Beppe Starbrinks ändring efter olyckan – läkarens råd

06 maj, 2024 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Beppe Starbrink
Beppe Starbrink är en av de populära programledarna till omtyckta Go'kväll i SVT – men för tillfället lyser han med sin frånvaro i rutan.
Efter en motorcykelolycka och operation är programledaren sjukskriven, och har på läkarens inrådan tvingats göra stora livsförändringar.
– Jag tänker inte åka mer, det är det inte värt, säger Beppe Starbrink.
Annons
Vad är grejen med? #12 – Gösta Berlings sagaBrand logo
Vad är grejen med? #12 – Gösta Berlings saga

Med 22 år på SVT och snart 17 år på Go'kväll är Beppe Starbrink det populära SVT-programmets mest erfarna programledare. Sedan 15 januari har han dock varit frånvarande från programmet – han är för tillfället sjukskriven efter en motorcykelolycka.

Olyckan skedde redan i september 2022, och efter några månaders sjukskrivning kom han tillbaka till programmet i ungefär ett år innan han nu i början av 2024 tvingades sjukskriva sig på nytt efter att en ny komplikation upptäckts.

– Det var ingen dramatisk olycka. Jag var på väg till jobbet när det regnade jättemycket, så jag körde inte fort heller, kanske 40 kilometer i timmen. Jag skulle bromsa för ett rödljus, och råkade bromsa lite för mycket med handbromsen. Så jag for i backen och fick motorcykeln på benet, förklarar Beppe Starbrink.

Annons

Motorcykelolyckan var inte heller Beppes första – redan 2007 var han med om en allvarlig skidolycka, som resulterade i att han fick en höftprotes.

– Skadan på mitt ben blev värre av att jag redan hade en höftprotes. Min kirurg tyckte inte jag skulle åka mer motorcykeln, en tredje olycka och det är oklart om det går att fixa. Så jag tänker inte åka mer, det är det inte värt.

I dag har han alltså lagt motorcykelåkandet på hyllan för gott, och ägnar sig åt rehab för att kunna komma tillbaka till jobbet från sjukskrivningen. Över telefon är det tydligt att Beppe Starbrink har tröttnat på att mest vistas i sitt eget hem, och börjat hitta metoder för att få tiden att gå.

– Det är så långtråkigt att vara hemma. Jag försöker dela upp dagarna, jag tittar på tv-serier, lyssnar på poddar, läser böcker. Löser korsord och ringer kompisar. Det härliga i att vara ledig tas ju bort av att man inte är helt frisk och har ont, säger han.

Annons

Beppe Starbrink saknar kollegorna och vardagen på Go'kväll, och ser fram emot att komma tillbaka.

– Det är en otroligt kul redaktion att jobba med. Jag saknar mina arbetskamrater framför allt. Jag saknar att vara i studion, det är fruktansvärt roligt att göra Go'kväll. Jag har jobbat länge med tv, men det är det överlägset roligaste programmet jag har jobbat med.

Flyttade till Umeå för att studera

Beppe Starbrink flyttade upp till Umeå redan 1989 från hemstaden Jönköping, för att studera. Då hade han en annan uppfattning om norra Sverige än han har i dag.

– Jag är skidåkare, och på den tiden hade jag dålig koll på Norrland så jag tänkte ”Umeå, det är ju fjällen! Då kan jag plugga på dagarna och sen åka skidor.” Men även här är det ju 30-35 mil till fjällen, skrattar han.

Beppe Starbrink
Beppe Starbrink är en av programledarna för Go'kväll.TRÄGÅRDH PATRICK/Aftonbladet

Redan under studietiden träffade han sin livspartner Helena, som var verksam på en kulturförening som Beppe gärna frekventerade. Paret har i dag varit tillsammans i 34 år, och har två vuxna döttrar tillsammans. Paret är inte gifta, något programledaren menar var en liten revolt mot borgerligheten när de var unga, men trots det kallar han Helena för fru.

Annons

Min kollega Inger blir alltid så provocerad när jag kallar Helena för min fru, ”men ni är ju inte gifta!”. Men vad fan, när vi har två barn och villalån ihop är det ändå som att vara gifta.

Nu för tiden har Beppe och Helena också barnbarn – äldsta dottern My har fått en son.

– Det är klart att det är stort att få barnbarn, men när de väl kommer så blir man... Det är nästan hjärtskärande för att det är så fint.

Började på Go'kväll av en slump

Att Beppe Starbrink kom till Go'kväll 2007 berodde på de reportage han hade gjort för kulturprogrammet Sverige, som han också varit med och startat upp några år tidigare. Att han blev just programledare var dock minst sagt slumpartat.

– En dag när jag kom till jobbet så var Ragnar Dahlberg, som var programledare då, magsjuk. De flög upp Joachim Vogel som ersättare – men han blev också sjuk. Det var kaos och kris. Då fick jag frågan om jag kunde rycka in, fast jag aldrig hade varit programledare för Go'kväll då. Men det var jävligt roligt. Det är alltid bra att slå ur underläge, allt man gör är ju att rädda situationen.

Annons

Just nu gör SVT en utredning kring förkvällsprogrammen på kanalen, där Go'kväll ingår, och ingen vet vad det komme innebära för programmets framtid. Med över två decennier på kanalen är Beppe inte orolig för sin egen del, men vet att en omorganisation kan påverka många kollegor.

– Vi på Go'kväll vet ingenting om hur det kommer se ut, det är båda lite läskigt men också spännande. Till exempel blir ju studioproduktioner allt mer ovanliga i tv-landskapet, så det är vi väl lite oroliga för, hur det blir med våra studior. Skulle man ta bort studion blir det ju jobbigt för många.

Vad skulle du vilja säga till Go'kväll-tittarna som saknar dig i rutan?

– Att jag saknar dem också. Jag saknar jättemycket att vara på Go'kväll. Om man nu ska ha ett jobb så ska man väl ha ett roligt jobb. Det är fantastiskt att ha ett jobb som man längtar till.

Det här gjorde programledarna innan SVTBrand logo
Det här gjorde programledarna innan SVT
Annons