Coola katten Efva Attling fyller 70 – här är hennes nio liv

17 feb, 2022 
AvMalin Roos
FotografTT
Den stora balunsen får vänta men Efva Attling kommer fira sin 70-årsdag rejält så fort det bara går.
Så har hon också ”Våga i ditt enda liv” som livsmotto.
– Går det åt skogen finns alltid en annan väg ut. Det är mycket roligare att säga ja än nej, hävdar kvinnan som blev sin lyckas egna smed – men som haft många olika karriärer på vägen.
Femina har tillsammans med Efva Attling tittat tillbaka på livets höjdpunkter.
Annons
Efva Attling och Eva Dahlgrens kärlekssagaBrand logo
Efva Attling och Eva Dahlgrens kärlekssaga

Hon hade planerat för en stor fest på själva födelsedagen den 18 februari, men när restriktionerna höll i sig och det blev svårt att planera, bestämde hon sig för att skjuta på kalajset.

Men Efva Attling bryter inte ihop för det. Hon är inte den modfällda typen, även om hon medger att pandemin varit frustrerande.

– Jag brukar deppa en gång om året, under corona har det blivit två i alla fall, säger jubilaren och entreprenören som inte har några planer på att trappa ned, och som i stället inleder livet som 70-åring med en resa tillsammans med hustrun Eva Dahlgren.

– Shish så har det gått 25 år, som hon utrycker det.

Madonna bär hennes smycken

Det var då Efva Attling sadlade om, eller rättare sagt, gick tillbaka och blev silversmed, med den äran. Nyligen poserade Madonna på bild med hennes smycken, igen.

Annons

Men Efva Attling har under åren haft andra uppmärksammade karriärer. Hon har startat band, visat upp spirorna i reklam för strumpbyxor och varit programledare med Maria-Pia Boëthius i tv.

Följ med på en vindlande nostalgisk resa genom Efvas och olika skepnader!

Go go-dansare

Efva Attling dansar bakom Björn Skifs i tv-showen "Underhållning för otåliga".

I sitt yrke som silversmed har hon gjort en kollektion som heter Link a go-go, men vad kanske inte så många vet är att Efva Attling dansade in i offentlighetens ljus på 60-talet – som just go go-flicka.

Hon var 17 år när hon började uppträda i olika tv-shower och skulle fylla 19 när hon förgyllde Björn Skifs sång i programmet Underhållning för otåliga.

– Efteråt frågade Björn om jag ville gå på bio. Det hade regnat ute och han bar mig över en vattenpöl och då föll jag pladask, för honom! En fling i mitt liv, säger Efva Attling i dag.

Fotomodell

Sommaren 2021 visade Efva Attling sina stilfavoriter i Femina.

1969 blev Efva Attling uppraggad av en internationell modellagent i Stockholm och 17-år gammal löste hon enkel biljett till Paris.

Annons

För att återvända tre månader senare.

– Min modellkarriär fick ingen jättebra start. Jag åkte hem får att jag hade ätit för mycket flamberad banan och när jag kom hem trodde grannen att jag varit i Paris och blivit gravid. Jag gick upp sex–sju kilo och fick banta, skrattar Efva.

Därefter gick det bättre. Hon försörjde sig som modell i 12 år i London, Milano, Paris och New York, där hon ingick i den store Eileen Fords stall och gjorde jobb för Vogue bland annat.

Sångare och låtskrivare

Efva Attling var sångerska i popbandet X-Models på 80-talet.
På 80-talet frontade hon popbandet X-Models.

Redan som 14-åring började Efva hoppa in som sångerska i pappans jazzband och fick sjunga allt från Billie Holidays God bless the child till Ella Fitzgeralds Misty. En kväll under modelltiden i Milano blir hon uppbjuden på scen, river av en Beatles-låt och bestämmer sig.

Annons

– Det var ju sångerska jag skulle bli, säger Efva och berättar att hon hemkommen i Sverige satte upp en lapp i skivaffären Pet Sounds på Jakobsbergsgatan med efterlysningen: ”Jag vill bli med band”.

Bildade gruppen X-models

Popgruppen X-Models bildades och hitlåten Två av oss, som Efva Attling ensam skrivit text och musik till, sålde i 40 000 ex.

– När jag skrev låten var det ofta tjejer som var sångerskor i band men inte så många kvinnliga låtskrivare som stod längst fram, trots att såväl Carole King som Joni Mitchell som var världens bästa låtskrivare. Tjejerna skulle oftast vara kuttersmycke.

