Carina Bergfeldt om nya serien: ”Märkligt att göra något så personligt”

24 nov, 2021 
AvLinus Brännström
FotografTT
I dokumentären Min hemliga bror hittade SVT-stjärnan Carina Bergfeldt ett okänt syskon i USA. Nu kommer fortsättningen Det här är ditt land.
– Jag hade ju inte räknat med att jag skulle bli arg på honom framför kamerorna, säger hon om brodern Jeffrey.
Annons
Carina Bergfeldt - 6 saker du kanske inte visste om journalistenBrand logo
Carina Bergfeldt - 6 saker du kanske inte visste om journalisten


I Min hemliga bror från 2019 söker Carina Bergfeldt, då SVT:s USA-korrespondent, svar. Ända sedan början av 1990-talet har hon och hennes syskon misstänkt att det finns en familjehemlighet – att de har ett okänt syskon i USA.

I dokumentären får hon till slut reda på sanningen. Genom ett DNA-prov får hon veta att hon har en halvbror. Jeffrey Nielsen föddes 1991, Carina Bergeldts pappa träffade hans mamma under en semesterresa i Florida året före. I Min hemliga bror söker hon kontakt med Jeffrey, som inte vet om att den man han kallat pappa i hela sitt liv inte är hans biologiske far.

– Efter att dokumentären kom har jag träffat så många människor som pratat med mig om att de också har ett halvsyskon eller att deras pappa är någon annan än de trodde. Det är så vanligt att familjer har de här hemligheterna och nu med den nya teknologin kommer hemligheterna fram, saker som man trott att ”det här kommer ingen någonsin att få veta”, säger Carina Bergfeldt.

Annons

Sedan Min hemliga bror gjordes har Carina knutit allt starkare band till sin nyfunne bror och nu dyker han upp i SVT igen i nya serien Det här är ditt land.

– Jag pratade med min bror en dag och frågade vad han gjorde och han sa ”you know, I'm just babysitting the kid” och jag tänkte ”men Jeff, man är inte barnvakt till sitt eget barn”. Och så började jag tänka på alla våra olikheter. Man tror att USA är ett land som är ganska likt Sverige, men de är så fruktansvärt olika oss på så många sätt, berättar hon.

– Sedan såg jag programmet Världens sämsta indier där David Batra åker till Indien för att testa och han tycker att det är lite äckligt och smutsigt. Då tänkte jag på min bror och hans personlighet, han är stor och högljudd och allt är amazing, och att han skulle bli världens bästa svensk om han kom hit.

Carina Bergfeldt och hennes bror Jeffrey Nielsen.

Vill inte ha barnet på förskola

Carina Bergfeldt gick till sina chefer med idén och förslog att man skulle göra en serie där Jeffrey får prova på att vara svensk.

Annons

– Jag sa att vi kan jämföra föräldraskap, hans fru är hemmafru och i Sverige är ju det ganska ”unheard of”. Han har varit utomlands och krigat och Sverige har varit i fred i 200 år. Hur hela samhället är uppbyggt. Jag tyckte att det var spännande, att vara amerikan och få reda på att man också är svensk och sedan få komma hit och se på Sverige med sina amerikanska ögon, säger hon.

Jeffrey, som är yrkesmilitär, hade ett par veckor ledigt från den amerikanska armén och nappade på Carinas förslag. Han kom över tillsammans med fru och barn och sedan åkte de runt i Sverige och provade på allt från midsommarfirande till Vansbrosimningen.

Sedan blir det förstås mycket samtal och diskussioner.

– Vi pratade om förskola, han vill att barnet ska uppfostras av en förälder vilket då blir hans fru eftersom han jobbar. Han sa ”men kolla på dig själv, du har liksom fyra och en halv timme per dag med ditt barn medan du lämnar bort honom nio timmar” och så var han så här ”don't you love your child, Carina?”. Det är bra frågor, säger Carina Bergfeldt.

Annons

Carina Bergfeldt om bråket med sin bror

I Det här är ditt land bråkar Carina och Jeffrey också med varandra för första gången – något hon inte hade räknat med skulle ske framför tv-kameror.

– Jag skickade honom på en grundkurs i feminism och så kom han ut och bara ”hur kan ni säga att ni är ett feministiskt land när bara fem procent av alla våldtäktsanmälningar leder till fällande dom”. Och jag bara ”men ni då, hos er är det bara 1,5 procent” och han sa att båda är skräp och jag bara ”my garbage is cleaner than your garbage”. Det var intressant att se hur han utmanar oss och bilden av oss själva, säger hon.

– Det var också intressant att bråka med sin bror för första gången. Ett syskon är ju vanligtvis någon man kan bråka med, man kan ryka ihop och sedan är det inte några konstigheter. Men när du precis lärt känna en bror är det ju inte säkert att det är lika naturligt.

Jeffrey Nielsen och Carina Bergfeldt i nya SVT-serien Det här är ditt land.

Personligt och utlämnande

Men i slutändan ledde bråket till att de nyfunna syskonen kom ännu närmare varandra.

Annons

– Det tar ju relationen vidare. De här syskonintima sakerna lär vi ju oss nu allt eftersom vilket också är väldigt speciellt att tvingas göra i vuxen ålder, säger Carina Bergfeldt.

Den nya dokumentärserien, som är fyra avsnitt lång och har premiär den 25 november, beskriver hon som utlämnande.

– Det blir väldigt märkligt att göra något som är så personligt. Som reporter så handlar det ju inte om dig utan om saker du berättar om och när jag intervjuar människor i talkshowen är det ju dem det handlar om. I det här programmet är det väldigt mycket jag och min bror och att vi åker runt och diskuterar, så det är ganska utlämnande, säger Carina Bergfeldt.

Annons