Exklusiv intervju med Agnes Wold – om livet före och efter viruset

01 dec, 2020 
AvOla Lagerström
FotografTT
Agnes Wolds glädjebesked: ”Enkel match att få ut alla vaccin -doser”
Efter ett antal sorgliga pandemimånader ser hon ljuset i tunneln. Agnes Wold smider planer för hur hon ska fira vaccinets framtagning och viruset fall. Hon förutspår folkfest i Sverige – redan i påsk!
”Jag ska nog hyra en spårvagn och åka runt och dricka champagne med mina kompisar. Det vore kul”, säger professorn.
Annons
Fem vanliga frågor och svar om covid-19Brand logo
Fem vanliga frågor och svar om covid-19

Hur står det till världens bästa Agnes?

– Jo då, det står ganska bra till. Det finns inget bättre än att känna att man gör nytta. Mitt liv är rätt meningsfullt just nu.

Du har varit på allas läppar sedan pandemin slog ett järngrepp om Sverige och världen. Känns det pinsamt att gå och köpa tidningen med tanke på att du pryder var och varannan förstasida?

– Ja, det är skämmigt. Jag viker ihop tidningen, skäms för mig själv och tänker: ”Tänk om de tror att jag köper tidningen för att jag är mallig”.

Du skickar ingen lakej?

– Nej, tvärtom. Det är jag som är lakejen. Min man är 77. Han är gammal arkivarie och ska lägga allt i arkivkartonger. Sådant som är på nätet duger inte, det ska vara papperstidningar. Jag gör inköpen åt honom eftersom han inte alltid kan göra de själv, (skratt).

”Gud i himlen, han får inte bli sjuk och dö”

Agnes Wold

Vad är senaste nytt på relationsfronten?

– Det är förvånansvärt trevligt! Jag har varit hemma mer än vanligt, men min man är mycket tolerant, han är inte det minsta lättretad. Jag är faktiskt förvånad över att det gått så bra. Tidigare, om man var hemma och skulle jobba någon dag, blev man irriterad om det var någon annan där i vägen. Det blir jag inte längre. Kanske beror det på att man tänker: ”Gud i himlen, han får inte bli sjuk och dö”.

Annons

Träffar du kompisar?

– Ja, jag går fortfarande ut med mina vänner och äter lunch.

Blir du ständigt stoppad på gatan av folk som vill prata pandemi?

– Ja, om jag går nedför Linnégatan och ska handla en lördag så är det oftast tre, fyra personer som stannar mig. Det är trevligt. Folk säger väldigt snälla saker. En gång fick jag en bukett tulpaner av en helt främmande man. Fantastiskt!

Avslöja tre saker man ska göra för att inte bli smittad!

– Det finns egentligen bara en sak och det är att alltid hålla en och en halv meter till folk. Det är egentligen bara det man behöver tänka på.

Är fikarummen på landets arbetsplatser en stor virusrisk?

– Inte själva fikarummen, men människorna som är där. Du vet, mat och dryck är en social grej. Vanligtvis blir det kö till diskmaskinen. Vi svenskar är uppfostrade så, vi har matats med så många anslag i stil med att ”din mamma jobbar inte här”. Folk krockar där vid diskmaskinen, plötsligt har vi bara 20 centimeter mellan varandra. För en svensk är det så fruktansvärt otänkbart att låta någon annan ta hand om ens kaffekopp. Man är livrädd för att uppfattas som en slavdrivare.

Annons

Hur löser vi detta, Agnes?

– Låt kaffekoppen stå kvar på bordet. Utse EN person som samlar ihop kopparna en timme efter fikat.

Finns det något annat livsfarligt ställe på landets arbetsplatser?

– Ja, alla dessa morgonmöten där det ändå aldrig sägs något förnuftigt. Du vet, möten som bara är till för att samla flocken, där det tjatas om sådant som alla redan vet. Snacka digitalt i datorn i stället. Det finns exempel på där chefer står och pratar i små rum, och folk står axel mot axel och låtsas lyssna. Också det är delvis förkastligt.

Varför klarar folk inte av att hålla avstånd?

– Det handlar om hela vårt sociala mönster. När det gäller främmande personer har vi inga problem att hålla avstånd. Problemet uppstår när vi träffar folk som vi redan känner. Då anses man oartig om man håller avstånd, då signalerar man ett avståndstagande. I praktiken är det skenbart enkelt att hålla avstånd, men samtidigt jättesvårt.

Annons

Vilken är den felaktigaste uppfattningen folk har om viruset och smittspridningen?

– Att viruset lever. Det gör det inte. Viruset är bara en bit genetiskt material. Du kan inte smitta någon om du inte själv blivit infekterad. Om jag träffar en jättesjuk människa och går på fest samma kväll, så kan jag inte föra smittan vidare. Jag måste först bli sjuk själv och tillverka virus i mina celler som jag sedan andas ut. Tiden det tar – inkubationstiden – är fem dagar. Många fattar inte det. Och i början av pandemin var jättemånga livrädda för förpackningar av olika slag. Många bar till och med handskar i mataffären. Den skräcken har klingat av men finns fortfarande där. Återigen: virus lever inte. Jag kan bli irriterad när jag läser i vissa tidningar att ”viruset lever i fyra dagar”. Den typen av artiklar gör att stackars gamlingar inte vågar öppna sina torskpaket.

