Sara Wimmercranz smarta tips för att shoppa hållbart: ”Bästa som hänt”

17 maj, 2023 
AvAino Oxblod
FotografPressbild.
Sara Wimmercranz.
Sara Wimmercranz är entreprenören känd från Draknästet, som valt att sluta shoppa nya kläder och i stället leva en hållbar livsstil.
Nu ger hon sina bästa tips för ett mer hållbart liv – och avslöjar sina bästa fynd.
– Att välja bort nyproducerat är det bästa som hänt min stil. Vem vill se ut som en ängslig massprodukt?
Annons
Se: 5 hållbarhetstips från Carolina KlüftBrand logo
Se: 5 hållbarhetstips från Carolina Klüft

Varför är det viktigt med hållbart entreprenörskap?

Som entreprenör kan du forma världen. Vi står inför ett antal stora problem där entreprenörers lösningar kommer att vara avgörande. Exempelvis brukar man säga att hälften av klimatomställningen behöver komma från tekniska innovationer för att vi ska nå målen. Tyvärr gör inte våra politiker tillräckligt mycket, tillräckligt snabbt och vi ser en helt ny situation där näringslivet går i bräschen, eftersom de ser att det är en överlevnadsfråga och konkurrensfördel i en global ekonomi.

Hur kan man som privatperson främja hållbara företag?

Det vi köper kommer att fortsätta produceras och släppa ut. Genom att ta reda på information om en produkts beräknade livslängd och avtryck i produktionskedjan kan man säkerställa att man lägger pengarna på de företag som förtjänar det, så att de kan överleva i konkurrensen. Det kommer väldigt mycket bra lagstiftning från EU som kommer att hjälpa oss konsumenter att göra medvetna val.

Annons

Varför är det viktigt att handla second hand i stället för att köpa nyproducerade kläder?

Att välja bort nyproducerat är det bästa som hänt min stil. Vem vill se ut som en ängslig massprodukt? Omedvetenhet är passé och planetär förstörelse är inte snyggt eller modernt. Ju längre vi använder våra saker desto bättre, eftersom de flesta utsläppen sker redan i produktionsstadiet. Ett second hand-plagg genererar 80 procent mindre utsläpp av koldioxid jämfört med ett nyproducerat plagg.

Vilka är dina bästa tips för att handla second hand?

Börja idag och börja smått, sen kommer du vara fast – det är både enkelt och roligt. Via mobilen finns hundratals digitala aktörer, och bara i Sverige finns tusentals fysiska butiker som säljer second hand. Förstå vad du saknar i din garderob, var öppen för nya stilar och titta noga på allt på stången för det orkar nästan ingen annan. Precis allt finns! Söker du efter något specifikt är det bara att använda sökknappen online – så hittar jag nästan alla barnens kläder.

Annons

Sara Wimmercranz hållbara shopping

Berätta om ditt bästa second hand-fynd!

Ett par utsvängda svarta kostymbyxor från Filippa K som jag hittat i ett grovsoprum och en Céline-kappa för 250 spänn (!) på Röda Korset.

Har du liknande principer när det kommer till skönhetsprodukter?

Mina principer gäller all konsumtion, jag handlar bara av företag som tar ansvar. Min mamma hade en mascara och en nattkräm – that’s it. Tror någon på riktigt att mängden produkter i badrumsskåpet är korrelerat med hur vackra och inne vi är?

Sara Wimmercranz 2023.
Sara Wimmercranz älskar att shoppa hållbart.

I dessa tider tänker man ju gärna på både miljö och plånbok – vilket är ditt bästa skönhetsbudgettips?

En sån här fråga älskar en smålänning som jag. Jag tycker jag är snyggare än någonsin och det är helt enkelt självkänsla som har infunnit sig under årens lopp. Jag använder ett mycket lågt antal produkter på daglig basis eftersom jag genomskådat myten. Till exempel så funkar olivolja hur bra som helst på torra partier, och en scotch brite-svamp kommer jag skrubba mig len med nu inför sommaren.

Annons

Vad kan man annars göra för att leva ett mer hållbart liv, har du några vardagstips?

Vi behöver inte perfektion, vi behöver utveckling. Vi behöver inte att ett fåtal lever ett nollutsläppsliv utan att alla sänker utsläppen, lite i taget. Mitt bästa tips för att leva ett hållbart liv är helt enkelt börja stryka en del av allt det dåliga vi gör. Kan jag ta tåget ena vägen? Kan jag byta ut var fjärde köttbit? Kan var tredje plagg jag köper vara från second hand? Kan jag be banken flytta mina besparingar och pension från dåliga fonder? Självklart! Svårare än så är det inte.

Du främjar ju gärna kvinnligt entreprenörskap också, vad kan man som kvinna tänka på inför att starta eget?

Gör som männen, tänk inte alls. Bara sätt i gång, kör! Ser du ett tydligt problem, så är just du rätt person att lösa det. Det du inte kan, lär du dig längs vägen eller så hittar du någon annan som kan hjälpa dig med det.

Annons

Varför är det viktigt att fler kvinnor blir företagare och investerare?

Entreprenörskap och investeringar är ett sätt att skaffa sig frihet och makt att påverka den egna livssituationen, men också hela jorden, i rätt riktning. Knappt hann vi ta in på lönegapet innan vi förlorade det om kapitalet. Genom att män äger mer i bland annat bolag, skog och fastigheter så förvärvar de i genomsnitt 6 miljoner mer under en livstid. Vad är det för medeltidsfasoner? Det är dags att vi tar del av pengarna och makten!

Annons