Maud Onnermark, ny profil och bloggare på Femina
1:9

Efter reklamen: Här är alla artister i Så mycket bättre 2022

(1:9)

Slå på ljud

Maud Onnermark har tidigare bloggat på Allas.se, där hon delat med sig av lättlagade recept för både vardag och fest. Hon skriver om både kött, fisk och vego, efterrätter och färdiga menyer att inspireras av. Vid sidan av bloggandet jobbar hon med matlagning på flera olika sätt.

Maud Onnermark profil och bloggare på Femina

Maud Onnermark är Feminas nya profil och bloggare.

Lär känna Maud Onnermark – kort intervju

Vi har intervjuat vår nya profil och bloggare Maud Onnermark för att lära känna henne lite bättre. Här kan du läsa hennes nya blogg!

För de som inte känner dig, berätta lite om dig själv!

– Jag älskar mat på alla sätt och vis och har alltid gjort det. Jag tror jag föddes extra hungrig. Jag har jobbat som matjournalist i en herrans massa år, men från början är jag utbildad hushållslärare. Men jag har aldrig arbetat som lärare utan mitt första jobb var i provköket för en mattidning. Sedan gick jag även en journalistutbildning. I år har jag 20-årsjubileum som tv-kock i SVTs program Go’kväll, men redan 1988 medverkade jag med mat i tv-programmet Good Morning Scandinavia som gick på Sky channel. Jag jobbar även som chefredaktör på Matmagasinet och har skrivit elva egna kokböcker och medverkat i flera andra.

Vad kommer vi få läsa om i din blogg?

– Min nisch är lättlagad mat, att inte krångla till det för mycket i köket. Jag kommer dela med mig av recept och låta läsarna få se vad som händer bakom kulisserna på jobbet. Sedan älskar jag att resa och lära mig mer om andra matkulturer. Det blir en blandning av mat, resor och vardagslivet!

Maud Onnermark lagar mat i Go'kväll.

Maud Onnermark har varit TV-kock i programmet Go'Kväll i 20 år.

Hur känns det att vara en del av Femina-familjen?

– Det känns verkligen jätteroligt, jag har läst Femina i många år och varumärket ligger mig varmt om hjärtat.

Petter Stordalen om att leva ihop med svenska Märta

Vad ser du mest fram emot att blogga om?

– Jag ser fram emot att nå ut till nya läsare och utveckla innehållet efter vad de vill se mer av, men jag kommer självklart fortsätta skriva mycket om lättlagad mat till både vardag och fest.

Varför är lättlagat så populärt?

– Många har mycket som ska hinnas med i vardagen och det är ett högt tempo i samhället. Man vill äta gott, men det ska ändå vara lätt att laga. Jag brukar säga att man vill "bekväm-impa" – du gör något enkelt, men det blir väldigt gott. Man behöver inte krångla till det för mycket!

Maud Onnermark matlagning

Maud Onnermark delar med sig av lättlagade recept.

Vad brukar du laga när du har bråttom i köket?

Jag brukar laga en indisk lins- och kikärtsgryta som är både god, nyttig och supersnabb och där du dessutom alltid kan ha ingredienserna hemma i skafferiet. Ta del av receptet här.

Vilken är din favoriträtt?

– Det är den svåraste frågan jag vet – jag tycker om så mycket! Det beror helt på tillfället, men godaste köttet är renkött och ska det vara riktigt festligt bjuder jag gärna på renfilé med tillbehör som jag kan förbereda.

Vilken är din bästa efterrätt till sommarbuffén?

– Varje midsommar bakar jag en tårta, jag har två olika som jag brukar göra: Pavlova med citronkräm och jordgubbar och en annan som är helt annorlunda men som passar så bra till jordgubbar. Jag älskar midsommarfirandet och för mig är det då den riktiga sommaren startar. Här kan du läsa om mitt midsommarfirande som varit i Stockholms skärgård i över trettio år.

Här hittar du recept på en annorlunda midsommartårta med citron- och jordgubbar. Den är också en riktig favorittårta till midsommar.

Little Gerhard om nya kärleken: ”Aldrig upplevt sådan lycka”

Vad ger dig energi i vardagen?

– Att umgås med familj och vänner kring god mat. Det är det viktigaste man har! Sedan tycker jag om att röra på mig och vara ute i naturen. Jag gillar att åka på vandringsäventyr och bestiga berg och på vintern åker jag gärna skidor på längden och tvären. I september reser jag tillsammans med mina läsare till Västerbotten och till Normandie i Frankrike på en mat- och kulturresa.

Här kan du läsa mer om resan till Frankrike!

Har du något roligt projekt på gång under året?

– Jag och min man håller på att flytta och letar efter en lite större bostad. Så det är ett roligt projekt! Just nu tittar vi på boende på Kungsholmen, det är nära till det mesta, sedan gillar jag att bo nära vattnet. Vi har nyligen flyttat tillbaka till Stockholm efter nästan tio år i Skåne. Jag ser även fram emot att åka på alla härliga resor!

Var hittar du din inspiration?

– Jag får väldigt mycket inspiration på mina resor, men även på restaurangbesök och platser som ger en nya intryck.

Maud Onnermark

Bor: Stockholm.
Ålder: 62 år.
Familj: Man, tre vuxna barn och tre barnbarn.
Bakgrund: Maud har både medverkat i flera kokböcker och gett ut 11 egna kokböcker. 2002 fick hon Gastronomiska akademiens guldpenna för sitt arbete.
Gör: Jobbar som chefredaktör på Matmagasinet och TV-kock SVT-programmet Go’Kväll. Hon är även knäckesyster i Knäckebrödsakademin och bloggare på Femina.

Här kan du läsa Mauds blogg!