Peter Jöback: Jag kände en enorm skam att jag sagt ja

19 nov, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Mitt uppe i en framgångsrik karriär checkar Peter Jöback 2006 in på rehab utanför London – en gång för alla ska han ta tag i sina problem.
Efter 40 år i underhållningsbranschen berättar nu Peter Jöback om ett liv kantat av trauman, succéföreställningar och hemligheter i självbiografin Att bära sig själv.
– Jag fattade inte att jag hade blivit utsatt för övergrepp, säger Peter Jöback i en intervju med Femina.
Annons
Femina - Peter JöbackBrand logo
Femina - Peter Jöback

I mitten av 00-talet ser Peter Jöbacks liv ut som en framgångsaga – karriären går som tåget, han spelar in ny musik och gör hyllade scenföreställningar. Men bakom kulisserna brottas artisten med sina demoner, och tar droger. Efter att ha fotograferats och blivit omskriven anonymt i kvällstidningarna när han försöker köpa droger kommer artisten till en punkt där han inser att det är dags att göra upp med problemen.

Peter tar in på ett rehabiliteringscenter utanför London, och inser att det är mycket han inte har hanterat under väldigt många år. Utåt sett såg allt så lyckat ut. Men bakom fasaden finns en annan sanning.

Samtidigt som Peter Jöback är Sveriges internationellt mest framgångsrika musikalskådespelare någonsin, präglas hans liv av en traumatisk uppväxt. En uppväxt och ett liv han först nu känner sig grundad nog att sammanfatta genom den utlämnande självbiografin Att bära sig själv.

Annons

– Jag har lärt mig att omfamna min historia och sätta den som en krona på huvudet. Att inte skämmas för någonting, och se det som har hänt mig som erfarenheter, något jag har lärt mig av.

I Att bära sig själv berättar musikalartisten om en uppväxt med frånvarande föräldrar, en pappa med alkoholproblem och en mamma som prioriterade sin make över sina barn. När föräldrarna flyttar från hus till lägenhet får 15-åriga Peter inte plats i den tvårummare de köpt, och flyttar in hos sin sex år äldre bror istället.

Peter Jöback var med i gruppen Stage Four med Lisa Nilsson, Andreas Lundstedt och Lizette Pålsson.

Utnyttjas av vuxna inom teatern

Tidigt bjuds Peter Jöback in i de vuxnas värld inom teatern. Han jobbar som skådespelare i teateruppsättningar redan vid tio års ålder, men när de andra barnskådisarna hämtas av sina föräldrar efter föreställningarna får Jöback istället klara sig själv. Han börjar umgås med de vuxna skådespelarna, vilket kommer att påverka hans liv för all framtid. Tre år senare utsätts han för sexuella övergrepp av en vuxen man inom teatern, och under åren som följer händer det flera gånger. Desperat efter bekräftelse förstår han inte hur utnyttjad han blir, utan känner skuld – som om det är hans fel. Det är först på rehabcentret i England över 20 år senare som Jöback till slut inser att han under uppväxten blivit förgripen på av vuxna som borde tagit hand om honom.

Annons

– Jag har gått mycket i terapi och gruppterapi, och jag vet var mycket av problematiken sitter – i skuldkänslan. Om man har känt njutning, eller att man lägger det på sig själv. När jag kom till behandlingshemmet tog det några veckor, de fick banka i mig att det var inte mitt fel. Och att jag var ett barn, för det fattade inte jag.

Vill hjälpa andra

I gruppterapin fick Peter Jöback höra andras berättelser, och det hjälpte honom att förstå sin egen historia. Nu hoppas den Så mycket bättre-aktuelle artisten att hans bok kan ha samma effekt i andra människors liv.

– Jag helades av att få höra andra historier. Därför tror jag att jag, som en ”framgångsrik person”, berättar det på det här sättet, att det kan sätta igång någonting, en helande process. Att det kan hjälpa andra. Vuxna som fortfarande inte har tagit tag i det, som tänkt att ”mitt liv blev så här, jag blev märkt av det” – men också unga tjejer och killar som är mitt i det. Jag har så mycket kvinnor som följer mig, men jag hoppas att den också når till killar, för jag tror att det är ett stort mörkertal bland killar.

Peter Jöback uppträder på nationaldagsfirandet 2005.

Peter Jöback berättar att han på grund av övergreppen i ung ålder också hade väldigt svårt att känna sig bekväm med sin egen sexualitet.

Annons

– Idag har jag inte legat med en kvinna sen Dackefejden, men jag har alltid varit attraherad av män och kvinnor. Sexualiteten var svår för mig, men jag fattade inte varför det var så svårt för mig, för jag fattade inte att jag hade blivit utsatt för övergrepp. Jag kände någonstans en enorm skam för att jag hade sagt ja till det där. Även när jag hade relationer med kvinnor så kände jag mig inte ren.

Kristian Luuk hjälpte Jöback komma ut

När han kom ut i Sen kväll med Luuk var det efter privata samtal med Kristian Luuk, som sett hur Jöback kämpade med sin identitet i det privata.

– Jag tycker man ska fråga som Kristian Luuk gjorde, om han kunde få hjälpa mig komma ut. Jag är evigt tacksam för honom, han gjorde det så fint för mig.

Sedan 2010 är Peter Jöback gift med maken Oscar Jöback, som han har två döttrar tillsammans med. Även om artisten idag sedan länge har förlikat sig med sin uppväxt och sina föräldrar, har det varit viktigt för honom att inte föra vidare sina egna sår till sina barn.

Annons

– Man behöver inte förlåta sina föräldrar, men man kan hitta en försoning för sig själv. Jag förstår att mina föräldrar hamnade där de hamnade, för de hade ett jättebagage, men de gjorde ett jättestort misstag. Det var att de inte tog tag i det, utan förde det vidare utan att märka det.

Peter Jöback är nu aktuell med både bok, Så mycket bättre och Jesus Christ Superstar.

Han fortsätter:

– När jag och Oscar träffades och kände att vi ville spendera våra liv tillsammans, så kände vi båda att vi ville bli klara med vår historia innan vi skaffade barn. Att man inte ska föra den vidare. Sen är det en utmaning att vara förälder, ingen förälder är perfekt. För mig är det en enorm ära att bli pappa.

The Storytellers – Lyssna med MarkizBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Markiz
Annons