Jill Johnson om förändringen i relationen till dottern Havanna

03 dec, 2021 
AvLinus Brännström
FotografTT
Jill Johnson
Jill Johnson är tillbaka med sitt mest personliga album hittills, Dear Havanna, som hon har skrivit till sin 17-åriga dotter.
Nu berättar countrydrottningen om de starka känslorna när barnen växer upp och börjar frigöra sig – och om framtidsplanerna med kärleken Mattias Elg.
Annons
Jill Johnson om kärleken MattiasBrand logo
Jill Johnson om kärleken Mattias

Jill Johnson kan själv knappt tro att det har gått fem år sedan hon gav ut sitt senaste studioalbum For you I'll wait.

– Jag har svårt att acceptera det, jag drog till med tre år när någon frågade, säger hon och skrattar.

Det långa uppehållet är delvis ett medvetet val – men det var inte meningen att det skulle ta så lång tid.

– Jag har varit en artist som släppt ett album om året, jag har ju släppt 26 plattor, så efter förra albumet bestämde jag mig för att nästa skiva skulle få ta tid. Jag är så trött på att allt ska gå fort, det har varit mycket så i min värld och i den här branschen, säger Jill Johnson.

Men när det väl var dags att börja skriva gick det till en början trögt. Jill Johnson provade olika sound utan att komma framåt – innan allt släppte efter ett låtskrivarmöte med Ben Roustaing i Stockholm

Annons

– Jag beklagade mig över att det inte lossnade. Han sa ”men vad känner du, vad är det som händer i ditt liv just nu” och jag svarade att ”det är pandemi, allt handlar om barnen och min äldsta dotter håller på att bli stor och frigöra sig och jag vet inte hur det känns”. Då satte han sig vid pianot och började spela och sjunga ”dear Havanna, hope your're doing fine”, han larvade sig egentligen men jag fortsatte sjunga, berättar Jill Johnson.

Jill Johnson barn
Jill Johnson med döttrarna Havanna och Bonnie samt assistenten Victoria.

”Vi grinade såklart”

Den halvfärdiga låten stannade kvar hos henne och blev startpunkten för nya albumet Dear Havanna – som är ett slags brev till dottern Havanna, 17.

– När jag satte mig för att skriva klart låten började jag fundera på om det inte hade varit coolt om den andra versen var ur dotterns perspektiv. Samtidigt började Havanna prata om att hon ville till college i USA och jag bara ”men det är ju skitlångt bort”, hon tyckte det var perfekt men jag höll inte med. Då var diskussionen och känslorna igång och hela temat för skivan började omedvetet växa i mig, säger Jill Johnson.

Annons

– Men det började på riktigt när jag skulle spela in låten och Havanna gärna ville åka med och bara hänga. Där började en närhet mellan oss, som alltid har funnits, bli väldigt påtaglig. När vi hade en kvart kvar och jag hade bollat texten med henne och hon tyckte att hon kunde stå för den sa jag ”vill du prova sjunga den?”.

Det slutade med att Dear Havanna blev en duett mellan mor och dotter.

– Det är en av de finaste stunderna vi har haft tillsammans och vi grinade såklart allihopa. Hon var så jäkla duktig och jag var inte beredd på det. Det öppnade en port till hur mycket låtar som helst och framför allt till att jag började skriva helt själv, det har jag ju inte gjort tidigare.

Dottern Havanna syns på omslaget till Jill Johnsons nya album.

Relationen med dottern Havanna

Både att det har dröjt sedan senaste plattan och det extremt personliga anslaget har gjort att hon har varit mer spänd inför släppet än vad hon brukar vara.

Annons

– Jag har ju skrivit ett helt album till min dotter och det är klart att det känns annorlunda. Och även om jag beskriver mina egna känslor är det modigt av henne att låta mig släppa ett sådant här album. Hon har varit med hela vägen och vi har ju kommit varandra väldigt nära.

Skivan avslutas med låten You are still mine som på sätt och vis sammanfattar hennes känslor inför det faktum att Havanna är på väg att växa upp.

– Det är klart att jag måste släppa taget om henne och dela med mig till världen, för hon är fantastisk, men hon är fan i mig fortfarande min! Den konflikten ligger kvar, man vill inte bli av med barnen, de är det bästa man har, säger Jill Johnson.

I vår ger sig Jill Johnson ut på en stor Sverigeturné.

Jill Johnson om barnen: ”Skydda dem”

Hon har döttrarna Havanna och Bonnie, 11, från äktenskapet med Håkan Werner. Barnen har dock sällan synts i offentliga sammanhang – det är först på senare år som Havanna har börjat dyka upp på Jill Johnsons sociala medier.

Annons

– De har aldrig ens fått vara med, det var något vi bestämde för längesen. Sedan är det helt omöjligt när de blir större och nyfikenheten pockar på. Men Havanna har fått välja själv nu och har valt att inte göra Nyhetsmorgon, hon har valt att inte sjunga annat än på plattan och hon är inte intresserad av intervjuer. Som mamma tycker jag att det är skönt, det kan hon ta sedan om hon vill, säger Jill Johnson och fortsätter:

– Det klimatet som är... jag vill inte namedroppa men du kan säkert gissa när jag säger ung kvinna som har blivit entreprenör och har hela familjen i underhållningsbranschen... Jag är så glad för alla deras framgångar men det är också ett hårt klimat och hon får mycket skit. Havanna eller Bonnie eller någon annan i min familj har inte valt det här livet, jag har valt det. Så det har varit för att skydda dem.

Samtidigt är Jill Johnson noga med att påpeka att barnen ska få göra sina egna val när de är mogna för det.

Annons

– Jag är inte en sådan mamma som säger att barnen inte får göra någonting utan jag vill att vi är överens och kan jag inte nå dem med varför man inte ska göra något så får de göra misstaget och lära sig av livet, så har jag fått göra, säger hon.

Jill Johnson pojkvän Mattias Elg
Jill Johnson med kärleken Mattias Elg.

Jill Johnsons framtid med Mattias Elg

När albumet Dear Havanna nu är ute väntar julshow på Grand Hôtel i Stockholm för Jill Johnson. I vår ger hon sig sedan utan på en efterlängtad turné.

– Det ska bli kul att få gå in i konserthusen igen för jag känner att jag har så mycket att berätta om. När jag startade min karriär då var att prata det fulaste man kunde göra – då skulle man bara hålla käften och sjunga. I dag är det tvärtom, folk vill höra storyn bakom en låt och bli berörda och jag har så mycket att säga om den här plattan. Jag tror att det kan bli både skratt och tårar hos publiken.

Annons

Samtidigt är Jill Johnson mitt i ett avancerat livspussel – med drömhuset i Ängelholm, lägenheten i Borås där hon lever vardagsliv med barnen och övernattningslya i Stockholm där mycket av arbetet sker. Dessutom har hon pojkvännen Mattias Elg i Östersund där han bor med sina barn.

– Man reser lika mycket privat som i jobbet och det är skitjobbigt. Men det finns ju lyxiga sidor som man får se till att fokusera på. Det är väldigt fint att kunna åka upp till Jämtland vintertid och dra på sig skidor, sedan har vi Ängelholm där jag har fem minuter till stranden och mina föräldrar bor nära, min syster bor nära och alla mina väninnor bor kvar. Sedan är det inte fel att ha en lägenhet i Stockholm, säger Jill Johnson.

– Men det är också ett jäkla flängande och jag längtar så efter att få landa på en plats. Det pratar jag och Mattias mycket om, att så fort barnen klarar sig själv kommer vi att sätta oss på ett ställe. Allt har sin fas.

Annons