Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Tomas Norströms dog innan hans dröm han uppfyllas

29 nov, 2022 
AvAino Oxblod
FotografSVT, TT.
Med Pistvakt och Jägarna har han cementerat sig i svensk tv- och filmhistoria – men skådespelaren fick inte leva ut sin stora dröm.
Bara 65 år gammal gick han bort 2021, efter att ha drabbats av obotlig cancer.
– Det är väldigt tragiskt att han är borta, men vi hade många fina möten under tiden han var sjuk, har Lennart Jähkel sagt om vännen.
Annons
7 viktiga saker att tänka på om du står nära någon i sorgBrand logo
7 viktiga saker att tänka på om du står nära någon i sorg

Det var 1996 som svenska folket för första gången fick upp ögonen ordentligt för skådespelaren Tomas Norström. Då spelade han i hyllade långfilmen Jägarna mot skådespelare som Rolf Lassgård och Lennart Jähkel. Med den senare fungerade sammarbetet så bra att de gick vidare till ett nytt projekt tillsammans – humorserien Pistvakt.

Två år efter Jägarna släpptes serien på SVT och blev en stor succé, som än i dag roar tittarna. Tomas var inte bara en av huvudrollsinnehavarna, utan var också hjärnan bakom komediserien, som dessutom blev film senare.

Tomas Norström både skrev och spelade i Pistvakt.

– Jag hade då känt Tomas i över tio år, en vänlig själ, ett smatterband av idéer och med viljestyrka jag sällan mött. Och det hela bar ju! Det blev två serier och en långfilm av Tomas idérikedom och envishet. Sex lyckliga år i mitt yrkesliv, tack vare denna visionär och fantastiska skådespelare, har regissören Stephan Apelgren sagt om serien.

Annons

Drömde om att ge ut bok – hann inte

Genom åren syntes Tomas Norström i en lång rad produktioner, som Beck, Rederiet och Morden i Sandhamn. Han blev också en älskad ljudboksuppläsare, som läst in Tolkiens Sagan om ringen-böcker, samt skrev och regisserade projekt.

Han hade också ambitionen att ge ut en roman.

– Jag har haft en dröm om att skriva skönlitterärt och sökte därför in till en folkhögskola i Finland som jag kom in på i höstas. Jag har alltid skrivit manus och sådant, men nu vill jag ta det ett steg längre. Målet är att göra klart ett projekt som jag har skrivit på länge, berättade Tomas för Aftonbladet 2021.

Tomas Norström 2020.

Men Tomas dröm hann aldrig uppfyllas. Strax därefter drabbades han nämligen av hjärntumörer, och bara fem månader efter intervjun var han död, bara 65 år gammal. Den sista tiden tillbringade han på hospice i Stockholm, innan han somnade in den 3 oktober.

Annons

– Det har gått fort, han behövde bara vård i tre månader. Tomas var en otrolig fighter. Han var envis och tappade aldrig hoppet, sa hans sambo Anna Oldner Bengtsson till Expressen.

Lennart Jähkels sorg efter Tomas Norström

Efter Tomas bortgång var många gamla kolleger snabba med att hylla honom, och vännen Lennart Jähkel berättade hur han försökt stötta skådespelaren under hans sista tid – men att han inte kunde vara på plats under sista tiden.

– Det är väldigt tragiskt att han är borta, men vi hade många fina möten under tiden han var sjuk. Jag besökte honom några gånger, tyvärr inte under den sista tiden då jag var uppe och arbetade i Sundsvall, men vad jag har förstått så var han sig själv under den sista tiden.

Annons