Melinda Jacobs om första mötet med E-Type och barnets namn

26 aug, 2022 
AvMalin Roos
FotografAnna hållams + tt
Melinda Jacobs hjärta Martin Eriksson och snart blir de tre plus fem i familjen i Vadstena.
För Femina berättar familjehemsmamman om E-types kvaliteter som bonuspappa, vad den lill* i magen inte ska heta – och om deras första otippade möte.
– Det var meningen att vi skulle träffas.
Annons
Lilla Hjärtats fostermamma Melinda Jacobs visar upp fotoväggenBrand logo
Lilla Hjärtats fostermamma Melinda Jacobs visar upp fotoväggen

Hon har just kommit hem efter två intensiva dagar i Norge där hon mött politiker i Stortinget och företrädare för Barnevernet Budfir, som arbetar för att förstärka barns rättigheter – och kan konstatera att vi har en del att lära av grannlandet.
– I Sverige är det fortfarande föräldrarätten som styr i mångt och mycket, i Norge tittar man på barnen först. Man har en mer övergripande syn på hur man rekryterar och följer upp familjehem. Dessutom har Norge ett eget barndepartement, medan vi har ett socialdepartement som inkluderar alla frågor som har med barn att göra. Det går fortare i Norge när man ska förändra något.

Levde som singel efter skilsmässan

När Femina mötte Melinda Jacobs, 38, hemma i Vadstena för en stor porträttintervju i början av förra sommaren hade hennes kamp efter treåriga Esmeraldas död resulterat i utredningen Lex lilla hjärtat och nio nya lagförslag med syfte att stärka tvångsplacerade barns rättigheter. Hon levde ensam med sina barn i villan efter skilsmässan från yngsta dotterns pappa.

Melinda Jacobs fortsätter kampen för Lilla Hjärtat och andra utsatta barn.


Men så kom E-Type.

När nyheten bekräftades i april, att familjehemsmamman Melinda Jacobs och den mångåriga, långhåriga artisten Martin Eriksson var ett par, gick ett sus genom hela Sverige. ”Det tog tid, som fan. Nu är jag väldigt lycklig i mitt privatliv”, kommenterade Martin Eriksson relationen.
Men lyckan stannade inte där. För en knapp vecka sen, i mitten av augusti, kom nästa glädjebesked: att paret väntar sitt första gemensamma barn.

Annons

Berättade nyheten på Instagram

Nyheten avtäcktes på Instagram med en bild där de sitter tillsammans i en bil och Melinda med handen runt sin gravidmage.

Fotot som är taget av Ted Lindén som brukar filma E-Types musikvideos, kom egentligen lite för tidigt, berättar Melinda.
– Vi hade tagit bilden och tänkte vänta så länge det gick men så hörde en kvällstidning av sig och hade ”fått ett tips”. Då ville vi äga nyheten själva och gick ut med det. Istället för att nån skulle smygfota och sälja nån dålig bild vidare ville vi ta en egen rolig bild som man får använda istället.– Det här trodde jag aldrig när vi träffades sist, men livet tar sina vändningar, skrattar Melinda och syftar på mötet med Femina för ett drygt år sedan.
Barnet som är beräknat att komma i januari blir hennes nummer sju i skaran, där även Esmeralda räknas in. Melinda Jacobs har sedan tidigare tre biologiska döttrar samt två familjehemsplacerade pojkar.

Annons

Hon berättar att hon har mått lika illa under graviditeten den här gången men att hon in alla fall har sluppit ligga på sjukhus på grund av näringsbrist efter alla kräkningar, och konstaterar att det är ”lika spännande varje gång”.

– Det är klart att man blir tryggare i sin föräldraroll. Jag har haft barn med feber så många gånger att jag inte stressar upp mig i dag, men det är ändå samma oro varje gång. Kanske lite mer den här fjärde gången som gravid faktiskt. Jag är mer medveten om riskerna och har gått igenom ett svårt trauma där jag förlorade ett barn. Jag vet att det kan gå fel och tar ingenting för givet.

Är den blivande pappan orolig?

– Inte så länge jag inte stressar upp honom, ha ha. Men ibland när jag får för mig att något är fel i magen och han måste ringa och boka akuta ultraljudstider så. För Martin Erikson som är 56 och inte har några barn sedan tidigare, blir det en större livsomställning. Artisten har själv beskrivit barnbeskedet som ”livets största under”. Ett glädjeuttryck Melinda Jacobs kan stryka under på.

Annons

– Utan att bli för privat så var det otroligt känslosamt. Det har verkligen varit en dröm i Martins liv att få bli pappa, men efter att ha kommit så pass upp i åren hade han släppt den drömmen. Så träffades vi och drömmen kom till liv igen. Men det var inget som sade att vi kunde få barn. Vi är inte 25 någon av oss. Men det är väldigt väldigt roligt och lyckosamt.

