Privat
1:06

Efter reklamen: Bröstcancer - kvinnans vanligaste cancersjukdom

(1:06)

Slå på ljud

Efter ett smygande genombrott som kock i dramaserien Saltön, sa det pang med 30 grader i februari 2012 och Kjell Wilhelmsen blev igenkänd på gatorna som den ensamma och kärlekstörstande "Glenn" i den populära SVT-serien.

Nu när vi skriver 14 grader i oktober 2021 är skådespelaren på bättringsvägen efter en tuff höst.

Fick blodförgiftning och blodpropp

Kjell Wilhelmsen berättar om nackoperationen för ett och ett halvt år sedan som inte blev bra, hur han tappade stekpannor i golvet och drogs med ständiga smärtor, när man i slutet av augusti den här sommaren gjorde ett nytt ingrepp vid kotorna.

– Men det blev komplikationer. Jag fick blodpropp i benet och sepsis i operationsärret. Jag hade lagt upp planen perfekt för hösten och tänkte "Nu får det fan räcka". Men det blir inte alltid som man tänkt sig, säger Kjell Wilhelmsen, 54.

30 grader i februari vann kristallen för årets tv-drama 2012.

TT

Han om någon vet.

Det var på våren 2015. Han hade just avslutat inspelningarna av andra säsongen av 30 grader i februari med Kjell Bergqvist, Maria Lundqvist, Lotta Tejle och de andra, var glad och förväntansfull.

– Jag är uppspelt och går och väntar på att allt ska bli klart och börja visas. Jag känner mig inte dålig alls, är mitt i livet!

Mamman skickade honom till läkaren

En pytteliten sak bara, stor som en ärta i höger bröst. Skådepelaren berättar att han hade känt den ett tag men att den inte bekymrade för fem öre. Den gjorde inte ont, var så liten och framförallt, han var kille.

– Jag tänkte ”jag är man, det är superlugnt, män får inte bröstcancer". Så fick min mamma en tumör i bröstet, godartad tack och lov, men hon fick operera bort bröstet och när jag kort efter var på middag hos mamma skojade jag till det och sa: ”Jag har också en ärta, känn här". Hon kände, tittade allvarligt på mig och sa ”nu är det du som går direkt till vårdcentralen", berättar Kjell.

Matilda fick aggressiv cancer som nybliven mamma: ”Klart att jag tänker det värsta ibland”

Han gjorde som mamma sa men utan att vara orolig - och det var ingen annan heller. Tvärtom var det "jättego stämning" i undersökningsrummet.

– Läkaren hade sett "30 grader" och vi skojade fram och tillbaka. Jag sa att det var morsan som hade skickat mig och ”bäst att lugna morsan”. Men ju mer han undersökte desto allvarligare blev han.

Två veckor senare fick skådespelaren remiss till mammografi-undersökning.

– Där satt jag med alla damer i väntrummet och kände mig jättekonstig. Jag var ganska igenkänd och märkte hur folk tittade på mig och tänkte väl ”vad gör han här, skådespelaren?”

Kjell drabbades av aggressiv cancer

Snart var det knäpptyst och ingen skojade längre.

Efter ytterligare vävnadsprover kom smällen: Aggressiv bröstcancer med spridning till lymfkörtlarna. Hormonell cancer.

– Det var twilight zone, som att bli överkörd av en långtradare, säger Kjell Wilhelmsen om beskedet.

Skådespelaren Kjell Wilhelmsen drabbades av aggressiv bröstcancer.

Skådespelaren Kjell Wilhelmsen drabbades av aggressiv bröstcancer.

Privat

Läget var allvarligt och det var bråttom. Han sattes på en tuff behandling, 15 cellgiftskurer och 25 strålningar och tvingades ta samtalet med sina två döttrar, då 12 och 4 år.

– Den yngsta förstod inte riktigt och sa att ”pappa har kassler” men den äldsta blev jättenervös för att hon också skulle få bröstcancer. Samtidigt hade jag och deras mamma separerat och det blev väldigt tufft för barnen och hela familjen.

Cancersjuka Carina, 49, planerar sin sista tid: ”Lever inte till september”

Kjell Wilhelmsen berättar att han direkt bestämde sig för att inte googla utan följa läkarnas varje direktiv och försöka hitta stöd i sin yrkesbakgrund.

– Jag är van vid att gå in i roller och gick in i rollen som cancersjuk. Jag såg det som ett 7 till 4-jobb. Det är många som knäcks av alla behandlingar, provtagningar och sjukhusbesök man jag tänkte att det var mitt jobb.

– Mitt jobb blev att bygga upp Kjell igen och att ta bort den här skiten, säger Kjell Wilhelmsen som mitt under behandlingen hamnade i ett livshotande tillstånd.

Hamnade i koma

Han berättar att han var ensam hemma i lägenheten när han drabbades av 40 graders feber och kramper.

– Jag tänkte "Är det så här det är att ha cancer vill jag dö direkt". Jag var så dålig och kommer ihåg att jag fick en utskällning på sjukhuset för att jag inte kommit in tidigare och att jag lade mig på sängen. Sen var jag helt borta.

Den populära skådespelaren hade drabbat av blodförgiftning av venkatetern i armen, av så illa art att han hamnade i koma i tre dagar. Först den fjärde antibiotikan bet och därefter fick han två blodproppar i bröstet.

Trots att ha var lilla ute och under lång tid, gick det inte in i skallen att han hade cancer, säger Kjell Wilhelmsen. Kanske var det en överlevnadsinsikt, kanske det faktum att det var bröstcancer och "män får inte bröstcancer".

– Det bidrog såklart till att det var extra surrealistiskt. Det var 27 män det året som fick bröstcancer och alla var över 70. Varför jag? Hur? Jag tänkte övervikt, att jag inte hade rört på mig överdrivet mycket, men det är snarare ett jävla lotteri.

Drygt 60 män i Sverige får varje år bröstcancer - Kjell Wilhelmsen blev en av dem.

Johan Bergmark

Kjell Wilhelmson fick ta bort bröstet och alla lymfkörtlar på höger sida och kommer också att få leva med cancerdiagnosen.

– Det är så med den här jäkla formen, min läkare vill fortfarande inte friskförklara mig och kommer aldrig att göra det, eftersom den här hormonella aggressiva cancern kommer tillbaka i så många fall. Man får lära sig att leva med det, säger Kjell Wilhelmsen och medger med ett leende att det är lättare sagt på pappret.

– För det gör man inte såklart. Varje gång jag får ont någonstans tänker jag "cancer". Som nu när nackproblemen kom tillbaka var första tanken cancer. Men jag har sett så många runt omkring mig om dö i cancer, som fick fel lott i lotteriet och det har gjort mig väldigt ödmjuk. I dag är jag 54 och är glad för varje födelsedag jag får.

Lär dig upptäcka bröstcancer – se nya instruktionsfilmen

Den 28 oktober har Backa Teater i Göteborg, där Kjell Wilhelmsen varit en del av den fasta ensemblem i många år, premiär för en jubileumskonsert för Backamusikerna och då hoppas Kjell kunna vara tillbaka på scen. Därefter väntar ett annat roligt större projekt som han ännu inte kan berätta om - samtidigt som han fortsätter att vara ambassadör för Cancerfonden.

– Det är en stor ära men också viktigt att sätta ljus på ett problem. Män måste börja prata om sina sjukdomar, bli bättre på att undersöka sig själva och få kunskap om att också män kan få bröstcancer. Ju mer pengar som samlas in desto mer går forkningen framåt, säger Kjell Wilhelmsen.