Rolf Lassgårds liv efter skilsmässan – därför flyttade han

30 jan, 2023 
AvAino Oxblod
FotografJohan Nilsson/TT
Rolf Lassgård har fyllt 67, men är en av våra flitigaste och mest omtyckta skådespelare, som nu är multiaktuell.
I en intervju med Femina berättar han om nya filmen, relationen till Tom Hanks – och beslutet att flytta från Gävle till Skåne efter skilsmässan.
– Det kändes intressant att ta reda på hur den här andra akten skulle se ut, och inte bara ut och jaga direkt, så där manligt, säger han till Femina.
Annons
Femina - tre snackisar från vecka 12Brand logo
Femina - tre snackisar från vecka 12

Vad gjorde att du ville göra Andra akten?

– Det var ett väldigt bra manus, med två väldigt starka karaktärer. Jag gillar det där att de vid första anblicken inte funkar ihop, att de är två som verkligen är olika.

Det är första gången du jobbar med Lena Olin – hur var det att jobba ihop?

– Lena och jag är generationskamrater, jag har sett henne någon gång på scen och så klart en hel del på film. Det var väldigt lockande, och en otroligt spännande resa. Vi möttes över Atlanten via länk, jag satt på ett produktionskontor i Stockholm och Lena i New York, men trots den märkliga situationen kände jag att det fungerade väldigt bra. Och det bara bekräftades när vi sågs. Det var otroligt lustfyllt och fyllt av fantasi.

Annons

Kan du känna igen dig i Harald, som också är en erfaren skådespelare?

– Man kan känna igen vissa saker. Han är av den gamla sorten som kanske inte finns lika mycket nu, men jag kan känna igen alla rädslor och nojor. Som skådis är man alltid rädd att bli bortglömd, att vara sjuk, att inte duga. Man vill att någon ska bjuda upp en, men duger man? I Haralds fall tar det sig uttryck i att inte kunna röra sig, och eftersom kroppen är skådespelarens instrument blir det jobbigt. Jag opererade stämbanden på 80-talet, det var läskigt. Men efter det fick jag en otrolig ambition att sköta min röst.

Du var nyligen med i psykologiska dramat Kärleksbevis med Livia Millhagen, hur var den inspelningen?

– Det var också en stor glädje. Jag bor nere i Skåne nu, och har aldrig haft så nära till jobbet. Det var en väldigt fin situation där vi var väldigt få, så vi i stort sett bodde på ett pensionat 10 minuter från inspelningsplatsen. I vanliga fall ser man ingen efter inspelningsdagens slut, men nu kunde vi gå in och och vara i filmen, och hålla på inför nästa dag.

Rolf Lassgård med Richard Hobert och Livia Millhagen samt Hedda Rehnberg.
Rolf Lassgård spelar i filmen Kärleksbevis.

Filmen handlar om en uppslitande skilsmässa, kunde du använda dig av egna erfarenheter?

– Nä, absolut inte, för det var så väldigt olika. Min skilsmässa var i yttersta samklang, medan man i filmen till en början inte får någon riktig förklaring till varför det blev så här.

Annons

Därför flyttade Rolf Lassgård

Hur kommer det sig att du flyttade ner till Skåne?

– När det var dags för skilsmässan, som naturligtvis är en omvälvning i livet, så kan man agera på olika sätt. Det kändes intressant att ta reda på hur den här andra akten skulle se ut, och inte bara ut och jaga direkt, så där manligt. I stället ville jag ta det lugnt och ha tid att låta livet komma till en. Jag har länge haft en önskan om att bo på landet. I början hade jag också min dotter och barnbarn nära, men nu har de flyttat. Jag vet inte om jag blir kvar här, men det är lockande.

Tom Hanks gör din roll i amerikanska En man som heter Ove – A man called Otto. Har ni haft kontakt?

– Vi har brevväxlat lite, skrivit två brev. Det är en stor ära att en sån som Tom Hanks tar över, det ska bli jättespännande att se.

Du har synts i mycket på kort tid – hur ser framtiden ut?

– Det har varit ganska mycket nu, sedan pandemin har det klumpat ihop sig en del. Jag har belagt mig med lite yrkesförbud ett tag, det är jobb med filmerna som kommer ut naturligtvis, men annars njuter jag av att vara ledig och vara på landet.

Annons

Vem spelar dig i filmen om ditt liv?

– Det kommer aldrig göras en film om mitt liv.

Vad lagar du allra helst?

– Jag lagar väldigt mycket mat, väldigt gärna lamm. Lammstek, eller i gryta. Det är ett häftigt kött.

Vad är ett vanligt ryke om dig?

– Att jag är snäll. Och visst stämmer det för det mesta!

Vad är det olagligaste du har gjort?

– Jag har väl åkt fast för fortkörning och så. Men det roligaste var i ungdomen, när man så dum att man pallade vitkål vid 12-13 års ålder. Då snodde jag en kniv hemma, lekte att det var en machete och så tog man en skalle och sprang. Den där bonden hade problem med vitkålen så han satt med gevär och vaktade.

Vad vill du säga till ditt 17-åriga jag?

– En låt kommer direkt till mig, Ooh la la av Ronny Lane. I wish I knew what I know now when I was younger. Den skulle jag spela.

Ge oss ditt bästa kulturtips!

– Gå och se! Upplev saker tillsammans. Gå på bio, gå på teater!

Rolf Lassgård

Namn: Rolf Lassgård

Ålder: 67 år

Bor: Östra Skåne

Familj: Tre barn och tre barnbarn

Aktuell: Med filmen Andra akten och tv-serien Händelser vid vatten.

Annons