Tove Lo debuterar som skådespelare i Utvandrarna: ”Emotionellt”

20 dec, 2021
AvAino Oxblod
FotografTT.

Tove Lo är en av våra internationellt största musikexporter, men i jul ser vi stjärnan i en helt ny roll – nämligen den som Ulrika i Utvandrarna.
I den nya filmatiseringen axlar hon rollen efter Monica Zetterlund, och liknar inspelningsprocessen med terapi.
– Jag kan knappast likna mitt liv vid Ulrikas liv, i hur hårt det var. Men det jag kan känna igen är det här att bli dömd och ändå stå på sig, säger Tove Lo till Femina.

För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Skådisarna om att spela in Utvandrarna och att spela mot varandraBrand logo
Skådisarna om att spela in Utvandrarna och att spela mot varandra

Tove Lo, 34, har som alla andra artister tvingats in i ett ofrivilligt uppehåll från turnélivet under coronapandemin. Men bara för att Cool girl-stjärnan, som är en av Sveriges mest framgångsrika artister utomlands, inte har kunnat fortsätta med sitt vanliga jobb så har hon inte gått sysslolös. Under pandemin har hon nämligen sadlat om och testat på livet som skådespelare för första gången.

Inte i vilket film som helst heller, utan i den nya filmatiseringen av Vilhelm Mobergs Utvandrarna. Inför premiären på juldagen börjar upplevelsen och nervositeten komma ikapp Tove Lo.

– Jag har varit så låst i själva upplevelsen. Men nu kommer filmen snart, och det kommer en helt ny våg av ”shit vad nervös jag är”. Men framförallt är det spännande, det var en helt ny upplevelse, säger hon när hon pratar med Femina.

Annons

Misslyckades med sin audition

Det var regissören Erik Poppe som hörde av sig till artistens skivbolag och ville att hon skulle försöka sig på rollen som Ulrika, som spelades av Monica Zetterlund i originalet från 1971. Trots en misslyckad första audition fick Tove Lo en till chans, och övertygade då Poppe om att hon var rätt kvinna för jobbet.

– Jag tyckte det kändes som en fin hommage till gamla filmen att ta en sångare igen. Det kanske är en emotionell stark roll, en lite upprorisk roll. Jag kan knappast likna mitt liv vid Ulrikas liv, i hur hårt det var. Men det jag kan känna igen är det här att bli dömd och ändå stå på sig kanske.

Monica Zetterlund som Ulrika i Utvandrarna 1971.

Efter att ha landat rollen satte Tove Lo igång och jobbade för att det skulle bli så bra som möjligt. Hon tog teaterlektioner över Zoom, och hittade verktyg för att ta till sig manuset, det föråldrade språket till trots.

Annons

– Vad är ledkänslan i den här scenen? Jo, det är orättvisa eller barndom. Och då kunna dra in egna minnen. Det var ganska mycket terapistunder också, ”ställ dig här och skrik allt du vill skrika på din gamla lärare”. Eller förälder. Jag var ganska emotionellt slut efter våra lektioner.

Tove Lo om uppväxten

Samtidigt som hon har svårt att relatera till Ulrika, som går från prostituerad i Sverige, till att bli madame i USA, så kan hon se paralleller dem sinsemellan.

– Jag kan väl känna igen mig i att envist ta sig mot en dröm som jag ska nå till mot alla odds. Kanske att vara omringad av människor som tror att du absolut inte kommer klara av den resan. Att bli dömd eller behandlad på vissa sätt för att man är kvinna eller sexuell, att man går emot regeln.

Även om hon också har gjort resan över till USA, så var Tove Los liv i Sverige raka motsatsen mot Ulrikas. Som dotter till entreprenören och Izettle-grundaren Magnus Nilsson hade hon en välbärgad uppväxt i Djursholm fick hon en helt annan start i livet än sin utsatta rollfigur.

Lisa Carlehed och Tove Lo spelar Kristina och Ulrika i Utvandrarna.

– Ja, jag växte upp i Djursholm och det var tryggt, och mina föräldrar älskade mig och var jättefina, även om de inte höll med om mina val sen. Men jag frilansade också som coversångerska och sjöng på Birka Paradise och gjorde demojobb för att skrapa ihop till hyran. Efter jag gick ut gymnasiet var jag on my own och fick vända på varenda krona, så det är inte som att jag levt hela tiden med trygghet på det sättet. Men såklart, om jag skulle hamna på gatan kan jag åka till mina föräldrar, den känslan finns såklart, även om de var väldigt tydliga med att ”nu klarar du dig själv”. Det kanske spelar in i att man ens vågar slänga sig ut och satsa på någonting och liksom. Jag var envis och kände att jag inte ska be dem om pengar.

Annons

Jämförelsen med Monica Zetterlund

Att göra en ny version av en film som fortfarande är älskad och ihågkommen som en av de bästa svenska filmerna någonsin är inte helt oproblematiskt – det kommer med väldigt höga förväntningar från publiken. Det kommer inte heller gå att komma undan att bli jämförd med Monica Zetterlund. Men för Tove Lo har det varit viktigt att inte försöka härma sin företrädare, och istället göra sin egen tolkning.

– Den här är kanske inte för alla som älskade den filmen, utan för en ny generation. Och då måste man göra saker och ting annorlunda, för saker har hänt. Den här filmen kommer vara mer fokuserad på kvinnornas perspektiv. Man ska ha respekt för det som var innan, men våga göra på ett nytt sätt som känns relevant för hur folk känner och tänker idag.

Tove Lo längtar tillbaka till scenerna.

Efter filmen väntar skiftet tillbaka till musikkarriären. Artisten arbetar med sitt femte studioalbum och om samhället tillåtet planerar hon att börja spela live igen.

– Musik är fortfarande mitt number one calling, men får jag chansen att göra en audition eller att spela en sån här roll igen kommer jag absolut kasta mig in i det. Men jag kommer inte springa runt på auditions i Hollywood.

The Storytellers – Lyssna med SannaBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Sanna
Annons