Fatima Lagerås.
5 filmer du måste se under 2023
1:25

Efter reklamen: 5 filmer du måste se under 2023

(1:25)

Slå på ljud

Om en filmproduktion vill spela in något utomlands, men inte riktigt vet hur de ska få ihop en inspelning i ett okänt land, vad kan de göra då? Jo, ringa svenska Fatima Lagerås. Som grundare till Swixer har hon hjälpt många olika produktioner runt om i världen, och inte minst i Sverige.

Swixer är ett produktionsserviceföretag, och fungerar som produktionsbolagens förlängda arm när de filmar utomlands. I stället för att skeppa över teknik och alla medarbetare hjälper Swixer till att fixa sådant på plats, för att göra inspelningen både enklare och smidigare.

Men att det var här Fatima Lagerås skulle hamna, med kunder i form av internationella produktionsbolag och reklambyråer, var långt ifrån självklart. Det är inga fina utbildningar som har fört henne hit, utan snarare hårt jobb.

Som tonåring valde skoltrötta Fatima att hoppa av gymnasiet och i stället börja jobba – hon ville göra saker, och inte bara läsa om dem. Det var senare på folkhögskola som hon kom på vilken bana hon ville ta i livet.

– När jag senare i livet hade pluggat in betygen på folkhögskola började jag med tv-journalistik och upptäckte att det passade mig som handen i handsken. Det var tillräckligt omväxlande för att jag inte skulle tröttna, säger hon.

Sarah Delshad: ”Det går att vara muslim och feminist”

Efter en tid som praktikant på produktionsbolaget Titan Television hamnade Fatima Lagerås på TV3-programmet Efterlyst, en tid hon hyllar som en perfekt skola.

– Att jobba på Efterlyst var världens bästa tv-skola. Man fick göra sina egna knäck – boka in intervjuer med allt från polis till målsägande, åka ut och göra inspelningarna, skriva klippmanus, och sen sätta sig i klippningen. Man gjorde allt från ax till limpa.

Fatima Lagerås.
Foto: Pressbild.

Första kunden: Morgan Freeman

Det var också under tiden på Efterlyst som fröet till Swixer såddes. Hon hade tidigare bott i London, och en dag fick hon ett oväntat samtal – det var Morgan Freemans bolag Revelations entertainment som hörde av sig och ville ha hjälp.

– De skulle spela in Through the wormhole i Sverige och behövde någon som hjälpte dem lokalt, och där föddes idén. Det var min första kund, och jag jobbade med dem i två veckor. Efter det tänkte jag – det måste ju finnas fler bolag som behöver hjälp?

Efter den smått slumpartade starten grundade Fatima sitt företag Swixer, och började hjälpa utländska produktioner att sy ihop sina inspelningar i Sverige. Men de senaste åren har företaget vuxit ordentligt.

– Jag var själv under lång tid – i typ 10 år var det bara jag. Men under coronatiden bestämde jag mig för att expandera bolaget med flera anställda. Det var omtumlande år, jag hade inte förväntat mig det, men när vi berättade för våra gamla kunder att vi nu kunde göra produktioner i fler länder så gick det snabbt. Jag satt hemma på kammaren och kunde förverkliga mina drömmar, säger Fatima och fortsätter:

– Vi har hållit i otroliga produktioner som jag bara kunnat drömma om. För tio år sedan var det mindre dokumentärer och projekt, nu gör vi stora reklamkampanjer och dramaproduktioner. Det är en helt annan typ av förfrågningar som kommer in.

Hjälper internationella produktioner

Bland annat har Fatimas bolag jobbat med hyllade dramaserien Normala människor, som sänts på SVT och fått stor uppmärksamhet.

– Serien baseras på boken och utspelat sig en del i Sverige, för att hon åker till Sverige för att plugga. De ville ha det så verklighetstroget som möjligt och behövde ett Sverige i vinterskrud till ett av avsnitten. Så vi fick fundera – okej var kan vi ha garanterad snö i mars? Vi styrde upp inspelningen i Luleå med allt, och såg till att allt flöt på. Der var inga enorma scener men två intensiva dagar, säger Fatima Lagerås.

Gunilla von Platen om kampen: ”Hade allt emot mig”

Hade den irländska produktionen fått bestämma hade de hellre spelat in i huvudstaden – men då hade de inte fått miljöerna de var ute efter.

– Ofta behöver man lära kunder. De tror att det är snö i Stockholm i mars och säger att de vill filma i Stockholm. Men där fick vi döda deras plan från början.

Men det är inte bara guld och gröna skogar – ett växa som företag kommer med stora utmaningar, och när något går fel riskerar det att få större konsekvenser.

– Vi har kanske tio parallella produktioner runt om i världen, och en lista på 15 projekt som vi har pitchat runt om i världen. Alla har jobbat häcken av sig för att mäkta med och hinna svara. Det är ett lyxproblem, herregud, men vissa stunder känner man att vi växer så snabbt att vi måste se till att inte få växtvärk och tappa kontrollen. Då är det viktigt att ha rutiner för hur vi arbetar.

Tv-serien Normal People.

Swixer hjälpe till vid inspelningen av Normal People.

Foto: Hulu/Courtesy Everett Collection

Pusslar karriär med familjeliv

Fatima har tvingats släppa lite på kontrollen hon brukade ha när det bara var hon som jobbade i företaget.

– Man tvingas lita på att andra kommer fixa sina arbetsuppgifter. Sen har det varit utmanande att hitta rätt personer att jobba med. Vi är beroende av folk utomlands att förlita oss på, eftersom vi inte är där. Vi försöker träffa dem och välja rätt personer att jobba med, men det är läskigt när det inte är på hemmaplan. Det har varit stunder där man tror att man har hittat en person och gett den personen väldigt mycket ansvar, sen har det visat sig vara helt åt fanders.

Att kombinera det hektiska livet som egen företagare med familjeliv är en annan utmaning som Fatima får pussla med. Men att hon nu har anställda samtidigt som hon stöttas av maken gör att alla delar av livet går att få ihop trots stressiga deadlines och en del resor.

– Vissa perioder är det mer intensivt och min man får ta ett större lass hemma. Vår affärsidé är ju att allt sköts lokalt, så vi från Sverige är ju inte med på plats om vi exempelvis har en inspelning på Island. Men jag kan behöva resa för att träffa partners och kunder, jag vill ha bra kontakt med dem.

Camilla Thulin: ”Du ger inte mig en skamlön”

Vad har du för framtidsplaner nu?

– Vi kommer fortsätta expandera i Europa och världen. Vi har nyligen lanserat ett nytt affärsområde med drama och reklam, och hoppas få göra mer sådant. Sedan väntar vi på ett par storproduktioner.

Fatima Lagerås

Namn: Fatima Lagerås.

Ålder: 41 år.

Gör: Grundare och ägare av Swixer.

Familj: Man och och en sexåring.

Bor: Stockholm.

4 tips på hur du sparar hållbart och klimatsmart
0:57

Efter reklamen: 4 tips på hur du sparar hållbart och klimatsmart

(0:57)

Slå på ljud
Mest läst