Jason Priestley om mötet med Salming och saknaden efter Luke Perry: ”Tufft”

17 nov, 2023 
AvMalin Roos
FotografTT
Jason Priestley är i Sverige för premiären av tv-serien "Börje - the journey of a legend" på Viaplay.
De var gänget som bråkade och blev kära i 90-talets stora tonårsserie.
Än i dag håller skådespelarna från Beverly Hills 90210 ihop – men Luke Perrys död skapade ett hål.
– Hans bortgång var väldigt tuff, inte bara för mig utan också för min fru och mina barn. Vi tillbringade mycket tid tillsammans, säger Sverige-aktuella Jason Priestley i en intervju med Femina.
Annons
Quiz med Jason Priestley: Vem är svensken?Brand logo
Quiz med Jason Priestley: Vem är svensken?

Novembermörkret ligger som en grå matta över Sveriges huvudstad men den influgna Hollywood-skådisen är en sol ändå.

– Stockholm är vackert, säger Jason Priestley och tar plats framför den enorma Börje Salming-väggen på Viaplays kontor.

Spelar med Valter Skarsgård i serien om Salming

I dagarna har tv-serien om ishockeylegendarens liv och karriär haft premiär och för Jason Priestley, 54, som är född och uppvuxen i det hockeygalna Kanada, är det ett porträtt värt sin plats.

– Jag växte upp med att se Börje spela på tv varje lördag kväll på Hockey Night in Canada så jag var väl bekant med Börje Salming. Han är en legend, särskilt i Toronto där han spelade större delen av sin karriär, men han är verkligen stor i hela Kanada.

Annons

– Hans bedrifter inom NHL var välkända och omskrivna i Kanada, så det visste jag mycket om, men jag kände inte till hela hans bakgrundshistoria, var och hur han växte upp där i norr i gruvstaden (Kiruna), säger Jason Priestley.

Markus Krunegård, Valter Skarsgård, Hedda Stiernstedt och Jason Priestley på premiären av tv-serien om Börje Salmings liv, regisserad av Amir Chamdin.
Markus Krunegård, Valter Skarsgård, Hedda Stiernstedt och Jason Priestley på premiären av Viaplay-serien Börje - The Journey of a Legend, regisserad av Amir Chamdin.

Priestley gör rollen som talangscouten Gerry McNamara i Börje - The Journey of a Legend, som var den som ”upptäckte” Salming och hans landsman Inge Hammarström och hjälpte dem att starta sina karriärer i NHL.
Också han var en karaktär, konstaterar seriens Hollywood-profil.

– Det tog ett par timmar varje morgon för att få mig att se ut som Gerry McNamara men jag tycker den totala effekten blev ganska bra. I slutet av inspelningarna satte regissören Amir Chamdin upp bilder bredvid varandra av skådespelaren och den verkliga personen och det var ganska häftigt att se att alla i casten är kusligt lika de riktiga karaktärerna som de porträtterade.

Annons

Vad tyckte du om att få klä dig i det härliga 70-talsmodet?

– Jag gillade allt med 70-talsmodet! Eller förresten, en sak som inte var så bra var all polyester, haha. Jag vet inte var gränsen går för mycket hur många kemikalier du ska ha på din kropp på en och samma gång, men jag är säker på att man bröt mot de reglerna på 70-talet.

Jason Priestley från tv-serien Beverly Hills på besök i Sverige.
Jason Priestley från Los Angeles, glad över att vara i Sverige.

Du fick också träffa Börje Salming, en första och en sista gång, hur var mötet?

– Jag fick träffa Börje när vi var i Stockholm och filmade i september förra året. Han kom till inspelningsplatsen för att hälsa på alla. Att få träffa honom var väldigt stort för mig, säger Jason och tillägger, ”också känslosamt”.

Den tidigare ishockeyhjälten hade några månader tidigare drabbats av en aggressiv form av ALS, en sjukdom som tog hans liv i november förra året, då Börje Salming gick bort 71 år gammal.

Annons

– Hans mentala skärpa var fortfarande bra men hans kropp höll på att svika honom och för en man som han, som varit en stor, stark, duktig och hård kille måste det varit en riktig tragedi att bli nedtagen på det sättet, säger Jason Priestley.

