Carina Berg: ”Jag älskar terapi”

23 nov, 2023 
AvAino Oxblod
FotografEmmy Åman.
Carina Berg, som uppges bli programledare för Melodifestivalen 2024.
I två decennier har Carina Berg synts som programledare i tv-rutan – men för första gången på 17 år har hon lämnat tryggheten hos en fast arbetsgivare.
För Femina berättar Carina Berg om relationen till sina forna parhästar, gränserna i privatlivet och kollapsen som fick andra att frukta för hennes liv.
– Vissa gör ju stora livsförändringar och lär sig massor efter såna här händelser, jag verkar inte ha lärt mig något, säger Carina Berg.
Annons
Carina Bergs ord till sitt 19-åriga jagBrand logo
Carina Bergs ord till sitt 19-åriga jag

Carina Berg har inte hunnit äta lunch. Hela förmiddagen har hon gjort intervjuer inför Barncancergalan på Viaplays fredagstomma men välstylade kontor på Ringvägen i Stockholm, och det har dragit ut på tiden. Programledaren är ändå precis så där som vi känner igen henne från hennes många olika tv-program – glad, humoristisk och full av energi.

Det har hunnit hända mycket sedan den där dagen i juni förra året, som skrämde livet ur hennes familj, och tvingade Carina Berg att tvärstanna det snabbt snurrande karriärhjulet.

Dagen hade startat så där vanligt, men Carina Berg kände att hon mådde lite konstigt. För att få upp blodsockret gick hon in på Coop för att köpa sig en måltidsbar. Men programledaren hann aldrig betala för varan – i stället kollapsade hon vid självscanningskassorna. Medvetslös fick hon hjälp av en traumasjuksköterska som råkade handla i butiken just då.

Annons

– Jag har aldrig sett någon få ett sånt här anfall, men det ser tydligen väldigt läskigt ut. Man tuggar på tungan, man kissar på sig. Det är blod, och fradga kommer ur mungiporna. Man blir blå i ansiktet, för man andas inte, och skakar i hela kroppen. Så man kan tänka sig att det ser ganska obehagligt ut, säger Carina Berg.

Maken Eriks oro för Carina

Butikspersonalen har senare berättat att de trodde att hon dog framför deras ögon. Carina själv kommer däremot inte ihåg någonting från det att hon går in i butiken, tills att hon vaknar upp på sjukhuset. I maken Erik, har det å andra sidan satt djupa spår.

– Det var tungt för honom, det märker jag fortfarande när vi pratar om det. Han hade ju såklart en massa tankar. Perioden mellan att jag ringer hem och säger att jag mår jättekonstigt, till att han sen inte får tag på mig, och att Sankt Görans sjukhus ringer. Där emellan händer det ju ganska mycket med hans fantasi, och hans hjärna föreslog en hel del tänkbara scenarios.

Annons

– Jag var så fysiskt omtumlad, och fokuserade på att jag hade kissat på mig. Jag var ganska skrattig kring det.

Läkarna kunde med sina undersökningar snabbt utesluta både hjärntumör och hjärtfel, och kom fram till att det handlade om ett epileptiskt anfall till följd av stress och sömnbrist. Eftersom det inte skett flera anfall har Carina Berg inte fått en epilepsidiagnos, och profilen tror att det aldrig kommer hända igen.

Efter kollapsen valde Carina att inte arbeta under en period, för att i stället fokusera på att ta bättre hand om sig. Hon tar en klunk ur sin burk Cola Zero och skämtar om att hon ”verkligen skärpt sig när det kommer till hälsan”.

– Vissa gör ju stora livsförändringar och lär sig massor efter såna här händelser, jag verkar inte ha lärt mig något annat än att jag har dextrosol i väskan. Jag försöker ju alltid skärpa mig när det gäller stress och arbetsbelastning, men det känns som att det är väldigt svårt att lära sig. Jag har svårt för att skapa balans.

Carina Berg.
Carina Berg har alltid dextrosol i väskan efter sin kollaps.

Carina Bergs beslut för karriären

Med 20 år i tv-branschen och otaliga program i ryggen råder det inga tvivel om Carina Bergs arbetskapacitet, men hon har med tiden insett vilket sätt hon vill jobba på, med en sak i taget.

Annons

– Jag hoppas att jag aldrig mer behöver sitta på en arbetsintervju. Det finaste man kan säga på en arbetsintervju är att man klarar av att ha många bollar i luften, men jag kan inte det. Jag kan ha en jättetung boll i luften jättelänge, men jag kan inte ha flera. Jag har jättestor arbetskapacitet om jag får fokusera på en sak. Varför ska det vara så fint att kunna ha många bollar i luften? Det känns skitjobbigt.

Men även om Carina själv menar att kollapsen inte har förändrat mer än innehållet i hennes handväska, så har Vem kan slå Anja och Foppa-programledaren lagt om delar av sitt liv. Sedan årsskiftet är hon för första gången på 17 år inte längre kopplad till en särskild kanal.

– Först kändes det läskigt. Men jag har varit på Discovery i tio år. Om man ska komma någon vart med sig själv och sin personlighet och sitt liv får man lov att förändra lite saker då och då. Sen älskar jag dem och kommer vilja jobba för dem igen, men nu kan jag ju också jobba för alla möjliga.

Annons

Dessutom är det inte bara tv som lockar längre – Carina skrattar gillande åt förslaget att hon numera borde gå under epitetet medieprofil i stället för programledare. I samband med beslutet att lämna Discovery kände Carina att hon ville bredda sig, och vara fri att testa nya forum och karriärvägar.

