Spöktimmen - Sveriges största kvinnliga podcast
Slå på ljud

Hannah Widell och Amanda Schulman, Mia Skäringer och Anna Mannheimer, Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam. Listan över kvinnliga duos med framgångsrika podcasts kan göras lång. Men det är faktiskt Linn Larsson och Jenny Borg som är drottningar på tronen – deras podcast Spöktimmen är den största podcasten i Sverige gjord av kvinnor, och har upp mot 175 000 personer som lyssnar på avsnitten varje vecka, ibland flera gånger.

Spöktimmen började som ett studentprojekt när Linn Larsson och Jenny Borg studerade tillsammans på Linnéuniversitetet 2012. Utöver sina andra aktiviteter på skolan ville de göra ett eget radioprogram, och utformade formatet för Spöktimmen som de håller sig till än i dag, berättar Linn Larsson.

– Det vi sände som liveradio då är samma format som vi har i dag i podcasten. När vi flyttade hade vi inte tillgång till studio, och tänkte ”vi gör Spöktimmen som podd”, och tog samma format. Sen har det bara vuxit.

Med tiden har podcasten vuxit sig allt större, och sedan 2019 jobbar både Linn och Jenny heltid med att producera podcasten.

– Vi sa upp oss från vår vanliga nio till fem-jobb för två år sedan, och tog steget att starta eget och försörja oss på podden. Men innan det jobbade vi dubbla heltidsjobb. På dagen hade man det vanliga jobbet, sen varje lunch och kväll och helg jobbade man med podden. Det blev mycket energidricka och kaffe, säger Linn Larsson.

Skäringer och Mannheimer i stor intervju: En kvinna som suttit full som Plura i tv är otänkbart

Därför blir Spöktimmen missförstådda

Duon har kunnat följa hur tittarskaran ökat, och menar att många av deras trognaste lyssnare har fått sina vänner att lyssna också, och att det är så podcasten har vuxit sig stor.

– Vi får jättefin respons från lyssnarna, de är väldigt bra på att ge feedback när det gäller innehåll. Vi brukar säga att vi gör podden med våra lyssnare, inte åt dem, säger hon.

Varför tror du att ni har flugit under radarn?.

– Jag vet faktiskt inte. Vi är ju inte några kända namn, de stora poddarna brukar ju ha namn att falla tillbaka på, och kan få publicitet genom det. Vi har ju inte gjort någon marknadsföring heller.

Samtidigt så är det många som har förutfattade meningar om podcasten, eller missuppfattar vad den handlar om på grund av namnet.

– Folk tror att vi är två tjejer som babbla och hittar på spökhistorier. Men vi har ju kandidatexamen i journalistik, och pratar mest true crime, och sen lite övernaturligt. Spöktimmen handlar inte om att vi drar spökhistorier, vi vill få till känslan av att det är mitt i natten och man pratar om det som skrämmer en mest – ufon, havet, yxmördare eller kidnappningar.

Lotta Lundgren: ”Det är inte happy-happy att skilja sig”

Mest läst