Programledaren Efva Attling

Efva Attling och Maria-Pia Boëthius gjorde tv-programmet Levande livet tillsammans.
Efva Attling och Maria-Pia Boëthius gjorde tv tillsammans.

De kallades för ”Rödstrumpan och fotomodellen” och tv-programmet där bland annat Carl Jan Granqvist fick sitt publika genombrott som vinkännare, var en frisk kontrast mot det foträta proggiga 70-talet. Än i dag minns Efva Attling tv-äventyret Levande Livet, som hon ledde tillsammans med journalisten och feministen Maria-Pia Boëthius, med ett leende.

Annons

– Maria-Pia sa ”Du ska inte låta dem klanka ner på dig Efva för att du bara gått nio år i plugget”. Jag hade inte ens tänkt tanken ha ha, men förstod att det snackades väldigt mycket skit i tv-huset. Men vi hade superkul och hade alla från Bo Widerberg till en månfarare med i programmet.

I samma veva började Efva Attling skriva för flygtidningen Trans Swede Magazine och var moderedaktör för tidningen Föräldrar och barn.

– Det var Maria-Pia som peppade mig och sa att jag visst kunde skriva.

Designer

Efva Attling i sin smides-ateljé på Södermalm i Stockholm.
Formgivaren och smyckesdesignern Efva Attling i ateljén.

Efter en fotografering för Trans Swede Magazine hade en modell bråttom till en kurs i silversmide. Det tyckte Efva lät kul och tänkte ”Det var ju silversmed jag skulle bli!”. Hon återvände till yrket där hon efter nionde klass haft en lärlingsplats och 1996 kunde hon visa hon upp sitt första eget designade smycke, Homo sapiens.

Annons

I dag räknas Attling som en våra främsta smyckesdesigner, men också den banan började tidigare – och med kläder. I början av 80-talet var hon frilansande designer för H&M:s Impuls-kollektion och startade egna märket Pretty Pregnant med barnkläder.

Entreprenör

Efva Attling i sin butik på Biblioteksgatan i Stockholm 2011.

I februari 1999 öppnade hon ateljé och butik på Hornsgatan i Stockholm och karriären som silversmed knoppade av sig med filialer i såväl London som Köpenhamn och Helsingfors.

Hennes bolag Efva Attling Stockholm AB gick från noll till 80 miljoner kronor i omsättning på elva år och har med åren inneburit en rad spännande samarbeten.

Efva Attling har designat glasögon, almanackor, vinglas, brudklänningar och en egen parfym, men hoppar inte på vad som helst.

Annons

– Jag har massor av idéer men är selektiv och styr med magkänsla. Jag har bland annat sagt nej till att designa bilfälgar och gravstenar, säger hon.

Mamma

Efva Attling med sonen Simon Strömstedt på utdelningen av Musikförläggarnas pris.
Efva Attling med yngste sonen Simon Strömstedt.

– Jag visste inte om jag ville ha barn men när jag var 33 började jag plötsligt att titta på barnvagnar. I dag är jag så glad att jag har barn, för det var väldigt nyttigt för mig, säger Efva Attling som har sönerna Adam, 34, och Simon, 30, tillsammans med artisten och tidigare äkta maken Niklas Strömstedt.

Simon har gått i pappas (och mammas!) fotspår och jobbar som låtskrivare medan äldste sonen Adam bor i Sydney, där han bland annat sänder radio.

Partner

Evfa Attling tillsammans med ex-maken Niklas Strömstedt och hustrun sedan 25 år, Eva Dahlgren.
Efva Attling tillsammans med exet Niklas Strömstedt och nuet Eva Dahlgren.

I januari 1996 ingick Efva Attling registrerat partnerskap med Eva Dahlgren, ett äktenskap som blev både löpsedelstoff för pressen och en förebild för gay-communityn i Sverige och framförallt för kvinnor som älskar kvinnor.

Annons

2009 gifte de sig för andra gången. Artisten Eva Dahlgren har tidigare beskrivit relationen som att hon är en gräsklippare medan hustrun Efva är en Ferrari, något som får 70-årsjubilaren att skratta igenkännande.

Efter 25 år som gifta beskriver Efva Attling äktenskapet som "sprakande".

– Det är få förunnat.

Stilinspiratör

Skönhet och kvinnlighet är ledord i Efvas universum – både som designer och som inspiratör. Efva Attling har 55 000 följare på Instagram, där hon bland annat visar upp sitt samarbete med Lancôme.

– Det är skitkul, jag tycker smink är så roligt. Ett par röda läppar kan lyfta vilken outftit och grå dag som helst. When in doubt wear red lipstick!

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons