Sofie drabbades av tinnitus på en utekväll – berättar om kampen

05 dec, 2020 
AvAino Oxblod
FotografPrivat/TT.
Sofie Larsson drabbades av tinnitus efter en vanlig utekväll med vänner.
I dag har 32-åringen lärt sig att leva med det kroniska tillståndet och vill hjälpa att sprida kunskap – men under första året gjorde tillståndet att hon gick in i ett mörker, och mådde riktigt dåligt.
– Man kunde liksom inte fly någonstans. Det var så illa att jag typ villa skära av mig öronen, det var hemskt, säger hon.
Annons
8 gånger kroppen samlar vattenBrand logo
8 gånger kroppen samlar vatten

Det var under en utekväll i Halmstad för närmare 10 år sedan som allt ändrades för Sofie Larsson, i dag 32. Vad hon trodde var en vanlig utekväll skulle komma att ändra hennes liv.

– På konserter är jag alltid noga med att ha öronproppar, men jag har aldrig haft det på klubb, man tänker att de ska ha en viss gräns. Men när vi gick ut från klubben, jag och min kompis, så kändes det som att man gick i en bubbla. Vi kunde inte kommunicera med varandra, för det bara tjöt jättehögt.

Men Sofie och vännen resonerade att det skulle gå över, och åkte hem. Men när hon vaknade dagen därpå var tjutet fortfarande intensivt.

– När man vaknade dagen efter märkte man att det inte gick över. Jag fick smått panik, varför låter det så jäkla högt för liksom. Jag hade ju koll på vad tinnitus var, men tänkte inte att jag kunde bli drabbad av det av att gå ut.

Tinnitusen fick Sofie att må dåligt

När det fortsatte hålla i sig gjorde Sofie det många gör när något inte står rätt till med kroppen – hon googlade efter hjälp. Men ingenstans kunde hon hitta information om hur hon skulle kunna bli av med sin tinnitus. Tinnitus går nämligen inte att bota.

Annons

– Jag kunde inte hitta var man skulle vända sig för guidning eller hjälp, det fanns bara lite information. Nu finns det betydligt mer.

Tiden som följde var tung för Sofie, som gick in i ett mörker av det konstanta tjutandet. Hon blev allt mer desperat efter lindring, och grät mycket och ofta. I dag, när hon lärt sig att leva med sin tinnitus, kan hon ha svårt att förstå hur jobbigt hon tyckte det var.

– Jag mådde piss, verkligen jättedåligt. Man kunde liksom inte fly någonstans. Det var så illa att jag typ villa skära av mig öronen, det var hemskt. I dag har jag lärt mig att leva med det, och när jag tänker tillbaka kan jag tänka ”gud, att jag kände så”, men just där och då kändes det så. Det var så högt, och man ville fly ur sin kropp. Men det gick inte att fly.

Sofie fick hjälp på klinik – men tinnitus går inte att bota

Sofie Larsson vände sig först till vårdcentralen som inte kunde göra mer än att testa hennes hörsel, som var oförändrad. Det var först när hon flyttade till Stockholm och kunde uppsöka en klinik inriktad på tinnitus som hon kunde få mer konkret hjälp. Men eftersom tinnitus saknar botemedel handlade det mer om att hitta sätt att hantera det, och lära sig vad som gör tinnitusen värre.

Annons

Hon skaffade en ljusmaskin med havsljud och fågelkvitter för att göra det lättare att sova, och insåg att gråtattacker över tinnitusen bara gjorde tjutandet värre.

Sofie anser att det finns mycket okunskap kring just tinnitus, fast det är något som många svenskar kämpar med. När hon delade sin berättelse i en stor grupp på Facebook fick hon mycket respons av människor som är i samma situation som hon varit i, och som ville ha hjälp att ta sig ur det.

– Första året var ju svintungt, det påverkade allt i livet just då. Att hantera det är inget som kommer med en gång.

I dag har Sofie blivit vän med sin tinnitus – något hon aldrig trodde skulle hända.

– Jag avskydde alla som sa det till mig i början, att man skulle bli vän med sin tinnitus. Det kändes inte rimligt. Men när jag väl jobbat med det blev det lättare att hantera, och jag vet att jag har olika knep jag kan ta till, och hur tinnitusen funkar för mig. Jag vet att om jag druckit en kväll så kommer det vara värre dagen efter, men dagen därpå kommer det vara lugnt igen.

Läs mer:

Annons