Go'kväll-programledaren Reyhaneh: ”Var väldigt chockad”

22 maj, 2024 
AvAino Oxblod
FotografPrivat.
Reyhaneh Rouhani
Med en lång karriär som sportjournalist i ryggen var Reyhaneh Rouhani minst sagt förvånad när hon erbjöds jobbet som programledare i Go'kväll.
I en intervju med Femina berättar programledaren om vägen till SVT, framtidsplanerna – och hur Hasse Aro hjälpte henne i början av karriären.
– Det betydde verkligen jättemycket för mig att någon orkade stå upp för mig, säger Reyhaneh Rouhani.
Annons
Så såg programledarna i Nyhetsmorgon ut i början av sina karriärerBrand logo
Så såg programledarna i Nyhetsmorgon ut i början av sina karriärer

SVT-programmet Go'kväll är älskat av tittarna, och har efter många år i rutan blivit en riktig institution. Nyast i programledarskaran är Reyhaneh Rouhani, som anslöt till programledargänget 2022.

Reyhaneh, som också arbetar på SVT-sporten, har valt att inte flytta upp till Umeå, och åker i stället fram och tillbaka till inspelningarna, där hon river av flera sändningar på raken innan hon åker hem igen.

– Jag bor i Stockholm och pendlar upp till Umeå. Jag har en förkärlek till Umeå och Västerbotten generellt. Jag tycker det är mysigt att få vara där varannan vecka, jag får ny energi av det. Det känns inte som att jag pendlar så mycket, men jag är också van från sporten, säger hon.

Programledaren vill inte lämna sina syskon och syskonbarn, som bor i Stockholmsområdet.

Annons

– Just nu är jag väldigt fäst vid min familj, och jag trivs med att vara i närheten av dem.

Reyhaneh är uppvuxen i Nynäshamn, där föräldrarna bor kvar, och beskriv er sin uppväxt som lycklig med en stor familj.

– Jag har en väldigt stor familj och sammansvetsad familj, där vi är fem barn och mina två föräldrar. Under hela uppväxten så var vi sju mot världen. Vi hade en liten Volkswagen minibuss med åtta platser, och gjorde allt tillsammans. Det märks än i dag, för vi hänger ganska mycket.

Från tidig ålder hade hon ett stort sportintresse, och spelade både fotboll, handboll och volleyboll. När hon senare bestämde sig för att bli journalist, efter en kortare period med juriststudier, så drömde hon om att bli krönikör på Sportbladet.

Hjälptes av Hasse Aro

Vägen in i journalistyrket gick genom en praktikplats på Efterlyst, som hon först var nära att gå miste om. Eftersom Reyhaneh läste journalistkurserna fristående hade studenterna som gick på journalistprogrammet företräde till praktikplatserna, och hon fick höra att hon skulle ge upp sin praktikplats som hon precis hade fått.

Annons

– Jag kände att jag kommer stå upp för min sak. Jag argumenterade för det. När jag ringde till Carola på produktionen och förklarade tog Hasse Aro till slut telefonen och sa ”Antingen så får vi dig från JMK eller så tar vi ingen. Vi hör av oss till hon som är praktikansvarig”. Det betydde verkligen jättemycket för mig att någon orkade stå upp för mig, berättar Reyhaneh.

Reyhaneh Rouhani
Reyhaneh Rouhani i Go'kväll.

När Reyhaneh hade tagit examen var hon övertygad om att hon inte skulle kunna få jobb på public service, eftersom hon saknade kontakter. Men efter en period som handläggare hos Granskningsnämnden var det precis där hon hamnade – på Sveriges Radio i Umeå.

– Jag är inte född i Sverige, jag är född i Iran, så jag gjorde tidigt en väldigt stor flytt i mitt liv. Jag kan fortfarande hitta hem på olika platser, och Umeå är verkligen en sån plats. När jag jobbade på P4 Västerbotten tog det ett tag, men jag hittade verkligen hem till slut, och det läkte väldigt mycket. Jag hade precis förlorat min mormor, och var väldigt sårbar, men jag läkte såren där.

Annons

Trodde SVT hade ringt fel

När hon nu återigen arbetar i Umeå, efter många år nere i Stockholm, beskriver hon det som ”att komma hem”, men har samtidigt haft svårt att ta förstå hur hon hamnade på just Go'kväll.

– Jag var helt övertygad om att man hade ringt fel. Jag sa att jag jobbade på sporten och att det inte var för mig. Jag var väldigt chockad över det, säger hon och fortsätter:

– Jag tror att jag blev lite nyfiken på att de var lite nyfikna på mig. Jag tror att de verkligen spelade på mitt lilla ego där. Men tajmingen var otroligt bra också, jag hade gått en vår utan att ha lika mycket fotbollsrättigheter på SVT Sport som jag hade innan.

Vad har du fått för respons från tittarna?

– Jag har fått otroligt mycket kärlek och väldigt mycket uppskattning för den energi jag har. Nu har jag blivit varm i kläderna på ett sätt som gör att jag har kunnat luta mig lite mer tillbaka. Sen finns det ju de som inte tycker om mig och så kommer det ju alltid vara. Det är inget jag kan rå över, så det får jag släppa helt enkelt. Man kommer inte vara älskad av alla.

Annons

Just nu utreder SVT hur de kommer hantera sina förkvällsprogram, där Go'kväll ingår, i framtiden, och ingen vet vad det kommer innebära för de anställda. Reyhaneh Rouhani vill hylla alla de som arbetar med programmet.

– Jag vill ge en otroligt stor kredd till alla som jobbar bakom kulisserna i Umeå. Vi är fyra-fem programledare som syns framför kameran, men alla andra som jobbar runt omkring har så otroligt många roller på en och samma gång. Jag tror inte att man förstår hur mycket våra kollegor uppe i Umeå faktiskt får saker och ting att gå runt för en mycket mindre peng än vad många andra program har. Jag tycker det är otroligt viktigt att det görs uppe i Umeå. 2024 kan vi inte komma undan med att inte vara ett public service för hela vårt avlånga land. Det ska nå från toppen till botten, inte bara södra halvan.

Det här gjorde programledarna innan SVTBrand logo
Det här gjorde programledarna innan SVT
Annons