgåtts med människor alla åldrar. Det är läskigt när ens kompisar stelnar till, man ska bjuda på middag och de undrar om de kan komma vid 17 i stället för 19 för att hinna med sista bussen. Det är viktigare när man kommer hem än att ha en härlig middag eller fest. Jag kanske låter som en förvuxen tonåring, men jag tycker inte att åldern ska hindra en från att göra det man gillar.

Kan du få åldersångest?

– Man har åldersångest för att man vill leva, och det får snabbare och snabbare. Jag kan få panik över att det är som en karusell som spelar på. När man är 50 så infinner sig en medvetenhet om livets förgänglighet, innan tyckte man att man hade eoner av tid. Man har kanske förlorat båda sina föräldrar och är den sista generationen, den känslan bidrar till åldersångest. Jag tycker man ska leva hela vägen in i kaklet så länge man kan.

Annons

Vad är plus med att vara plus?

– Pluset är erfarenheten. Att man är lite mer chill och har större distans till saker, och bättre självkänsla. Alla misstagen man måste göra i livet är redan gjorda.

Vad är minus med att vara plus?

– Det finns inte lika mycket tid kvar att göra saker. Jag har saker jag haft på min bucketlist men skjutit upp, som jag nu inser att jag inte kommer hinna – utbildningar jag velat gå, eller att klättra Kilimanjaro. Det är nackdelar.

Annika Jankell

tNamn: Annika Jankell.

Ålder: 60 år.

Gör: Grundare och chefredaktör på Wakai, programledare för Melodikrysset.

Familj: Särbo Ronnie, döttrarna Félice och Happy med familjer.

Bor: I Stockholm.

Annons