Camilla Thulin: ”Du ger inte mig en skamlön”

14 mar, 2023 
Camilla Thulin
Camilla Thulin har skräddat kläder till kvinnor, uppsättningar och kändisar i många år, nu senast kronprinsessan Victorias Nobelklänning. Femina möter kläddesignern i en intervju om jämställdhet, självförtroende och åldrande!
Annons
Camilla Thulin om sin yrkesroll och att våga få ett nejBrand logo
Camilla Thulin om sin yrkesroll och att våga få ett nej

Vilken är den viktigaste jämställdhetsfrågan för dig?

– Lika lön för lika arbete. Allt handlar tyvärr om pengar för att andra delar ska förbättras. Det är självklart så att den som tjänar mest jobbar och den andra är föräldraledig, därför måste kvinnornas löner upp.

Kallar du dig feminist?

– Nej, jag kallar mig humanist. Kön, sexualitet, hudfärg eller ålder, inget av det spelar roll och jag önskar att vi kunde sluta lägga vikt vid dessa faktorer. Den enda gång det för mig spelar roll vilket kön man har är när man blir intresserad av en man. Då behöver man veta att man som kvinna inte trakasserar en gay-man, det vore ju väldigt oförskämt.

Camilla Thulin

Gör: Kostymör, kläddesigner och författare. Driver märket Camilla Thulin.

Född: 4 april 1961.

Bor: I lägenhet på Södermalm i Stockholm, samt i ett hus i Bodrum i Turkiet.

Familj: Sambon Johan Rabaeus. Hunden Musse.

Har du någonsin behandlats annorlunda på grund av ditt kön eller din ålder?

– Ja, när jag skulle förhandla mitt första arvode på Stockholms stadsteater. Jag var kanske 34 år och de valde att ge mig en lägre lön än den manliga scenografen. ”Du ger inte mig en skamlön”, sa jag, stod på mig, och fick samma lön som honom. Samma sak har hänt på Göteborgsoperan en gång men även då fick jag till slut samma lön som mannen.

Annons

Varifrån kommer ditt självförtroende?

– Jag är uppfostrad att inte bry mig om tvivel. Självklart tvivlar jag, hela livet är ett tvivel, men jag kan skaka av mig det.

Camilla Thulin intervju

Camilla Thulins stilknep för att känna sig snygg

Hur får du andra kvinnor att känna sig bekväma i dina kläder?

– Vågar du se ut som dig själv kommer du känna dig snygg. Smal är inte samma sak som snygg och rund och fyllig är inte samma sak som ”ful”. Ful är förresten ett värdelöst ord. Jag gör kläder upp till storlek 58, just för att så många företag vägrar ta in de storlekarna. Att vara vacker sitter inte i ålder eller vikt, hudfärg eller kön. Jag orkar inte höra sådant. I många personers ögon kan en kvinna aldrig vara korrekt. Antingen är hon för tjock eller för smal. För ung eller för gammal. Det tycker jag är sorgligt.

Annons

Säger du samma sak till dig själv?

– Ja! En kärring som jag har exempelvis aldrig tränat i hela mitt liv. Jag vill inte ha en hård, muskulös kropp. Jag har hellre lite mage, är bystig och har dubbelhaka! Sedan har jag ingen åsikt om vad andra gör.

Hur känner du då över att åldras?

– Jag är glad varje dag jag vaknar, för den dagen jag inte vaknar ligger jag under jorden eller är strödd någonstans.

Camilla Thulin designer

Stämmer det att du ofta får kommentarer om ditt hår?

– Ja, det är väldigt intressant att folk lägger sig i and­ra människors hår. Jag klagar inte på tanter med kort hår så varför ska man klaga på mig med långt hår? Och vissa säger åt mig att färga över mina grå strån. Varför? Jag vill ha mitt gråa hår, jag slutade gå till frisören för 30 år sedan.

Annons

Camilla Thulin om kronprinsessan Victorias Nobelklänning

Berätta om kronprinsessans Nobelklänning!

– Inspirationen kom från en Christian Dior-­klänning från 1957 som heter Venezuela. Den tog sex veckor att skapa. Först sydde vi en röd klänning i polyesterduchesse för att kunna prova ut på kronprinsessan, innan den nyponrosa Nobelklänningen skapades.

Kronprinsessan Victoria Nobel klänning

Vilken är din relation till smink?

– Vuxna kvinnor vågar inte sminka sig, och de sminkar sig som de gjorde när de var 18 år. Och smink är ju inte till för unga flickor som redan är så söta, det är ju vi gamla drakar som borde sminka oss, och det finns så bra produkter numera. Tyvärr är många kvinnor ganska dåliga på smink medan unga flickor är väldigt duktiga i dag.

Hur ser du på den ungdomshets som finns i samhället?

– Jag tycker det är sorgligt när jag ser makalöst fina kvinnor som man inte känner igen längre, de har gjort för många ingrepp. Skulle jag själv göra något skulle jag ju behöva operera min hals, mina händer. Nej, jag föredrar att vara som jag är.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Se vad kungligheterna bar på Nobelbanketten 2022Brand logo
Se vad kungligheterna bar på Nobelbanketten 2022
Annons