Melinda Jacobs hemma i Vadstena.
Melinda Jacobs i Vadstena sommaren 2021. Nu väntar hon barn med Martin E-Type Eriksson.

Att hennes partner var barnkär märkte hon direkt, säger hon och berättar att Martin fått en fin relation med alla hennes barn, där framförallt 9-åriga dottern Vendla räknar ned dagarna till hon ska bli storasyster.

– Det är A och O i mitt liv, att man har förmågan att släppa in oss alla. Det är inte bara mig man får utan fem barn som åker med i paketet. Då måste man vara öppen för att älska de barnen vilket inte är självklart för alla.

Annons

– Martin är jättefin med alla mina barn och de tycker mycket om honom. Han har funnits där men inte varit på dem. De har i sin takt fått närma sig, säger Melinda.


”Ett otroligt stort hjärta”

Hon tillstår att det var det hon föll för hos den välkända artisten.

– Martin har ett otroligt stort hjärta. Han har hållit på lite i samma anda som jag när han har räddat hundar från Irland i många år. När man ser hur han är med sin hund förstår man att han blir en bra pappa.
– Han kommer bli en fantastisk pappa, säger hon och tar ett exempel till.


De hade precis träffats och körde bil i Stockholms rusningstrafik när en fiskmås kom spatserande på vägen.
– Martin stoppade mitt bland alla bilar och gick ut och såg till att fågeln inte skulle bli påkörd. Jag satt kvar och tänkte ”Åh herregud, åh herregud”. Det var då jag förstod det stora hjärtat. Sen har vi väldigt roligt ihop också. Martin är väldigt spontan, det händer snabba grejer hela tiden.

Annons

Lyssnade du på hans musik?

– Det är klart att jag som alla andra i Sverige har varit på disco och hört hans låtar men inte så att jag har haft honom som någon stor idol.
Han å sin sida kände som de flesta andra till hennes historia från mediarapporteringen kring Lilla Hjärtats död, när han fick upp ögonen vid det som skulle bli deras första möte.
– Han körde förbi mig i Stockholm när jag gjorde en intervju utomhus... säger Melinda utan att vilja avslöja mer.
– Men det måste ha varit meningen.

E-Type och Melinda Jacobs berättade att de var ett par under våren 2022.
E-Type och Melinda Jacobs berättade att de var ett par under våren 2022.

Det var genom gemensamma vänner som de sedermera blev ett par, berättar hon och förnekar att den gemensamma vännen skulle vara Ulf Kristersson.

Även om Moderaternas partiledare var på väg att avslöja deras relation redan i februari när han postade en bild på Instagram där det osannolika paret sågs äta middag tillsammans med hans familj.

Annons

– Martin och Ulf hade inte träffats innan, det var genom mig. Det var någon som snappade upp det och hörde av sig men då dementerade vi. Det var få som lade ihop det eftersom det var för konstigt. Men vi har skrattat mycket åt det och retat Ulf lite också.

Letar nytt hus i Vadstena

När Femina var på besök i huset i Vadstena senast visade Melinda Jacobs upp sin stora fotovägg av bilder på nära och kära. I dag hänger E-type på väggen i vardagsrummet också. Men just nu letar paret ett nytt, större hus för den växande familjen.
– Vi kommer behålla ett boende i Stockholm eftersom vi båda är där mycket och jobbar men kommer utgå från Vadstena. Alla barn är rotade här.

Har du känt tvekan någon gång över att det går fort fram?

– Nej, faktiskt inte. För mig känns det som att jag har fått en andra chans i livet. Har man gått igenom något som är så otroligt svårt och mörkt tror man inte att man ska kunna känna glädje och lycka igen. Livet är dyrbart och när det känns så himla bra som detta har gjort så sa vi det båda två: ”Nu kör vi”.

Melinda Jacobs framför fotoväggen i huset i Vetlanda.
Melinda Jacobs framför fotoväggen – där numera också Martin har sin bild.

Dessutom har kärleken som strömmat mot dem i deras lycka, varit enorm, säger Melinda.
– Det har varit väldigt få elaka kommentarer, kanske 3-4 stycken. Annars är det bara kärlek och glädje. När vi går på stan öppnar folk fönstren och gratulerar. Det är som på film, helt otroligt.
– Kanske har det att göra med att livet varit mörkt för så väldigt många människor också. Även om det inte varit personliga tragedier, så är det krig, pandemi och skjutningar. När det då kommer en rolig och härlig nyhet, även om det är vårt privata liv, har folk kunnat glädjas åt det händer något ljust för någon annan.


De vet vad det är för kön på bebisen och har redan bestämt namn på undret i magen, men vill behålla hemligheten för sig själva ett tag till.
Men det blir inte Aslög, Björg, Balder eller ens Aifur som är namnet på Martin ”E-Type” Erikssons restaurang i Gamla Stan.
– Nej, det blir inget vikingatema, lovar Melinda Jacobs.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons