Så skyddar du ditt gråa eller blonda hår på sommaren

06 maj, 2024 
AvAino Oxblod
FotografTT, Privat.
Kvinna med grått hår, frisören Olivia Fredriksson
Solen är underbar på sommaren – men den sliter också på håret, speciellt om du har ljust eller grått hår.
Frisören och Inshape-ambassdören Olivia Fredriksson delar med sig av experttips på hur du håller håret i skick under sommarmånaderna.
– Det skyddar mot solens starka strålar som annars kan göra håret gult, säger Olivia Fredriksson.
Annons
Mina skönhetsfavoriter #2 – Johanna Lind BaggeBrand logo
Mina skönhetsfavoriter #2 – Johanna Lind Bagge

Få saker gör oss svenskar så glada som när solen börjar titta fram och värma ordentligt på våren – och efter en lång och mörk vinter är det väl knappast konstigt. Men det är lätt att glömma bort att skydda sig från solens strålar, som ju tyvärr kan vara skadliga.

Många är noggranna med att applicera solskyddsfaktor på huden, men hur ska man tänka med sitt hår på sommaren för att det inte ska ta skada?

Frisören Olivia Fredriksson förklarar att håret tar skada av solens UV-strålning precis som huden gör, och att man därför måste skydda den. Framförallt om du har blont eller grått hår så kan strålarna få håret att ändra färg.

– Nummer ett är att använda UV-skydd i håret, det skyddar mot solens starka strålar som annars kan göra håret gult, säger Olivia Fredriksson, som också föreslår att bära hatt för att skydda håret.

Annons

Vattnet kan påverka hårets färg

Sommaren kommer också ofta med bad av olika slag – kanske i havet eller i en pool med klorvatten. Sådant vatten kan också påverka håret och dess färg negativt. Därför tipsar Olivia om att förbereda håret innan doppet, så att det inte tar skada på samma sätt.

– Om man badar i pool kan det vara bra att preppa håret med en balsamspray eller ett balsam innan man badar, för då suger det inte åt sig kloret på samma sätt. Detsamma gäller i havet, men då får man tänka på att använda miljövänliga produkter, konstaterar hon.

Mina skönhetsfavoriter #1 – Rania Shemoun OlssonBrand logo
Mina skönhetsfavoriter #1 – Rania Shemoun Olsson
Annons