Caroline Winberg på röda mattan.
Behind the scenes Femina - Matcha dukningen med din look
0:53

Efter reklamen: Behind the scenes Femina - Matcha dukningen med din look

(0:53)

Slå på ljud

För Caroline Winberg var fotbollen allt. Hon gick på idrottsprofil på gymnasiet och vann S:t Eriks-cupen med AIK:s flicklag. Så en dag på väg till träning kom det fram en agent.

– Jag blev irriterad för jag var sen till träningen. På den tiden var jag inte intresserad av mode. Det var mer sporttidningar än glossiga magasin på mitt rum.

Agenturen hörde snart av sig och ville att Caroline skulle komma för att ta bilder till deras kartotek. Hon bestämde sig för att testa. Sedan gick det i raketfart.

– Jag skulle till Kos med mina kompisar den sommaren men blev plötsligt bokad för en massa plåtningar i Paris.

TikTok-trenden som Jessica Alba älskar – här är nya mascaraknepet

Caroline Winberg på röda mattan.
Ola Axman/TT

Caroline Winberg om tiden som supermodell

Det var stora kontraster. Hon fick bo på usla hotell men kunde ha uppdrag för lyxiga Vogue. Ingen guidade henne eller fungerade som mentor.

– Man fick en adress, ett Metro-kort och sedan var det bara att hitta. Som tonåring utan mobil och knappt några pengar till mat var det tufft.

Kontraster och snabba kast är en del av branschen men något som blivit mer problematiskt med tiden.

– Det finns inte någon framförhållning. Jag kan få en bokning mitt i natten för ett jobb jag måste flyga till dagen efter. Det är helt omöjligt att planera sitt liv. Speciellt när man har barn. Jag har dock blivit bättre på att säga nej.

Sminktipset för mogen hy – som ger intrycket av större och piggare ögon

"Kunde höra att jag var för tjock"

Har synen på modeller ändrats sedan du började?

– För 20 år sedan var alla pinnsmala och jag kunde ändå få höra att jag var för tjock. Numera händer det att de vill lägga på några kilo i postproduktionen. I dag kan du vara äldre och ändå få stora jobb. Det betyder att jag har kunnat jobba i över 20 år. Man ser det även i reklamen. Förr skulle jag sälja anti age-serum som 20-åring. Vem vill se det? Det är mer relevant att modellerna har den åldern som dem man vänder sig till.

Vad betyder hudvård för dig?

–Som ung kunde jag vara ute till fem på morgonen utan att det märktes. Så småningom blev jag ändå nyfiken på det makeupartisterna använde. Det var alltid en massa produkter från franska apotek, så då köpte jag det. När jag kom till Paris bunkrade jag märken som Bioderma, Klorane och Embryolisse. Numera är det en annan historia. Jag sitter med ögonmask på flyget, går med ansiktsmask hemma, är noga med rengöringen och har mitt favoritserum.

Skönhetsredaktören: Här är 6 rouge du inte får missa

Caroline Winberg framför spegeln.

Är ensamstående mamma

Har du någon budgetfavorit?

– Jag mixar Weledas Skin Food med deras mandelolja och smörjer ansiktet med på morgonen när det är kallt ute. Jag blir otroligt torr av kylan annars.

Bästa produkt du upptäckt backstage?

– Pat McGrath lägger alltid arkmasken från SKII på modellerna innan visning. De är underbara när man flyger så mycket, jag förvandlas från att se död ut till en ny människa.

Den största skönhetsmyten?

– Att man ska använda fillers för att bli snygg. Man vet inte hur det kommer att se ut några år senare.

Du är ensamstående mamma. Vad gör du när du ska unna dig något?

–Är jag ledig kör jag heldags-renovering med yoga, lång runda på Djurgården, bastu med infrarött ljus och ansiktsbehandling på Qvi Si. Det senare är ett av mina bästa skönhetstips. Hitta en bra hudterapeut som hjälper dig att underhålla huden med behandlingar.

Vad har du på gång i framtiden?

– Haha, jag har ingen aning. Jag vet faktiskt inte vad jag ska göra om fyra dagar.

Caroline Winbergs 3 skönhetsfavoriter

1. Återfuktande serum och ansiktskräm

Growth Factor Serum från ZO Skin använder jag varje dag. Går bra in i huden och jag kan ha det både som serum och ansiktskräm då det är så återfuktande. Ca 1995 kr/30 ml.

2. Mild rengöring

Då jag reser så mycket är det svårt att hålla en rutin men jag tvättar alltid ansiktet med Biodermas Sensibio H2O som används på alla visningar då den är mild och effektiv. Ca 179 kr/500 ml.

3. Ansiktsmask till natten

Super Bioadvanced Cellular Rejuvenating Overnight Treatment från Estelle & Thild är en favorit när det gäller ansiktsmask, så skön att lägga på till kvällen och gå omkring med. Ca 599 kr/50 ml.

Caroline Winbergs favoritprodukter.

Caroline Winbergs bästa skönhetstips

1. Något som verkligen piggar upp är brun utan sol. Jag använder mousse från St Tropez på kroppen, går och lagar mat och duschar sedan av. Den ger så snabb effekt och får mig att känna mig som en ny människa.

2. Jag har supertunt hår och efter att jag tvättat det så faller det bara ihop. Då kör jag med torrschampo, det ger lite volym.

3. Jag böjer alltid fransarna, men det enda som gäller för att hålla formen är att använda vattenfast mascara efter.

Caroline Winberg

Gör: Supermodell sedan snart 25 år tillbaka.

Ålder: 38 år.

Bor: I Stockholm.

Aktuell: Med kampanj för svenska ekolyx-märket Estelle & Thild.

Mest läst