Mamma Uniteds Anja Nordenfelt: ”Kvinnor ska ha makt över sina liv”

03 jun, 2024 
AvAino Oxblod
FotografMamma united.
Anja Nordenfelt
Anja Nordenfelt grundade den ideella föreningen Mamma United för att hon ville hjälpa kvinnor i utsatta områden att ta makt över sitt liv.
På Årets Feminista 2024 prisas nu organisationen som Årets förändrare!
Annons
Årets Feminista – allt om Feminas prestigefyllda utmärkelseBrand logo
Årets Feminista – allt om Feminas prestigefyllda utmärkelse

Anja Nordenfelt är grundaren av den ideella föreningen Mamma United, som hjälper kvinnor i socialt utsatta områden att integreras i samhället och ta makt över sina egna liv. Anja, och hennes organisation, utses nu därför till Årets förändrare på Feministagalan 2024.

– Det är ett erkännande, man blir väldigt glad och stolt när man uppmärksammas för något man brinner för, att andra ser det. Jag blir stolt och rörd. Man sitter så ofta på sin egna kammare och sliter sitt hår, så det känns värdefullt.

Varför grundade du Mamma united?

– Jag arbetade i en annan organisation tidigare, där jag träffade många kvinnor som hade låg kunskap kring det mest basala som man behöver veta om hur ett samhälle fungerar för att kunna påverka livet för sig själv och sina barn. Så ska det inte vara, och det var anledningen till att jag startade Mamma united.

Annons

Mammorna får lära sig om samhället

Mamma United har ett basprogram på tre månader där deltagarna får kunskap på enkel svenska inom en rad olika områden. De får lära sig om hur våld kan ta sig uttryck i relationer, får kunskap om kvinnokroppen och preventivmedel, får veta hur de ska hjälpa barnen att gå med i idrottsföreningar, och hur de kan påverka sin egen ekonomi.

– Kvinnorna som deltar får nya vänner, en ökad tillit till bland annat polisen och andra viktiga samhällsfunktioner, och de känner sig stärkta. Många har stora språkutmaningar och är ofrivilligt isolerade. Vi vill att de ska få bada i det svenska språket, så alla träffar är på enkel svenska, med powerpoint-presentationer med mycket bilder.

Varför känns det viktigt?

– Jag brinner för att kvinnor ska kunna ta makt över sin egen situation, med hjälp av kunskap. Det känns otroligt grundläggande. Jag vill inte att kvinnor ska vara beroende av nån annan.

Anja Nordenfeldt växte upp med sin mamma och tre systrar, och vad hon minns av mammans kamp under uppväxten är något som driver henne än i dag.

– Min mamma och min farmor är mina förebilder. Trots att vi haft begränsade resurser har det alltid funnits kärlek, och man har alltid pushats att göra det man drömmer om.

Årets förändrare 2024: MAMMA UNITED

”Kraften hos mammor som kämpar för sin egen och sina barns livssituation ska aldrig underskattas. Genom ett aktivt och långsiktigt utbildningsarbete stärks inte bara egenmakten hos kvinnor i socioekonomiskt utsatta områden – hela samhället har allt att vinna på att en ofta ofrivilligt isolerad målgrupp erbjuds en kontext där de kan stå förenade.”

Annons