Sjuksköterskan Louise Frank: ”Jag vill jobba med och för kvinnor”

12 jun, 2023 
AvAino Oxblod
FotografErik Leo/Region Skåne
louise frank
Louise Frank har alltid drivits av ett engagemang för andra människor, och en vilja att hjälpa utsatta kvinnor. Nu får hon utmärkelsen Årets mod på 2023 års Feministagala.
Annons
Feminista - Årets mod: Louise FrankBrand logo
Feminista - Årets mod: Louise Frank

Årets mod: Louise Frank, sjuksköterska på gynakuten i Lund

”Att en kvinna som utsätts för sexuellt våld själv tvingas betala för gynundersökning, spårsäkring och hepatitvaccinering må låta bisarrt. Men det är så verkligheten ser ut i Sverige. Men inte längre i Skåne. Genom att ifrågasätta systemet och utmana politikerna såg sjuksköterskan Louise Frank till att patientavgifterna för våldtagna slopas.”

Louise Frank har alltid drivits av ett engagemang för andra människor, och en vilja att hjälpa utsatta kvinnor – det var därför hon blev sjuksköterska från första början. Men när hon började på gynakuten i Lund insåg hon snart att hon inte kunde hjälpa patienterna som sökte hjälp så mycket som hon ville. Efter att ha upptäckt att våldtagna kvinnor som sökte hjälp tvingades betala för sin egen vård, återbesök och terapi bestämde hon sig för att göra allt hon kunde för att ändra på det.

I dag behöver kvinnor i Region Skåne inte längre betala för akutvården på gynakuten, och för det har de Louise Frank att tacka. För det får hon nu Feminista-utmärkelsen i kategorin Årets Mod.

– Jag blev så paff när jag fick reda på det, det är väldigt, väldigt stort. Mitt mål var att det skulle bli så här i hela Sverige, men jag trodde inte att det skulle spridas så snabbt som det gjorde. Jag har kämpat med det här rätt länge, säger Louise.

Annons

Det var i början av 2020 som Louise Frank började på Lunds gynakut. Där gick hennes dagar åt till att ta hand om våldtagna kvinnor som söker vård och hjälp. Kvinnorna får göra graviditetstest, testas för könssjukdomar och ges vaccination mot hepatit i förebyggande syfte, och om de kommer in kort efter övergreppet säkras dna-spår som kan användas som bevis i polisutredningen. Praxis är att det ska göras fyra besök inklusive det första, men Louise märkte snabbt att det var vanligt att de utsatta kvinnorna inte dök upp för sina återbesök.

– Snabbt efter att jag började jobba så undrade jag varför inte fler kom på återbesök, och då var det receptionisten som sa att det kostar om de inte har frikort. Jag tycker inte det är humant – du har blivit utsatt för ett traumatiskt och förnedrande brott, och då ska du betala för att kunna bearbeta det och för att vi ska hjälpa dig vidare, säger hon.

”Jag vill hjälpa de här utsatta kvinnorna”

– När man säger att det kostar så har det hänt att kvinnor vänder i dörren. Man kan inte heller betala på plats utan det skickas en faktura, och om man då lever med den som har förgripit sig på en kan det få förödande konsekvenser. Jag blev väldigt ledsen, jag vill hjälpa de här utsatta kvinnorna. Vi kan hjälpa på plats men inte fullt ut, och jag kunde inte känna mig stolt över den vård vi bedriver.

Annons

Louise Frank tog upp problemet med ledningen, och insåg att vissa av cheferna inte ens kände till att de våldtagna kvinnorna behövde betala för sin vård. Hon påbörjade kampen för slopade priser medan hon var gravid, men det var först när Louise kom tillbaka från föräldraledigheten som det lossnade.

När Region Skåne införde att privatpersoner kunde lämna in egna förslag på förändringar som politikerna skulle ta upp om de fick tillräckligt många namnunderskrifter blev Louise ansiktet utåt i reklamkampanjen – hon hade nämligen tidigare varit med och genomfört ett system för våldsutsatta kvinnor att larma om hjälp till vården. Snart hade både medier och politiker fått upp ögonen för betalningssystemet på gynakuten, och bland annat Centerpartiets förra partiledare Annie Lööf kom på besök.

När förändringen genomfördes var alla återbesök gratis, men sedan maktskiftet i regionen kostar nu det sista besöket, något Louise är kritisk mot.

Annons

– Region Skåne hade en bra chans att visa att de vill hjälpa kvinnor, men i stället ska man bara dra in. Vad är det som gör att de sista besöken inte är lika viktiga? Hur motiverar man det, och hur mycket sparar de egentligen? Det är skitsummor för regionen, men för den enskilda kvinnan är det avgörande.

På grund av sin livssituation, där hon och maken nu väntar sitt andra barn, arbetar Louise inte längre kvar på gynakuten, men i framtiden hoppas hon återvända till kvinno­vården – förhoppningsvis i rollen som barnmorska.

– Jag vill jobba med och för kvinnor på alla sätt jag kan, och vill återvända till kvinnosjukvården. Jag brinner för att hjälpa utsatta människor som kanske inte orkar föra sin egen talan.

Louise Frank

Gör: Sjuksköterska.

Ålder: 27 år.

Familj: Man och snart två söner.

Bor: I Lund.

Årets Feminista är en utmärkelse som delas ut av Sveriges största livsstilsmagasin Femina för att hylla kvinnor som under året visat mod, briljans och inspiration. Årets pristagare mottager sina utmärkelser på Feministagalan som hålls i Stockholm den 12 juni, i samarbete med:

Annons