– Det var sorgligt men samtidigt ett stort ögonblick för mig att få möta en person som jag hade sett spela hockey under min uppväxt.

Valter Skarsgård i rollen som Börje Salming och Jason Priestley som talangscouten Gerry McNamara i Viaplay-serien Börje - The Journey of a Legend.

Huvudrollen i serien om Börje Salmings liv spelas av Valter Skarsgård, som enligt Jason Priestley levererade en imponerade prestation både framför kameran och på isen.
– Valter spelade inte alls hockey tidigare och tillbringade två år med hockeytränare för att lära sig spelet och att åka skridskor. Han gjorde ett fantastiskt jobb att fejka det. Valter har en stor framtid framför sig, han har verkligen gjort ett bra jobb i det här projektet och jag ser fram emot att se vad han kommer att göra härnäst.

Annons

Så är relationen med Beverly Hills-gänget i dag

”A supertalanted kid”, konstaterar Jason Priestley.
Själv var han runt 22 när han erövrade världen. Han må ha haft roller i en rad produktioner som i How I met your mother och The Twilight Zone men det var i rollen som Brandon i 90-talsserien Beverly Hills 90210 som han fick sitt gigantiska genombrott.

Han har fått frågan en miljard gånger men svarar ändå hövligt.

Feminas Malin Roos tillsammans med Jason Priestley framför en stor bild av Börje Salming.
Feminas Malin Roos fick ett möte med 90-talstjärnan Jason Priestley. Click to add image caption

På 90-talet visste ALLA vem Brandon Walsh var, hur många 30 år senare känner dig fortfarande som Brandon?

– Alla som var ett fan av programmet minns mig så, speciellt i länder som Sverige där ni inte fick se mina andra serier som jag har gjort efter Beverly Hills. På sådana här platser kommer folk alltid att minnas mig som Brandon.

Annons

Gillar du det?

– Jag har inga problem med det, det är kul. Tv-serien var en stor del av min karriär och det är okej. Just nu tror jag också också att folk är väldigt nostalgiska över 90-talet och minns tillbaka till serier som Beverly Hills och Vänner som var stora då och det tycker jag är superkul, säger Jason och berättar att han har kontakt med dem allihop än i dag.
– Jag har kontakt med alla. Vi har en gruppsms-kedja tillsammans där vi håller kontakten.

Skådespelarna i serien Beverly Hills 90210 blev stora stjärnor på 90-talet.
Skådespelarna i Beverly Hills 90210 erövrade världen och blev stora idoler på 90-talet.

Brenda, Donna, Kelly, Steve och så vidare.
Men det är i dag en som saknas i gänget. Luke Perry som gjorde rollen som Dylan i serien, gick bort hastigt i mars 2019 i sviterna av en stroke, bara 52 år gammal.

– Lukes död var chockerande och väldigt väldigt väldigt sorglig. Luke och jag var otroligt nära varandra. Vi jobbade tillsammans med olika projekt utanför ”90210” och vi var grannar i Los Angeles, så hans bortgång var svår inte bara för mig utan för min fru och mina barn också. Vi tillbringade mycket tid tillsammans så det var väldigt tufft, säger Jason Priestley och lägger till att de mest brukade hänga och umgås, det behövdes inga speciella aktiviteter.
– Luke brukade bara komma över till mitt hus och ringa på dörren.

Annons

Priestley om familjelivet med frun och barnen

Jason Priestley bor (när han inte är Sverige) i Los Angeles tillsammans med hustrun Naomi Lowde-Priestley, som han varit tillsammans med i två decennier och har två barn ihop med. Femina frågar vad som är hemligheten och han skrattar.

– Det är en väldigt bra fråga, jag är inte helt säker, men vad jag än gör så verkar det fungera hittills så jag kommer hålla fast vid det.

Skådespelaren från Hollywood, som dessutom var med i Welcome to Sweden 2015 håller också gärna i just den relationen.

– Jag älskar att komma hit och njuter verkligen av att vara här. Jag vet inte vad det är med mig och Sverige men jag är glad över kopplingen, avslutar Priestley som också utmanades av Femina i quizet "Gissa svensken" om kända svenskar i världen.
Pippi Långström och Greta Thunberg klippte han, värre var det med Zlatan Ibrahimovic.

Annons