Tilde de Paula Ebys framtidsplaner på TV4

05 sep, 2022 
AvAino Oxblod
FotografKarin Törnblom/TT
Tilde de Paula Eby är en av TV4:s mest hyllade programledare, och håller i kanalens valvaka.
Men när Efter fem-programledaren ser på framtiden vill hon ge plats åt andra förmågor, och så småningom försvinna från tv-rutan.
– Man är inte odödlig och kan inte göra allt. Jag har varit drivande i det, och varit mentor åt yngre tjejer, säger Tilde de Paula Eby till Femina.
Annons
6 saker om Tilde de Paula Eby du kanske inte vissteBrand logo
6 saker om Tilde de Paula Eby du kanske inte visste

Du håller i TV4:s valvaka i år – hur känns det?

– Jag och Jenny Strömstedt gör valvakan i år, det ska bli fruktansvärt roligt. Det låter lite förmätet men jag tycker det är ett hedersuppdrag. Och jag får göra det med Jenny som är kanalens främsta och vassaste valprogramledare. Det ska bli kul att få vara med på själva valvakan, även om de senaste åren har visat att det inte är klart när svenska folket sagt sitt. Jag är superglad och jättestolt.

– Det kanske låter gammeldags, men jag tycker det känns mäktigt att de valt två kvinnor till valvakan också.

Har du gjort något liknande förut?

– Jag har varit med på alla valbevakningar på olika sätt i många år. För länge sedan gjorde jag Valkompassen med Henrik Johnsson som riktade sig mot unga, då var jag inte ens 30. De senaste 20 åren har jag varit med i bevakningen på olika sätt, både i de svenska valen men också de amerikanska. Jag har gjort valvaka för det amerikanska valet, men det här blir det första svenska valet.

Annons

Vad blir största utmaningarna?

– Om man kollar på den senaste mandatperioden kan man se att det är väldigt svårt att få fram hållbara svar. Inte ens när vi har ett resultat kan vi säga exakt vad det innebär. Det finns inga allianser på det sättet och ingen supertydlig majoritet – det är så mycket nya situationer som vi inte varit i tidigare. Utmaningen blir att göra det obegripliga begripligt för de som tittar.

Hur har du förberett dig?

– Den största förberedelsen är att hänga med i nyhetsflödet, och det gör jag genom Efter fem-sändningarna som ju är extremt nyhetsdrivet. Där gör man det största grovjobbet, när man läser in sig på de olika turerna. Jag läser också flera tidningar om dagen och lyssnar på analyser.

– När det närmar sig sitter man med researchers och gör ett urval tillsammans med redaktionen – vad är viktigast och känns mest relevant?

Valvaka och livesändning kan innebära en del överraskningar – hur känns det?

– Det bästa med en valvaka är att man inte har någon aning om hur de kommer gå, men kan inte förbereda sig på det oförutsägbara. Jag har lång erfarenhet av att göra live-tv och får lita på det. Jag gillar spänningen när det inte går att förutse varje detalj, och när det stökar till sig och händer grejer. Jag blir ännu mer koncentrerad och närvarande då.

Annons

Har du andra roliga satsningar på TV4 i höst?

– Under sommaren har jag gjort Tilde, och direkt efter körde jag igång med Efter fem. Sen ska vi preppa för valvakan som är den 11 september, innan jag kör vidare med Efter fem under hösten. Sen ska jag fylla 50 i november, och har sagt att jag vill ha semester då, efter att ha jobbat året runt de här senaste åren med covid.

Hur känns det att fylla 50 år?

– Det känns fantastiskt – det är ju hälften av 100! Jag är jätteglad. Det är skönt att bli 50, om man bara får vara frisk. Det är många som har ångest över att bli äldre, men då brukar jag säga att det är bra mycket bättre än alternativet. Jag är tacksam för varje år jag får, det kan man inte ta för givet.

Hur ska du fira?

– Jag tänker på riktigt att jag ska fira i en månad. Bara få vara ledig och vara tillsammans med vänner och familj. Det man vill ha mest är ju umgänge med folk man tycker om, så jag satsar på det.

Annons

Du har hunnit med så mycket under karriären, har du några drömmar kvar?

– Jag kommer ihåg för typ tio år sedan när jag kände så, att ”jag har fått göra så mycket saker och vad glad jag är över det, men vad ska jag göra nu?” Jag kände en tomhet över att jag gjort det jag drömt om. Men sen har det utvecklats på ett sätt som jag inte kunde förutse. Jag är mer inblandad i produktionen, inte bara som programledare men också medproducent, och har satt nya format.

Hur tror du karriären ser ut framöver?

– Har jag tur får jag jobba tills jag går i pension, men ska jag vara ärlig är det inte som att jag har de flesta åren framför mig. Jag behöver kanske fundera på hur jag vill göra de här åren. Jag tycker det är jättekul att vara programledare, men det är kanske inte det jag ska göra de sista 15 åren i yrkeslivet.

Varför?

– Jag tycker det är viktigt att tänka på återväxten, att vi bygger nya människor som ska fronta i sändningarna. Man är inte odödlig och kan inte göra allt. Jag har varit drivande i det, och varit mentor åt yngre tjejer. Jag tycker det är roligt att hjälpa unga tjejer in i branschen, och lära dem det jag kan. Att ”pass it forward”.

Är det något kvinnor varit sämre på?

– Jag tror inte kvinnor generellt är sämre på det, men är det något killar är väldigt bra på så är det att hjälpa och lyfta varandra. Kommer man från en annan bakgrund eller är kvinna och inte har de kontakterna så blir det tuffare. Det är därför jag tycker man ska tänka på att vara inkluderande. Gott föder gott.

Namn: Tilde de Paula Eby.

Ålder: 49 år.

Bor: Stockholm

Familj: Gift med Tomas de Paula Eby, och har fyra barn – Elian 22, Zion 21, Naemi, 17, och Ilyah, 11.

Aktuell: Som programledare i TV4:s valvaka.

Annons