Gunilla von Platen om kampen: ”Hade allt emot mig”

06 mar, 2023 
Stor intervju Gunilla von Platen
”Även om en kvinna är 100 procent mer kompetent än en man är hon 100 procent 'bättre' på att trycka ner sig själv”, menar affärskvinnan Gunilla von Platen – som vill se mer kvinnligt ägande.
Annons
Entreprenören Sara Wimmercranz: Så vågar du starta eget mitt i livetBrand logo
Entreprenören Sara Wimmercranz: Så vågar du starta eget mitt i livet

Gunilla von Platen var 25 år när hon sa upp sig från sin fasta tjänst för att starta bolag i telemarketingbranschen – till kråkornas kraxande.

–Jag hade allt emot mig, inte bara var jag var ung, kvinna och invandrare. Det var få som trodde på min affärsidé och ännu färre som var villiga att investera.

2023 har Gunilla von Platen lite att bevisa. Hon har både byggt och sålt bolag – och på Internationella kvinnodagen förra året var hon inbjuden till Nasdaq för att ringa i klockan för jämställdhet.

Gunilla von Platen Draken i rummet stor intervju

Enligt affärsängeln som skrev boken Draken i rummet borde vi i Sverige fokusera mindre på chefspositioner och styrelseplatser och mer på kvinnligt ägande.

–En kvinna tjänar under en livstid fortfarande sex miljoner mindre än en man. Det är inte klokt men icke desto mindre fakta. Det beror på att vi varken har makten eller kapitalet, säger Gunilla och nämner gamla strukturer och kvarlevande ”mansklubbar” som hinder.

Annons

Gunilla von Platen: Kvinnor nedvärderar sig själva

Men också kvinnors generella egenskap att nedvärdera sig själva.

–Kvinnor startar oftast småföretag med ambitionen att försörja sig själv och kanske ett par anställda. Det är väldigt få galenpannor som säger ”jag ska bygga ett miljardbolag med flera tusen anställda”. Man kanske inte ens siktar dit i fantasin men kvinnor generellt behöver bli mer riskbenägna och inse sin kapacitet.

–Även om en kvinna är 100 procent mer kompetent än en man är hon 100 procent ”bättre” på att trycka ner sig själv och tänka ”inte ska jag”. Vi måste både våga satsa och våga misslyckas. Det kommer inte ens behövas att du är 100 procent perfekt, det kanske räcker med 80, säger Gunilla von Platen, som menar att en kvinna som tar kommandot över sin karriär och vågar satsa har allt att vinna.

–Det är så jäkla coolt att bygga ett eget bolag och skapa sysselsättning för andra, säger hon och fortsätter:

Annons

–För varje ny förebild som visar att allt är möjligt är vi ett steg närmare jämställdhet på riktigt. För hur man än pratar om jämställdhet i Sverige så är det krypsteg framåt.

3 kvinnor som styr sin egen karriär

Robyn

Robyn feminism

Slog igenom med dunder och brak 1995 med låten You’ve got that something. Tio år senare startade hon eget skivbolag. Hon var trött på att kompromissa och kände sig klämd mellan skivbolagens önskemål och den egna visionen.

–Det var det enda valet för mig. Om jag inte hade gjort det så tror jag nog inte att jag skulle ha fortsatt göra musik, har hon sagt.

Samma år släpptes albumet Robyn på egna bolaget Konichiwa Records.

Emelie Schepp

Emelie Schepp författare

Korades till Årets Deckarförfattare 2016, 2017 och 2018. Men hon fick nej från förlagen då hon sände dem sitt första bokmanus. I stället bestämde hon sig för att ge ut debuten på eget förlag.

Annons

–Några veckor senare backade en lastbil upp på vår garageuppfart och lastade av tre pallar med pocketböcker, totalt 4999 stycken, har hon berättat.

Efter sex månader hade boken sålt i 40000 exemplar och Emelie hade därmed blivit Sveriges mest framgångsrika egenutgivare. I höst blir hennes historia om karaktären Jana Berzelius tv-serie.

Alicia Vikander

Alicia Vikander produktionsbolag

Har sedan 2016 ett eget produktionsbolag, Vikarious Productions, och det har en tydlig linje: att stärka kvinnors ställning i filmbranschen. Första filmen att produceras var Euphoria.

Artisten Laleh och entreprenören Gunilla von Platen menar båda att vi som kvinnor har allt att vinna på att sätta oss i framsätet.

Tack till

Annons