Johanna Lind Bagge om tuffa åren i USA efter Fröken Sverige-vinsten

21 apr, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografTV4, Jack Mikrut/TT
Johanna Lind Bagge var 21 år när hon vann Fröken Sverige 1993 och blev en offentlig person över en natt.
I en öppenhjärtig intervju med Femina berättar hon nu om den tuffa tiden i USA efter genombrottet – och vad som blev hennes räddning!
– Jag tänkte ”Ska jag fortsätta så här så vet jag inte vem jag kommer att vara i slutändan”, berättar hon.
Annons
Johanna Lind Bagge om tuffa konkurrensen i Let’s danceBrand logo
Johanna Lind Bagge om tuffa konkurrensen i Let’s dance

Johanna Lind Bagge var bara 21 år när hon som tog hem segern i den nationella skönhetstävlingen Fröken Sverige 1993.

– Det var ju jättestort med Fröken Sverige. Det var också då det började sändas i TV4, så det var ju Melodifestivalen och Fröken Sverige man tittade på då.

Över en natt blev hon en av Sveriges mest kända profiler och vinsten tog henne till en modellkarriär i USA, där hon också representerade vårt avlånga land i den internationella tävlingen Miss Universum.

Men trots framgångarna som vinsten gav, kände sig den unga Åtvidabergsstjejen vilsen och olycklig. Åren utomlands kantades av utseendehets och påtryckningar att passa in i en värld av stökiga fester, ohälsosamma beteenden och ett ”bortstädande” av hennes personlighet.

Annons

Vann Fröken Sverige 1993: Blev offentlig över en natt

När Femina når Johanna är hon i hårdträning i samband med hennes medverkan i Let's Dance 2023, där hon är en av de favorittippade deltagarna.

Johanna minns tillbaka på den intensiva starten på karriären med Fröken Sverige. Hon förklarar att hon hade blivit erbjuden att vara med redan år 1992, men att hon studerade för att bli hudterapeut vid tidpunkten och därför beslöt sig för att tacka nej.

Johanna Lind Fröken Sverige 1993
Johanna Lind Bagge var 21 år när hon vann Fröken Sverige 1993.

1993 stod stjärnorna rätt och Johanna deltog i tävlingen som Fröken Linköping. Men mediakarusellen och pådraget som infann sig efter vinsten var inget hon var beredd på:

– Livet förändrades från en dag till en annan efter vinsten, då man blir en offentlig person. Och där står man då helt själv i alltihopa och får kontakter, arbeten, erbjudanden och alltihopa som bara regnade över en.

Annons

Den då 21-åriga hade förvisso en stark grund och goda värderingar att stå på – det hade hon med sig från tryggheten med familjen i Östergötland – men ganska snart skulle hon få börja utvärdera om hon var på rätt väg i livet.

Johanna Lind Bagge: Vann pris i Miss Universum

Johanna for till USA för att representera Sverige i den internationella tävlingen Miss Universum, vilket ingick i uppdraget som Fröken Sverige-vinnare.

Väl på plats möttes hon, och de andra nordiska deltagarna, av en rejäl kulturchock. Det var som om de andra deltagarna hade övat inför det här ögonblicket i hela livet och där kom de blåögda (både bildligt och bokstavligt) och kände sig oförberedda.

Johanna slutade på en 16:e placering i tävlingen, men hon lämnade inte tomhänt.

– Jag vann var ju faktiskt att jag blev ”Miss Universums trevligaste”, berättar hon och fortsätter:

– Det betyder mycket, mycket, mycket mer för mig att bli uppmärksammad för min personlighet än mitt utseende.

Johanna Lind Bagge tävlade i den internationella tävlingen Miss Universum, efter vinsten i Fröken Sverige 1993.
Johanna Lind Bagge tävlade i den internationella tävlingen Miss Universum, efter vinsten i Fröken Sverige 1993.

Tuffa tiden i USA: Uppmanades gå ner i vikt

Under en period på omkring två-tre år skulle Johanna sedan flytta till USA på deltid. Hon pendlade mellan New York och tryggheten i Sverige.

Annons

– Det var extremt stort att vara Fröken Sverige, blond och blåögd. Det var ju väldigt eftertraktat och alla drog i mig överallt.

Hon uppmanades gå ner i vikt, bleka ögonbrynen, klippa håret och genomgå tandkirurgi för att få det perfekta Hollywoodsmajlet. Anpassa sig för att passa in i mallen baserat på vad som var trendigt för stunden.

– Det kändes som om de ville städa bort min personligt, säger Johanna och förklarar att hon inte var lycklig i själen under den här perioden.

Samtidigt gick hon ner mycket i vikt till följd av stress.

– Jag tänkte ”Ska jag fortsätta så här så vet jag inte vem jag kommer att vara i slutändan.” Det kändes tomt och innehållslöst, för mig i alla fall. Det var ju väldigt mycket fokus på yta och vad man borde göra, förklarar hon och vittnar om hur hon fick råd om att synas ”på rätt ställen och med rätt folk.”

Droppen kom när hon fick ett jobberbjudande av Channel Fox Five som såpoperaskådis i en Glamour-liknande serie. Efter flera påtryckningar om att ändra sitt utseende för rollen kände Johanna att hon var på fel väg i livet och det var dags att bryta. Då tog hon beslutet att flytta hem till Sverige.

Annons

Hon medger att hon i början funderade på om hon hade tagit rätt beslut, men att hon i dag är väldigt tacksam för hennes vägval.

Johanna Lind Bagge modell
Modellkarriären tog fart efter vinsten i Fröken Sverige.

Har konsekvent tackat nej till droger och utvik

Åren i USA beskriver hon som att ”många frågade hur jag mådde, men ingen ville höra svaret.” Det var en miljö och en livsstil som inte passade henne.

– Jag minns särskilt en gång när jag var på någon VIP-fest. Det fanns två våningar och så var det en vakt där som sa ”Gå bara dit upp om du vill bli hög” och jag fattade ingenting. Vadå hög? Är det för högt upp? Sedan gick jag dit upp och såg hur de höll på med droger helt öppet. Jag fick panik och gick därifrån. Det var inte min värld.

Trots att det var många som ville forma henne i en mall, så tackade hon konsekvent nej till både droger och utvik.

Hundarna i Sverige blev räddningen

Vid tidpunkten fann hon styrka genom att hon hela tiden höll kontakten med ”den riktiga världen.”

Annons

– Det var väldigt viktigt för mig att jag behöll mitt yrke. Jag jobbade extra på hudvårdssalong där i new York, så att jag inte skulle tappa min profession. Jag jobbade också med svensk-amerikanska Handelskammaren, för att etablera svenska produkter på den amerikanska marknaden.

I och med att hon pendlade mellan USA och Sverige, fick hon också fylla på med själslig näring hemma där hon kunde njuta av närheten till naturen och hundarna.

Hon berättar att det jordade henne och bidrog till att hon fann styrkan i sig själv att tacka nej till erbjudanden som inte kändes rätt i magen.

När hon återvände till Sverige några år senare pendlade hon mellan Linköping och Stockholm. Hon fortsatte satsa på modellkarriären, men var selektiv med vilka jobb hon tog.

– Det här är som sagt var 30 år sedan. Då fanns ju inte sociala medier på det sättet överhuvudtaget. Jag tror det är ett extra viktigt ämne att prata om i dag. Det är viktigt att man rikta frågorna inåt och lita på sin inre GPS, i stället för att jaga vad alla runt omkring tycker och tänker.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons