Så lever Karin Laserow i dag: Finns mer i livet än Bytt är bytt

24 apr, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografJohan Nilsson/TT
Det har gått några år sedan vi senast såg henne som antikexpert i det omtyckta TV4-programmet Bytt är bytt.
Så lever Karin Laserow i dag – och så får hon och maken Kaj kärleken att hålla efter 45 år tillsammans.
– Han låter mig hållas och jag låter honom hållas, berättar hon för Femina.
Annons
Från trasiga jeans till Alice Bah Kuhnkes ELLE-galaklänningBrand logo
Från trasiga jeans till Alice Bah Kuhnkes ELLE-galaklänning

Karin Laserow får ofta höra att hon är saknad i tv-rutan, men livet har gått vidare för antikexperten sedan hon lämnade succéprogrammet Bytt är bytt.

När Femina når henne berättar hon om hur livet ser ut i dag – om hälsan, avståndet till barnbarnet och kärleksknepet med maken Kaj.

Karin Laserow om Bytt är bytt i dag

Det var år 2021 som det blev känt att den skånska antikexperten inte skulle göra comeback i det omtyckta tv-programmet Bytt är bytt, efter coronapandemin satt käppar i hjulet för hennes medverkan.

– Livet blev lite paralyserat initialt under pandemin. Det var ju min ålder som förhindrade mig från att göra programmet då. Men jag insåg att det finns mycket mer att göra i livet än Bytt är bytt, berättar Laserow för Femina.

Annons

Sedan hennes sorti från programmet har hon haft sporadisk kontakt med före detta kollegan Renée Nyberg, som hon uttrycker djup beundran för.

Hon har dock noterat en stor förändring i programmet sedan hennes tid:

– Jag tycker det är fortfarande ett spännande program med ett bra sätt att förmedla ett kulturellt budskap. Nu har man ett lite annat grepp än när jag var med. Då hade vi ju mer ”vanliga människor” som tävlade. Nu tar man in fler kändisar.

Karin Laserow Bytt är bytt
Programledaren Renée Nyberg och antikexperten Karin Laserow (t h) var kollegor i succéprogrammet Bytt är bytt under många år.

Hälsan och livsmottot: ”80/20-regeln”

Karin skojar friskt om att hon ”gått ner till heltid” efter att hon lämnat Bytt är bytt och sörjer således inte att stafettpinnen som programmets antikexpert lämnats över till Li Pamp. Något som blir tydligt i livsmottot:

Annons

– Livet blir vad man gör det till, det går upp och ner, men för det mesta är det roligt. Jag har kört 80/20-regeln hela mitt liv, 80 kul och 20 tradigt. Har man kul 80 procent av tiden då får man vara ganska nöjd.

Hon medger dock att kärleken till antikviteter bidrar till att det är svårt att släppa taget om yrkeslivet, trots att hon är över folkpensionsåldern.

– Jag har varit antikvitetshandlare i över 40 år och det fortsätter jag med. In spite of my age. Man kan jobba hur mycket eller hur lite man vill. Allt beror på hur pass resultatfokuserad man är, och uthållig vid 73 års ålder, säger hon och fortsätter:

– Jag håller igång. Jag kör enligt Anders Hansens principer: att hjärnan kan ju fortfarande utvecklas om man är fysiskt aktiv och mentalt aktiv. Så det är jag!

Blev mormor för tre år sedan

Vid sidan av jobbet, som fortfarande utmanar henne, finns familjen. Dottern och entreprenören Liza Laserow, som Karin driver företaget Laserow Antiques tillsammans med, gav henne den stora glädjen att få bli mormor för något år sedan:

Annons

– Han blir tre år i augusti. My star in the sky! Det är fantastiskt. Han är en sån stjärna, briljant och trevlig och klok och säkert det finaste barnbarnet i denna värld om jag får mäta, säger Karin.

Hon säger att barnbarnet älskar djur och konstaterar att det är en ynnest att bo där hon bor, med den skånska naturen så nära till hands, även om det innebär att de inte kan ses fysiskt så ofta som hon skulle vilja.

– Jag tycker om att leka fortfarande. Jag kan mata hästarna via FaceTime, så jag går ut med morot i trädgården till hästen. Det går hur bra som helst, säger hon och fortsätter:

– Avståndet har ingenting med känsla att göra!

Kärleksknepet med maken Kaj: ”Låter mig hållas”

Maken Kaj beskriver hon som ”min bästa vän i livet” och det är honom hon delat vardagen med sedan 28 års ålder.

På frågan om hur de fått kärleken att hålla i 45 år, svarar hon:

– Vi är yin och yang, min man och jag. Han låter mig hållas och jag låter honom hållas. Det bästa knepet är väl att man ska växa i varandras tillvaro.

Karin Laserow och maken Kaj Laserow på Kristallengalan år 2018.
Karin Laserow och maken Kaj Laserow på Kristallengalan år 2018.

Att de delar många gemensamma intressen är förstås en stor bonus.

– Han var den som introducerade mig för antikviteter. Jag har ju alltid varit intresserad, men jag var ju sjuksköterska när vi träffades. Så det var han som introducerade mig för den här världen. En gång i tiden var han sjukgymnast, så vi har lite samma grundprinciper ... och så delar vi det här med antikviteter. Det är en kärlekshistoria som aldrig dör.

Hemmet i Vollsjö återspeglar deras intresse för antikviteter. Karin älskar att inreda för alla kroppens sinnen. Hon blandar gärna gammalt och nytt, och tycker om när hemmet pryds av möbler och detaljer som har en historia. Att rensa ut á Marie Kondo är inget för henne.

– Minimalismen har aldrig fattat boende i denna tanten, säger hon avslutningsvis.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons