Jenny Larsson: ”Nu vågar jag stå upp för min cp-diagnos”

03 jun, 2024 
AvAino Oxblod
FotografAnna-lena Ahlström.
Jenny Larsson
Jenny Larsson har fått över 100 000 följare för att hon på Instagram delar med sig av hur det är att leva med en cp-diagnos och vara mamma.
Nu prisas hon med Lindex award på Årets Feminista 2024!
Annons
Årets Feminista – allt om Feminas prestigefyllda utmärkelseBrand logo
Årets Feminista – allt om Feminas prestigefyllda utmärkelse

På Instagram delar Jenny Larsson med sig av hur vardagen som småbarnsmamma kan se ut när du samtidigt har en cp-diagnos – och hennes lugna och glada livsinställning har fångat intresset hos 112 000 följare. Därför tilldelas hon nu Lindex awards på Feministagalan 2024, ett pris som hyllar de som jobbar för att lyfta mångfald och inkludering.

– Jätteroligt, wow! Det är roligt att få bli uppmärksammad, det är en bekräftelse att andra ser det jag gör. Jag sitter mest hemma själv, och även om jag får massor av likes och kommentarer – som jag så klart är oerhört tacksam över – är det härligt att höra att det uppmärksammas i ett större sammanhang.

Jenny Larsson startade sitt Instagram-konto under coronapandemin, när hon satt hemma och var uttråkad. Från början vill hon inte visa sin diagnos öppet, men med åren har hennes inställning förändrats helt.

Annons

– Tidigare om jag bad någon ta bild på mig kunde jag säga ”nej, inte den bilden, där syns det att jag avviker”. Men efter att ha jobbat på det i ett par år har jag lärt mig mycket mer om min egen diagnos. Det har bidragit till att jag är tryggare med den, och vågar stå upp för den. Nu kan jag sätta ord på det, och förklara vad cp är – det är bara en diagnos som alla andra, inget konstigare än så. Jag vågar ta mer plats, säga ”hej, här är jag, jag har cp”, säger Jenny Larsson.

Jenny Larsson

Namn: Jenny Larsson

Ålder: 31 år

Bor: Karlskoga

Familj: Sambon Robert, två barn.

Gör: Arbetsterapeut och influencer

Aktuell med: Boken Hej, jag har cp

Släppte bok om att leva med cp

I maj släppte Jenny Larsson en självbiografisk bok, Hej, jag har cp, och hennes historia inspirerar många – men det är inget Jenny går runt och tänker på.

– Andra får avgöra om de blir inspirerade av mig, det kan vara farligt att ha som mål att folk ska bli det. Men jag känner en tacksamhet och är ödmjuk inför de som säger att jag inspirerar dem. Jag tycker det är fantastiskt att jag får möjlighet att göra det. När folk kommenterar att det har förändrat deras liv känner jag ”wow, det är helt fantastiskt, jag kanske kan göra skillnad”, säger Jenny och fortsätter:

Annons

– Jag får många kommentarer om att de blir inspirerade av mig och mitt föräldraskap, oavsett om jag har cp eller inte, för att jag är lugn och pedagogisk. De säger också att de är glada att någon berättar om cp på ett förståeligt sätt.

Eftersom du vinner Lindex award är vi nyfikna – hur beskriver du din egen klädstil?

– Jag gillar neutrala kläder utan mönster. Jag tycker det blir för rörigt med mönster, så jag vill bara ha enfärgade kläder, och gärna lite gulligt och åt det romantiska hållet. Kläderna ska vara i jordnära färger, gärna beige och vitt. Det är rätt tråkigt, men jag gillar det. Det är också den stilen jag har på mina sociala medier, jag läste någonstans att man ska kolla i sin garderob när man skapar sitt varumärke.

Vem är din kvinnliga förebild?

– Isabella Löwengrip har det varit i alla år, hon vågade tidigt sticka ut näsan och stå upp för sig själv. Hon verkar också vara en grym entreprenör, jag har alltid följt henne och blir inspirerad av henne.

Lindex award 2024: JENNY LARSSON

”Hon krossar inte bara normer och fördomar om vad en person med cp kan klara, hon är samtidigt en förebild i föräldraskapet. Med ett beundransvärt tålamod och en stor dos humor visar hon vägen, vare sig det ska sättas på strumpor eller pysslas inför påsk. Vi hoppas att denna funkivist fortsätter att leda oss rätt.”

Annons