Petra Nielsen: ”Jag har tragglat mig fram i långa perioder”

27 mar, 2024 
AvAino Oxblod
FotografPress, TT.
Petra Nielsen 2024.
Petra Nielsen är tillbaka på scen, med enmansföreställningen Petra – Ett liv på scenen.
I en intervju med Femina berättar musikalikonen om sin mångbottnade karriär, problemen att hitta jobb de senaste åren – och varför hon slutat färga håret.
– Det känns som att jag har fått en liten revansch, säger Petra Nielsen.
Annons
Oväntade kändisar som ställt upp i MelodifestivalenBrand logo
Oväntade kändisar som ställt upp i Melodifestivalen

Med över 40 år på scenen är Petra Nielsen en av landets mest erfarna och hyllade musikalartister. Hon är en av få svenskar som har uppträtt både på Broadway i new York och West End i London, och hon har dessutom tävlat i Melodifestivalen med Tango tango.

De senaste åren har det varit lite tystare om henne – men nu är Petra Nielsen tillbaka på scenen när hon turnerar med enmansföreställningen Petra – Ett liv på scenen.

– Det är jag och koreografen och regissören Hans Marklund som har skrivit den här ihop. Det handlar om mitt liv på scen, jag har ju jobbat i 40 års tid, och samlat på mig en hel del anekdoter. Jag är en gammal scenråtta och cirkushäst samtidigt, säger en lite hes Petra Nielsen.

När Femina pratar med henne har hon gjort sju föreställningar veckan innan och kallar sig ”lite sliten” – men hon är samtidigt lycklig över den fina responsen. I närmare fyra år har hon arbetat med showen som hon nu är ute på vägarna med.

Annons

– Hans sa ”jag tycker att det är dags att du gör en egen föreställning”, men jag var lite smått motsträvig först. Det är så jäkla mycket folk som står och gör egna föreställningar här och där, och jag tänkte att det är väl inga som har lust att lyssna på vad jag har att säga. Men ju mer vi jobbade med det kände jag att vi har något här.

Nu hoppas Petra Nielsen kunna turnera med showen under minst ett år framöver.

– Allt är inte riktigt klart för hösten. Men jag räknar med att kunna hålla på med det här i ett, två år i bästa fall. Sen hoppas jag på att det genererar andra jobb som jag vill göra, för jag tycker att det är väldigt kul att jobba med andra människor.

Petra Nielsen.
Petra Nielsen turnerar med en enmansföreställning.Foto: Peter Knutson.

Petra Nielsen: ”En liten revansch”

De senaste åren har Petra haft jobb över hela Sverige, i olika föreställningar och ensembler. Hon har både spelat i Billy Elliot på Säffleoperan, och i Antikrists mirakler i Västerås, en pjäs hon gjorde tillsammans med samma Hans Marklund hon producerat sin egen show med. Men det har inte varit lätt att få jobb de senaste åren – redan före pandemin kunde hon ha svårt att få arbete.

Annons

– Jag har sökt mig till Teateralliansen, Musikalliansen och Dansalliansen, men utan framgång. Så jag har fått hålla på och traggla med småjobb. Jag har jobbat i stall, och jag var danscoach på en öppen psykavdelning, det var jättehäftigt. Man fick vara otroligt närvarande och ta in varje person. Jag jobbade två månader på en särskola också, det var också speciellt. Jag har även jobbat i häst- och hundbutik.

Petra Nielsen tror att hennes forna internationella framgångar kan ha legat henne i fatet när hon sökt jobb de senaste åren.

– Jag tror att det ibland kan sätta lite käppar i hjulet, att man tänker ”hon ska väl bara ha en huvudroll”, när det inte alls är så. Det viktiga som människa är att man får känna sig behövd. När man tappar det blir det väldigt tufft. Jag har tragglat mig fram i långa perioder, säger hon och fortsätter:

Petra Nielsen Melodifestivalen.
Petra Nielsen tävlade i Melodifestivalen med Tango tango.Foto: OLA TORKELSSON

– Därför känns det här så himla härligt. Det känns som att jag har fått en liten revansch.

Slutade färga håret

Genom åren har Petra Nielsen haft en signaturfrisyr – en kort och mörk Jamie Lee Curtis-frisyr. Men på reklambilderna för showen visar hon nu upp en snygg silverlook.

– Jag gav upp det här med att färga håret för tre år sen, jag kände bara att ”nej, jag orkar inte”. Det kostar ju skitmycket pengar att gå till frissan, och är jobbigt att hålla på och färga själv. Och sen såg jag hur taffligt det såg ut när det började växa ut också. Så jag kände att ”nej, nu fan får det vara nog”.

9 kändisars gråa hår-trend på röda mattanBrand logo
9 kändisars gråa hår-trend på röda mattan
Annons