– Jag var sugen på att vara lite friare. Jag och Carolina Gynning hade slagit in på det här showspåret, så jag kände att ”Åh gud vad det är kul, och vad jag vill ha tid för det”. Och jag var inte så säker på att det var tv jag skulle hålla på med. Men jag kommer alltid tillbaka till det ändå. Jag tänker att jag kanske kan hålla på med allt möjligt, men allt mitt huvud föreslår är tv.

Carina Berg

Gör: Programledare och poddare.

Ålder: 46 år.

Bor: I Stockholm.

Familj: Maken Erik, barnen Holger, Otto och Juno.

Vänskapen med Carolina Gynning

Showen hon talar om är Gynning & Berg – Live, en utveckling av den populära podcast som hon och vännen Carolina Gynning haft de senaste åren, Gynning & Berg – Hittar sig själva. Sedan podcastens start har de haft en trogen fanskara av främst kvinnor, som enligt Carina kallar sig ”Begynners”, och det är för de som duon satt upp föreställningen de nu turnerat med sedan i våras.

Annons

– Att jag får åka runt med min kompis och få det här cavaklustret, de här kvinnorna, att skratta. Nyp mig i armen, det trodde jag inte skulle vara mitt jobb. Många skriver att de kissar på sig. Det gör oss mycket glada, det är det bästa betyget.

Samarbetet och vänskapen med Carolina Gynning tog sin början i TV4-satsningen Förkväll. Carina konstaterar att hon och konstnären kanske inte verkar vara en självklar match vid första anblick men att de är mer lika än man kan tro.

Carolina Gynning är långt ifrån Carina Bergs enda parhäst – genom åren har hon förknippats med flera olika medieprofiler. Hon har videopoddat med Jenny Strömstedt under sin tid på TV4, haft program med Annika Lantz och åkt världen runt med Christine Meltzer.

– Jag tycker jättemycket om duokonstellationen, jag tycker att det ger så mycket att ha någon att bolla med. Vissa har ju en fast ensemble, ett gäng man alltid jobbar med, och alla dessa nämnda kvinnor skulle jag gärna jobba med igen, för resten av mitt liv. Men jag jobbar med människor som också jobbar med så mycket annat samtidigt. Som med Meltzer, hon ville bara skådespela efter att vi hade kört vårt program, och nu gör hon det.

Annons

”Jag älskar terapi”

De senaste åren har Carina Berg dock jobbat främst tillsammans med maken Erik Berg, tidigare Johansson. Det blev minst sagt uppmärksammat när Carina, ett år efter skilsmässan från På spåret-programledaren Kristian Luuk, började dyka upp på FC Köpenhamns matcher för att heja på sin nya kärlek. Det dröjde inte länge innan Erik valde att flytta hem och börja spela i Djurgården i stället för att kunna flytta ihop med programledaren. Den 15 december 2018 sa paret ja till varandra i en romantisk bröllopsceremoni i 26 minusgrader.

Carina håller koll på mobilen och konstaterar att hon måste vara klar vid en viss tid för att hämta på förskolan. Äldsta sonen Holger – som Carina har med exet Kristian Luuk – har hunnit bli tonåring, men med maken Erik har Carina börjat om med småbarnslivet.

Carina Berg.
Carina Berg ledde Barncancergalan under hösten.

Att få barn ihop var dock inget det äkta paret gjorde i en handvändning. Det tog fem IVF-försök och fyra missfall innan parets första gemensamma barn, sonen Otto, kom till världen 2019. Efter den svåra kampen valde paret att göra programmet Vart fan är storken? om IVF-behandlingar och par som kämpar för att få barn.

Annons

– IVF:en kändes bara så himla meningsfullt att prata om. Det var inte så modigt av oss egentligen, vi hade ju vårt positiva resultat när vi körde det där programmet. Jag tycker att de som valde att vara med i programmet och berätta om sina resor som de var mitt upp i hade en mycket större insats. Jag är bara glad att vi pratade om det, det är bara skönt att prata om jobbiga saker.

Har du gått i terapi?

– Massor! Jag älskar terapi. Har man möjligheten så borde man gå. Det är synd att folk kanske väljer bort för att det är läskigt, eller på något sätt skulle göra att livet blev tyngre, det är precis tvärtom, säger hon och fortsätter:

– Man får bukt med fasoner som kanske kommer från uppfostran, eller spår i hjärnan som gör att man alltid tar en särskild väg i vissa situationer. Det har jag blivit bättre på. Jag kan också våga säga ifrån och säga nej, hävda min plats.

Tiden i terapi har gett Carina verktyg som hjälpt henne hantera både privata relationer och jobbproblem på ett annat sätt, och hon har blivit bättre på att sätta gränser. Varken hon eller Erik har dock några problem med att bjuda in tv-tittarna i det privata rummet – i Bergs drömkåk har vi fått följa deras lätt kaotiska husrenoveringar, gnabb och familjeliv.

Annons

– Det känns inte läskigt att vara så privat, det känns kul – välkommen in. Det spelar inte så stor roll. Sen är det ju självklart att vi har vår låda, vår gräns. För att det är ganska skönt att ha sitt egna också, men man behöver inte berätta för folk var den gränsen går, utan det viktigaste är ju bara att man känner.

Carina Berg.

När intervjun är färdig – och Carina glatt hjälpt till att flytta möbler för att kunna ta kompletterande bilder – hinner hon äntligen sätta sig och äta lunch innan hon ska hämta barn och ta helg. Med två småbarn var det längesen programledaren gick ut och festade en fredag.

– Jag har inte tid att ens vara pyttelite bakfull, vilket jag verkar bli på två glas, så det är rätt självsanerande i mitt fall. Men det är också så att jag lever med en före detta elitidrottare som aldrig har haft några partyfasoner för sig, och fortfarande inte har det, så det blir ganska naturligt.

Annons