Det finns alltså ingen anledning att dränka matförpackningarna i handsprit?

– Nej, det gör det inte.

Annons

Bananer och äpplen, då?

– Nej, nej, (skratt). Bananer ska inte spritas. Dessutom äter man inte skalet.

Alex Schulman håller andan när han passerar folk på gator och torg. Visst gör han rätt?

– Ja, och det där har han lärt sig av mig. Man kan inte bli smittad om man inte andas in virusdropparna.

Är du tjenis med Anders Tegnell?

– Nej, jag har inte ens träffat honom.

Stefan Löfven, då?

– Vi har varit i samma rum men inte mer än så.

”Möjligt att militären kommer att ställa upp stora vaccinationstält”

Agnes Wold

Vilket datum tror du att de första svenskarna kommer att vaccineras?

– Vad vet jag… Kanske under den andra veckan i januari. Det beror helt och hållet på när vaccinet godkänns.

Kommer folk att vaccineras utomhus?

– Det har jag ingen aning om, men det är möjligt att militären kommer att ställa upp stora vaccinationstält. Militärisk ordning. Jättebra i så fall.

Kommer gamlingar att vaccineras hemma?

– Det är troligt. Man kommer nog att ha mobila vaccinationsteam.

Hur många personer i Sverige kommer dö av corona under 2021?

– Det blir nog inte fler än en vanlig influensa. 1000 personer, ungefär. Men det är som sagt bara en gissning.

Annons

Och 2022 då?

– 400, kanske.

Är viruset är besegrat och utplånat om fem år?

– Man kan aldrig utplåna ett virus, men om vi kollar på svininfluensan som vi hade 2009 så finns det kvar och kommer varje år som en säsongsinfluensa, men det är inte längre någon som hetsar upp sig för det.

Är svininfluensan ofarlig, numera?

– Nej, men väldigt många är immuna. Bara en väldigt liten grupp blir sjuka. Det är det som är den stora skillnaden med coronan, att det var ett nytt virus som ingen haft tidigare.

Så om tre år är Covid-19 ofarligt för den breda allmänheten?

– Ja, det skulle jag säga. Då är det nog inte farligare än en vanlig influensa.

När tror du att allt kommer bli som vanligt på Sveriges ålderdomshem?

– Under våren förutsatt att vaccinet blir godkänt i januari. Det borde vara en enkel match att få ut alla doser till alla äldreboenden, det kan inte vara svårt. Efter det tar det två veckor innan pensionärerna är immuna. Sedan är det klart!

Annons

”Jag ska hyra spårvagn och dricka champagne – med mina kompisar!”

Agnes Wold

Visst blir det bli folkfest i Sverige, framöver?

– Ja, antagligen framåt påsk. Jag skulle inte bli förvånad om Bruce Springsteen eller någon i hans kaliber kommer till Ullevi. Vi kan nog räkna med både uppträdanden och olika idrottsevenemang.

Kommer du att fira en lyckosam massvaccinering genom att leva loppan och att köpa den där sommarstugan som du aldrig tidigare unnat dig, Agnes?

– Nej, jag har ett sommarhus och avskyr att få nya grejer, de ligger bara och dräller. Däremot ska jag nog hyra en spårvagn och åka runt och dricka champagne ihop med mina kompisar. Det tycker jag låter kul.

Och kungen kommer bjuda dig och Tegnell på prinsesstårta på slottet?

– Kanske det, (skratt). Jag har faktiskt varit på kungamiddag en gång. Det var en surrealistisk upplevelse som vi kan ta en annan gång…

Slutligen Agnes, vilken är den bästa stunden på din dag?

– Jag tycker om att äta frukost. Man käkar mackor, dricker kaffe, läser tidningen. Sedan kan jag inte låta bli att ta upp datorn och twittra – fast jag inte borde göra det. Det är nämligen mitt kvällsnöje!

Agnes Wold

Ålder: 65.

Jobbar som: Läkare och professor i klinisk bakteriologi.

Bor: Göteborg.

Familj: Maken Lars, 77, tre barn, fyra barnbarn och hunden Gösta.

God egenskap: Rolig.

Dålig egenskap: Stökig när det gäller disk och att plocka undan efter mig.

Älskar att: Läsa tidningen, twittra och prata skit.

Hatar att: Hänga tvätt, öppna myndighetspost, sitta på tråkiga möten, lyssna på floskler.

Äter helst: Kött och fisk. Vällagad mat.

Dricker helst: Vin.

Borde: När man är 65 kan man inte tänka på allt man borde. Man gör ju det man vill. Jag kan inte ändra på mig själv. Än mindre på andra.

Framtidsplaner: Skriva böcker och krönikor – tills jag blir dement.

LÄS MER:

Annons